Er der gluten i ris?

Gluten er et protein, der er at finde i en lang række fødevarer. Blandt andet finder man det i både hvede, rug og byg. Derfor er der også mange, der er i tvivl om, hvorvidt der er gluten i ris. Hvis man har en glutenintolerance, er det naturligvis vigtigt at vide, om det er tilfældet.

I denne artikel kan du få svar på spørgsmålet: Er der gluten i ris? Derudover har du også mulighed for at læse nærmere om, hvorfor det har betydning, hvorvidt ris indeholder gluten eller ej. Ønsker du at vide mere om dette, så tøv ikke med at læse med herunder.

Indeholder ris gluten?

Mange tror det, men der er faktisk ikke gluten i ris. Derfor er der tale om en glutenfri fødevare, som du sagtens spise, hvis du er blandt de mange danskere med glutenintolerance.

Faktisk er ris en af de mest populære glutenfrie fødevarer. Det er ikke blot noget, der gør sig gældende i Danmark, men i hele verden. Det er der flere grunde til, men det handler primært om, at man kan bruge ris til rigtig mange formål.

Blandt andet er der mange, der bruger ris som en erstatning for andre glutenholdige fødevarer. F.eks. kan det hjælpe dig med at undgå ting som hvede, byg og rug.

Du kan finde en lang række forskellige typer af ris, som du kan bruge i din madlavning. Det gælder både hvide, sorte og grønne ris. Desuden finder du også røde og japanske ris på det danske marked.

Fælles for alle disse typer ris er, at de er helt glutenfri. Derfor vil du sagtens kunne spise ris, selvom du er glutenintolerant. Overvejer du at bruge ris i en ret, du har planer om at lave, skal du derfor ikke holde igen med at gøre dette.

Hvorfor er det vigtigt at vide?

Gluten er et protein, der findes i en lang række kornprodukter. Bl.a. finder man gluten i byde både hvede, havre, byg og rug. Derfor er det også til stede i mange fødevarer, der er lavet disse, hvilket omfatter både brød og pasta.

Ris er et af de få kornprodukter, som ikke har et indhold af gluten. Selvom ris ikke i sig selv er et glutenholdigt produkt, er der naturligvis vigtigt at vide, om der er gluten i ris.

Årsagen til dette er, at der findes risprodukter, der bliver kontamineret med gluten. Det kan ske under produktionen, men også under den efterfølgende behandling af det. Derfor kan man komme ud for, at der er små mængde af gluten i ris.

Hold øje med dette, når du køber ris

Når du køber ris, er det naturligvis vigtigt at sikre, at de ikke indeholder gluten. Som udgangspunkt er det ikke tilfældet, men gør dig selv den tjeneste at læse på indpakningen, inden du køber det. Dermed vil du altid være på den sikre side.

Hvis du er intolerant overfor gluten, kan det være meget farligt at indtage det. Spiser du mad, der har et indhold af gluten, kan det forårsage flere symptomer. Blandt andet kan det føre til milde symptomer som oppustethed, mavesmerter og træthed.

Desværre kan det også resultere i mere alvorlige konsekvenser, hvilket omfatter cøliaki. Dette er en autoimmun sygdom, der kan gøre skade på dine tarmvægge.

For at undgå dette, er det vigtigt at vide, om der er gluten i dine fødevarer. Det er især vigtigt for personer, der har en høj intolerance overfor gluten. Inden du køber ris eller et risprodukt, anbefales det derfor at dobbelttjekke, at det ikke indeholder gluten.

Hvordan ved jeg, om der er gluten i ris?

I og med, at der findes flere forskellige typer ris, kan det være svært at vide, om de er glutenfri. Det kan derfor lede til spørgsmål som: Er der gluten i basmati ris? Som udgangspunkt er der ikke gluten i nogle typer ris, men det er vigtigt, at du husker at dobbelttjekke det.

Når du skal finde ud af, om der er gluten i et produkt, kan du gribe det an på forskellige måder. Ofte vil det være lettest for dig at læse på ingredienslisten, da det her vil være angivet, om der er gluten i eller ej.

De fleste producenter angiver, om deres produkt har et indhold af gluten eller ej. Desværre er det ikke alle, der gør dette. Hvis du er i tvivl, kan du derfor blive nødt til at kontakte enten forhandler eller producent, som kan svare på spørgsmålet for dig.

Det er også værd at se efter, om der er et symbol, der viser, at produktet er glutenfrit. Som regel er glutenfri produkter udstyret med et symbol på kassen eller etiketten, som angiver, at det er glutenfrit. Det bør derfor være relativt nemt at finde ud af.

Ris og cøliaki

Det er ikke blot i tilfælde af, at du er intolerant over for gluten, at ris bør være en del af din diæt. Det er også tilfældet, hvis du lider af cøliaki. Her er det meget vigtigt, at du sørger for at undgå gluten, da det ellers kan ende med at have meget store konsekvenser for dig.

Derfor vil de fleste også gerne være sikre på, at det rent faktisk er i orden, at de spiser ris. Lider ud af cøliaki, har du dog ingen grund til at undgå ris, da det fra naturens side af fri for gluten. Derfor vil du også med ro i mave og sind kunne spise ris i det daglige, hvis du ønsker det.

Her er det dog vigtigt at slå fast, at der er tale om ris i sig selv. Er der tale om et andet produkt med et indhold af ris, kan der ikke stilles en garanti ved, at det er fri for gluten. Det kan f.eks. være i tilfælde af, at ris er blevet brugt i en færdigret købt i supermarkedet.

Overvejer du at købe et risprodukt, men er du i tvivl om, hvorvidt det har et indhold af gluten? I så fald er det en god idé, at du forhører dig hos den butik, der forhandler. Det er gældende, uanset om du har cøliaki, er glutenintolerant eller af anden grund ønsker at undgå gluten.