Hvad betyder introvert?

De fleste har hørt om de to udtryk introvert og ekstrovert. Ikke alle ved dog, hvad de to begreber egentlig dækker over. Rigtig mange forbinder det at være introvert med at være genert. Ganske vist er det ofte en del af det, men det dækker også meget andet.

I virkeligheden er der faktisk tale om et ganske udbredt personlighedstræk, som fører en række fordele med sig gennem livet. Mellem 30 og 50% af befolkningen vurderes at være introverte, men det er ikke alle, der har lært at få det bedste ud af dette personlighedstræk.

Introverte og ekstroverte kan misforstå hinanden

Der er flere ting, der kendetegner en person, der er introvert. En af dem er, at de ofte bliver drænet for energi, når de befinder sig i forsamlinger med mange mennesker. Det skyldes dog ikke, at de ikke kan lide at være sammen med andre mennesker, hvilket mange tror.

Derimod handler det om, at de også har brug for ro til at tænke, arbejde og lade batterierne op. Det gør de bedst derhjemme og uden at være i selskab med andre. Hører man om dette som en ekstrovert person, kan det naturligvis være svært at sætte sig ind i.

Derfor er det heller ikke unormalt, at introverte og ekstroverte nemt kan komme til at misforstå hinanden. Det skyldes ikke, at den ene har mere ret, end den anden. Derimod handler det om, at de to personer har personlighedstræk, der er grundlæggende forskellige.

LÆS OGSÅ:  Hvad betyder body count?

Hvor stammer begrebet fra?

Introvert og ekstrovert er ikke nye begreber. Derimod er det begreber, der har været anvendt i rigtig mange år. Introversion blev indført som et psykologisk begreb af Carl Gustav Jung tilbage i 1912. Han var en schweizisk psykiater, som i dag er en af de mest kendte på området.

Han var den første til at bruge begreberne introvert og ekstrovert til at beskrive de to personlighedstyper og deres indstilling til verden omkring dem. Siden dengang er de to begrebet blevet anerkendt bredt, og bliver derfor brugt i hele verden.

Selvom der er tale om to meget anerkendte begrebet, der har været anvendt i mere end 100 år, er det ikke alle, der ved, hvad de egentlig dækker over. Kunne du godt tænke dig at vide, hvad introvert betyder, er du heldigvis landet det rette sted. Det kan du nemlig læse om herunder.

Hvad kendetegner en introvert person?

Hvis du har et ønske om at vide, hvad det vil sige at være introvert, er du sandsynligvis nysgerrig på, om det er en personlighedstype, du har. Det er svært at give et konkret svar på dette, da det ikke er alle introverte personer, der er ens.

Naturligvis er der en række træk, som ofte går igen hos disse personer. Hvis du kan nikke genkendende til de fleste af disse, er du med stor sandsynlighed en introvert person. Blandt nogle af de mest fremtrædende kendetegn på, at man er introvert, finder du følgende:

  • Du kan godt lide alenetid og får din energi indefra
  • Du kan bedre lide at være sammen med nære venner, end at deltage i store fester
  • Du har ofte brug for at tænke før du taler
  • Du får sjældent en følelse af, at du er ensom
  • Du har en tendens til at holde fast i venner og bekendtskaber i lang tid
  • Du har brug for at lade batterierne op, når du har været sammen med mange mennesker
LÆS OGSÅ:  Hvad betyder slay?

Er der flere af disse, der passer på dig? I så fald er der en stor chance for, at du er introvert. Hvis du vil være på den sikre side, findes der flere tests på nettet, du kan prøve. Her skal du besvare en række spørgsmål, hvorefter du vil få svar på, om du er introvert eller ej.

Der er intet forkert ved at være introvert

Der er mange, der tror, at det er forkert at være introvert. De tror, at det er forkert, at de godt kan lide at være alene. Hvis du også har haft disse tanker, er det vigtigt at slå fast, at det ikke er forkert. Hertil skal du også være klar over, at du langt fra er alene, da mange andre har det på samme måde.

Det har ikke været muligt at få et præcist tal på det, men forskere mener, at et sted mellem 30 og 50 procent af befolkningen er introverte. Omvendt er mellem 50 og 70 procent af befolkningen ekstroverte. At du er en del af mindretallet, er der dog intet problem med.

Mange finder først ud af som voksne, at de faktisk er introverte. Det kan betyde, at de har brugt mange år på at føle sig for forkerte og anderledes. Har det også været tilfældet for dig, her du ikke længere nogen grund til at tænke på denne måde, da der intet forkert er ved at være introvert.