Hvad betyder LOL?

Hvad enten du er hyppig brug af internettet eller ej, er du sandsynligvis stødt på udtrykket ‘LOL’ på din færden på nettet. Det er et akronym for ‘laughing out loud’ eller ‘griner højt’, og bruges i dag af alle generationer.

Oprindeligt var det et udtryk, der næsten kun blev brugt på Usenet. Med tiden er det dog blevet udbredt til andre former for tekstbaseret kommunikation. Der er endda også folk, der benytter udtrykket i daglig tale.

Det er ét af mange udtryk, der bliver brugt til at give udtryk for en form for kropslig reaktion. I dette tilfælde er det et udtryk, der bruges til at give udtryk for latter. Det er også gældende for både LMAO (laughing my ass off) og ROFL (rolling on the floor laughing), som også er populære udtryk.

Listen over såkaldte akronymer vokser sig hele tiden større. LOL er et af de mest anvendte udtryk, hvilket kommer til udtryk i, at det er blevet optaget i Oxford English Dictionary. Det blev det i marts 2011.

Anvendelse og udbredelse

Som angivet herover, er LOL et af de mest anvendte akronymer på nettet. Det blev – sammen med en række andre akronymer – formelt anerkendt i en opdatering af Oxford English Dictionary den 24. marts 2011.

I forbindelse med optagelsen i Oxford English Dictionary, blev der foretaget en decideret undersøgelse af ordet gennem tiden. Her fandt man ud af, at den tidligst registrerede brug af LOL som initialisme var for ‘little old lady’. Denne betydning havde akronymet i 1960’erne, oplyser Oxford English Dictionary.

LÆS OGSÅ:  Hvad er verdens mest befolkede land?

De opdagede også, at den ældste skriftlige dokumentation for brugen af LOL i nutidens betydning (‘Laughing Out Loud’) stammer fra en besked, der blevet skrevet af Wayne Pearson 1980’erne. Denne besked kommer fra arkiverne i Usenet.

Siden da er der opstået flere variationer af akronymet. Blandt andet er ‘lulz’ blevet udbredt, hvilket ofte bruges, når man griner af nogen. Antropolog Gabriella Coleman referer en del til dette udtryk i sine antropologiske undersøgelser af hackergruppen Anonymous.

I en undersøgelse af universitetsstuderende fra 2003, der blev foretaget af Naomi Baron, opdagde man, at brugen af disse akronymer og initialismer i computerbaseret kommunikation – særligt instant messaging – var lavere, end hun havde forventet. De studerende ‘brugte få forkortelser, akronymer og humørikoner’. Ud af 2.185 transmissioner var der i alt 90 initialismer, hvoraf 76 var LOL.

Daglig tale

LOL, ROFL og andre initialismer bruges ikke længere blot i tekstbaseret kommunikation. De bliver i stigende grad også brugt i daglig tale, når personer kommunikerer ansigt til ansigt. Sprogforsker David Crystal påpeger, at dette er ‘en helt ny sprogudvikling’, der er blevet opfundet af unge mennesker inden for fem år, som ‘udvider sprogets rækkevidde, udtryksfuldhed og sprogets rigdom’.

Den britisk-amerikanske sprogforsker Geoffrey K. Pullum argumenterer for, at selvom initialismer som LOL og ROFL skulle vise sig at blive mere almindeligt i engelsk tale, ville deres ‘samlede effekt på sproget’ være ‘fuldstændig triviel’.

Varianter

I dag findes der en lang række varianter af LOL, som er blevet opfundet og gjort populære med tiden. Langt de fleste af dem stammer naturligvis fra diverse former for internetbaseret kommunikation, og mange af dem har stort set samme betydning.

LÆS OGSÅ:  Hvad betyder SUV?

Ovenstående er dog ikke ensbetydende med, at alle varianter har samme betydning. Du kan se en liste over nogle af de mest udbredte varianter herunder samt betydningen af disse:

  • Lul: Er en fonetisk måde at stave LOL. Det bruges også ofte i gamingmiljøet, da det også er en såkaldt emote på Twitch, som skildrer spilkritikeren TotalBiscuit, der griner.
  • Lolz: Har ikke nogen anden betydning end LOL. Derimod er det blot en stavemåde, der sommetider bliver brugt i stedet for LOL.
  • Lulz: Bliver ofte brugt til at betegne latter over én, der er offer for en prank. Dets anvendelse stammer fra såkaldte ‘trolls’ på internettet. Ifølge en artikel i The New York Times om internet-trolling, dækker ‘lulz’ over ‘glæden ved at forstyrre andres følelsesmæssige ligevægt’. Det kan også bruges som et substantiv såsom ‘do it for the lulz’.
  • LOLOLOL: For at tilægge ordet ekstra vægt, kan LOL udvides med et vilkårligt antal yderligere iterationer af ‘OL’. I dette tilfælde skal forkortelsen ikke læses bogstaveligt (dvs. ‘griner højt højt højt’), men skal forstås som flere LOL’er i træk.
  • Omegalul: Her er der blot tale om en variant af ‘lul’, som også er blevet kendt og udbredt, da den bruges som emote på steamingsitet Twitch.
  • Trolololol eller trollololol: Dette er en blanding af ‘troll’ og ‘LOL’. Det bruges til at indikere, at en joke eller en prank, som er lavet af en internet-troll. Kan også bruges af brugeren, der mener, at joken eller pranken betragtes som internet-trolling.

Bruges af alle

Det er ikke nogen hemmelighed, at LOL især bruges af yngre generationer, der er vokset op med internettet. I takt med, at det er et udtryk, der er blevet mere udbredt, er der også flere og flere, der er begyndt at bruge det.

LÆS OGSÅ:  Hvad hedder julemandens rensdyr?

Det vil sige, at det ikke længere kun er de yngre generationer, der gør brug af udtrykket. Selvom flere – og ældre generationer – også har taget det til sig, ændrer det dog ikke på, at det fortsat primært er blandt unge, at det anvendes.

Som angivet tidligere er det blevet så udbredt et udtryk, at det ikke længere kun bruges på tekst. Det bliver også brugt af mange i daglig tale, hvilket naturligvis er noget, der er med til at berettige, at det er blevet optaget i Oxford English Dictionary.

Er blevet udvandet

I takt med, at det er blevet et mere og mere brugt udtryk, er det også blevet udvandet. Det skal forstås på denne måde, at man bruger det sarkastisk eller i forbindelse med mislykkedes jokes. Dertil er det bestemt også sjældent, at folk faktisk griner højt, når de bruger det.

Dette er sandsynligvis også årsagen til, at andre udtryk, herunder LMAO og ROFL, bruges, når folk finder noget rigtig morsomt. Ydermere er det også vigtigt at understrege, at folk bruger disse udtryk meget forskelligt. Som nævnt herover, er der fx nogen, der kun bruger dem sarkastisk.