Hvad betyder simp?

En trend på internettet kan få et ord til at ændre sin betydning. Det findes der talrige eksempler på. Et af de seneste eksempler er dog ordet simp.

I dag er det internet-slang for en person, der kan betragtes som en form for tøffelhelt. Det er et udtryk, der ofte bruges om en mand, der giver overdreven opmærksomhed til en kvinde på nettet.

Det er dog ikke kun en mand, der kan være en såkaldt simp. Det kan også sagtens være en kvinde. Det vil sige, at det er et ord, der betegner en person, der gør for meget for en persons kærlighed. Ofte er det en person, som de faktisk ikke har et personligt forhold til.

Den internationale Urban Dictionary beskriver en simp som ‘en, der gør alt for meget for en person, de kan lide’. Det har medført, at denne form for adfærd i dag kaldes for ‘simping’. Det udføres af både mænd og kvinder mod alt fra skuespillere og politikere til streamere og YouTubere.

Oprindelig betydning

Oprindeligt blev ordet brugt som en forkortelse for ‘simpleton’, som af New Partridge Dictionary of Slang and Unconventional English spores helt tilbage til 1903. Begrebet er blevet brugt i New York Times allerede i 1923, da avisen rapporterede om et brev fra en Lillian Henderson, der kritiserede medlemmerne af to klubber for ugifte mænd i Atlantic City:

“Disse bachelor-simps er bange for at tage en chance og for nærige til at dele deres indtjening med en kone,” skrev Lillian Henderson dengang i sit brev i New York Times.

LÆS OGSÅ:  Hvad betyder habibi?

Simp begyndte at få en anden betydning i 1980’erne, hvor det blev brugt om personer, der var ‘sølle’ og ‘overdrevent sympastisk’. Her blev det blandt andet brugt af West Coast-rappere som Hugh E.M.C., Too Short, and E-40.

I 1999 blev udtrykket brugt i Three 6 Mafia-sangen ‘Sippin’ on Some Syrup’ som et antonym for alfons. Too Short har beskrevet ‘simp’ som ækvivalent som en ‘knockoff-alfons’. Udtrykket er også blevet brugt som forkortelse for ‘Sucker/Sucka Idolizing Mediocre Pussy’.

En definition af simp dukkede op i Urban Dictionary i 2005, og udtrykket blev fortsat brugt af rappere i 2010’erne. Her blev det brugt sammen med andre lignende nedsættende udtryk, hvilket omfatter ‘cuck’, ‘beta’ og ‘white knight’.

I 2019 begyndte ordet igen at blive populært på det sociale medie TikTok. Derudover blev det også populært på Twitch og Twitter. Ifølge Google Trends blev interessen for udtrykket fordoblet mellem slutningen af 2018 og slutningen af 2019.

Udtrykket bliver også brugt af fan-fællesskaber, der kalder sig selv for ‘simps’ for en berømted. Ifølge The Daily Dot er det ofte ironisk ment, når det bliver brugt i sådanne sammenhænge, mens Magdalene Taylor fra MEL Magazine peger på, at det mest bruges ‘som en vittighed’.

Blandet modtagelse

Mens udtrykket oprindeligt beskrev en person som en form for ‘røvslikker’ eller ‘tøffelhelt’, er det i de senere år blevet en fornærmelse – i hvert fald er der nogen, der betragter det som en fornærmelse snarere end et humoristisk og ironisk udtryk.

I april 2020 beskrev en artikel i Men’s Health brugen af udtrykket som ‘temmelig langt ude’, og at mænd, der beskrev andre med dette udtryk, var ‘røvhuller’. Derudover stod der også følgende i artiklen fra Men’s Health: “Hvis du nogensinde har komplimenteret en kvinde, er du tilsyneladende en simp.”

LÆS OGSÅ:  Hvad betyder lyn i huen?

Hayley Soen, der skriver for The Tab, skriver at ‘simp er kommet for at tage softbois plads’. Samtidig beskriver hun en simp som ‘en mand, der er en romantisk fiasko’ og ‘afgjort den type mand, du ville fortælle pigerne, er lidt for sød’. Derudover skriver hun også, at udtrykket bliver brugt til at ‘beskriv selv det minimale niveau af respekt mellem en mand og en kvinde’.

I The New York Times bliver det beskrevet som en kvindehadende fornærmelse af Ezra Marcus og Jonah Bromwich. De mener, at simp er et ord, der ‘udtrykker ubehag ved lighed, når det kommer til køn, og tilbyder en enkel måde at afvise de mennesker, der forårsager dette ubehag’.

Omvendt er der også rigtig mange, der blot bruger udtrykker ironisk, og ikke tillægger det nogen større betydning. Det er især yngre personer, der benytter simp som udtryk, hvilket også forklarer, at det i højere grad bruges på de sociale medier, end i daglig tale.

Derfor afhænger det naturligvis meget af hver enkelt persons syn på udtrykket, hvordan det bliver tolket. Ikke desto mindre er det sandsynligvis et udtryk, der kun har en ganske kort levetid, som det er gældende for mange af de udtryk, der opstår på de sociale medier.