Hvad betyder toxic?

Hvis du bevæger dig rundt på nettet, er det meget sandsynligt, at du er stødt på begrebet ‘toxic’. Det bliver brugt i et stort omfang på sociale medier og i onlinespil. Derfor er mange stødt på det, men ikke alle ved, hvad det egentlig betyder.

Er du blandt dem, der er stødt på det, men ikke er bekendt med dets betydning? I så fald vil du sandsynligvis gerne vide, hvad det egentlig betyder. Dermed er du sikker på, at du forstår meningen bag, når du støder på det næste gang.

Hvad betyder det?

‘Toxic’ er oprindeligt et engelsk ord, der bliver brugt til at beskrive noget, der er giftigt. Det stammer fra det græske ord ‘toxikon’, der betyder ‘giftig pil’. Det referer til, at ordet oprindeligt blev brugt til at beskrive den gift, der blev brugt på pilespidser.

I dag bliver det dog også anvendt på en helt anden måde. Det bliver nemlig også brugt til at beskrive menneskelig adfærd eller relationer. Hvis en person bliver beskrevet som værende ‘toxic’, har vedkommende udvist en enten negativ eller skadelig adfærd.

Det betyder, at ordet primært bruges til at beskrive personer, der udviser enten destruktive eller skadelige egenskaber. Det kan komme til udtryk i form af manipulerende adfærd, følelsesmæssig skade eller blot en generelt dårlig personlighed.

Ligeledes bruges det i moderne sprogbrug på nettet, hvor man ofte taler om en ‘toxic’ internetkultur. Når det bruges i denne forbindelse, bliver det primært brugt til at beskrive skadelig eller ondsindet adfærd. Det omfatter selvfølgelig både mobning, chikane eller trusler.

LÆS OGSÅ:  Hvad betyder habibi?

Bruges ofte på nettet

Der er naturligvis folk, der bruger begreber som dette i deres daglige tale, men det er et fåtal. Derimod er der tale om et begreb, der primært bliver brugt på nettet. Som angivet herover, er det også meget normalt, at det bliver brugt i diverse former for onlinespil.

Derfor er der naturligvis også stor forskel på, hvor folk støder på dette begreb henne. Som følge af dette, er der også en vis forskel på, hvilken betydning, det er blevet brugt i. Som du også kan læse herover, så er det ikke altid, at det bliver brugt i samme betydning.

Selvom det er et begreb, der har vundet frem i de seneste år, bliver det fortsat primært brugt i det skrevne sprog. Det er derfor ganske sjældent, at man hører nogen udtale det. Hvad der er årsagen til dette, er selvfølgelig svært at spå om.

Er svært at definere

Det er ikke nemt at komme med en specifik definition af ordet ‘toxic’. Det skyldes naturligvis, at det bliver brugt i flere forskellige sammenhænge. Derfor skal du være opmærksom på, at der kan være forskel på, hvordan folk benytter sig af ordet.

Oplever du, at nogen benytter ordet i en sammenhæng, der gør dig i tvivl om betydningen, skal du naturligvis ikke tøve med at spørge. Kun på denne måde kan du være sikker på, at du har forstået, hvad den konkrete person mener med ordet.

De sociale medier har ført til stigning i ‘toxic adfærd’

Det bør ikke være nogen hemmelighed, at sociale medier har ført til en stigning i, hvad der kan betragtes som ‘toxic adfærd’. Det er en adfærd, som folk har meget nemmere ved at udvise på de sociale medier, da de ikke står ansigt til ansigt med den anden person.

LÆS OGSÅ:  Hvad koster DR Licens?

Det kommer ofte til udtryk ved, at der bliver efterladt grimme kommentarer eller sendte forfærdelige beskeder til folk på de sociale medier. Det er noget, som rigtig mange har oplevet, men kendte personer er naturligvis særligt udsat for dette.

På mange punkter virker det til, at mange folk glemmer, at der befinder sig en rigtig person på den anden side af skærmen. Den person, som den pågældende kommentar eller besked er henvendt til, er også en rigtig person. Det er ikke bare et navn på en skærm.

Samtidig virker det også mere konsekvensløst at skrive ondsindede og grimme kommentarer på de sociale medier, end at sige det i virkeligheden. Netop derfor er der mange, der har betydeligt lettere ved at gøre det, selvom det selvfølgelig er mindst lige så alvorligt.

Måske kan udviklingen vendes

På trods af, at der er mange, der ikke altid tænker over, hvad de skriver på de sociale medier, er der sket et skift i løbet af de seneste år. Det er gået op for flere og flere, at der er andre personer på den anden side af skærmen, og det kan måske vende udviklingen.

Det vil være sundt for samfundet, hvis det sker, og det faktum, at flere har fået øjnene op for det, er positivt. Desværre er det ikke til at komme udenom, at det stadig er noget, der forekommer i et stort omfang på de sociale medier.

Hvis man skal vende udviklingen, så der ikke længere bliver udvist ‘toxic’ adfærd på de sociale medier, vil det derfor kræve større indgreb. Desuden kræver det også, at selskaberne bag de sociale medier bliver bedre til at gribe ind.

LÆS OGSÅ:  Hvad er tillægsord?