Hvad er bubble tea?

Bubble tea, der også er kendt som pearl milk tea, bubble milk tea, boba tea eller boba, er en te-baseret drink, der stammer fra Taiwan, hvor det blev vandt frem i 1980’erne. Det består oftest af te, der indeholder såkaldte tapioca-perler, men det kan også laves med andre toppings.

Det findes i mange variationer og smagsvarianter, men de to mest populære er black pearl milk tea og green pearl milk tea, hvor perlerne er de såkaldte tapioca-perler, der er i teen.

Beskrivelse

Bubble tea falder ind under to kategorier: te uden mæl og te med mæl. Begge sorter kommer med enten sort, gren eller oolong-te som base. Te med mælk indeholder enten kondenseret mælk, pulveriseret mælk, mandelmælk, sojamælk, kokosmælk, skummetmælk eller frisk mælk.

Den ældste kendte bubble tea bestod af en blanding af varm taiwanesisk sort te taipoca-perler, kondenseret mælk og sirup eller honning. Nu til dags bliver bubble tea normalt serveret koldt de fleste steder.

Tapioca-perlerne, der gør bubble tea unikt, blev oprindeligt fremstillet af kassava, som er stivelse, der er udvundet fra maniokplanten, der stammer fra oprindeligt fra Brasilien og Sydamerika. Planten blev hentet til Taiwan under det japanske kolonistyre. De blev dog hurtigt erstattet af større perler.

Caféer

I dag findes der caféer i hele verden, der har specialiseret sig i bubble tea. Enkelte caféer bruger plastiklåg, men de mere autentiske steder bruger en speciel maskine, der forsegler toppen af koppen med opvarmet plastcellofan. Sidstnævnte gør det nemlig muligt at ryste teen i koppen.

Når man er klar til at drikke sin bubble tea, skal man blot gennembore cellofanen med et sugerør. Dette sugerør er et særligt sugerør, der i dag er kendt som et boba-sugerør. Det er nemlig større end andre sugerør, da det ellers ikke ville være muligt at suge perler og andre toppings op.

LÆS OGSÅ:  Hvad betyder cringe?

Som følge af sin store popularitet, har bubble tea været inspiration til flere andre fødevarer og snacks. Blandt andet er der blevet lavet både is og slik med smag af den særlige te. Ser man på tallene, er det også klart at se, at det er populært, da mængden af solgt bubble tea er stigende.

Markedet havde ifølge Wikipedia en værdi på 2,4 milliarder dollars i 2019, og forventes at ramme 4,3 milliarder dollars i 2027. I dag findes der også kæder af caféer, der har specialiseret sig i bubble tea. Det omfatter blandt andet Chatime, CoCo Fresh Tea & Juice og Gong Cha.

Hvad indeholder bubble tea?

Bubble tea fås i mange forskellige varianter. Ofte består det af enten sort, grøn eller oolong-te. I enkelte tilfælde bliver der brugt hvid te. En helt femte variant, der hedder yuenyeung, stammer fra Hong Kong og består af sort te, kaffe og mælk.

Derudover findes der også andre varianter, som blandt andet omfatter blendede tedrikke. Disse varianter er ofte blendet sammen med is, eller er lavet som smoothies, der indeholder te og frugt.

Mange caféer og butikker, hvor de sælger bubble tea, giver kunderne mulighed for at vælge mængden af is eller sukker. Typisk vil sukkerniveauet være angivet i procentdele (fx 25%, 50%, 75%, 100%). Isniveauet er derimod angivet i forhold til mængde.

Den traditionelle måde at lave bubble tea, er at blande ingredienserne (sukker, diverse pulvere og andre smagsstoffer) sammen. Oprindeligt blev dette gjort med en såkaldt shaker til denne type te, men sådan laves det ikke længere i dag i de moderne butikker og caféer.

Derimod er der mange caféer og butikker, der har en særlig maskine til formålet. Derfor er der ikke behov for at ryste teen manuelt. Det reducerer også behovet for arbejdskraft, da maskinen muliggør, at én person kan lave flere kopper med bubble tea på én gang.

LÆS OGSÅ:  Hvad betyder SUV?

Dette har Jhu Dong Auto Tea i Taiwan taget til det næste niveau. De har nemlig fjernet den menneskelig arbejdskraft fuldstændig. Alle faserne af at sælge og lave bubble tea er blevet fuldt automatiseret. Det omfatter både bestilling, fremstilling og aflevering.

Historie

Mælk og sukker er blevet tilsat te i Taiwan i mange år. Det har de gjort siden den hollandske kolonisering af landet, der varede ved fra 1624 frem til 1662.

I dag findes der to konkurrerende historier om skabelsen af bubble tea. The Hanlin Tea Room of Tainan hævder, at det blev opfundet i 1968, da deres ejer, Tu Tsong-he, blev inspireret af hvide tapioca-perler på det lokale marked i Ah-bó-liâu. Det fik ham til at lave te med den traditionelle taiwanesiske snack. Det mundede i, hvad der er blevet kendt som ‘pearl tea’.

Det er dog ikke den eneste historie, der findes. En anden påstand kommer fra Chun Shui Tang-tesalon i Taichung. Grundlæggeren, Liu Han-Chice, begyndte at servere kold kinesisk te, fordi hun opdagede, at kaffe blev serveret kold i Japan, da hun var på besøg i 1980’erne.

Den nye måde at servere te satte for alvor fart på forretningen, og flere kæder, der serverede denne type te blev etableret. Virksomhedens produktudviklingschef, Lin Hsiu Hui, sagde, at hun skabte den første bubble tea i 1988, da hun hældte tapioca-perler i sin te under et personalemøde og opfordrede andre til at drikke det.

Den nye tedrik blev taget rigtig godt imod af alle, der deltog ved det respektive personalemøde. Det medførte, at den blev tilføjet til deres menu. Til sidst endte med at blive forretningens mest solgte produkt.

LÆS OGSÅ:  Hvad koster indgang til Tivoli?

Slog igennem i USA

I 1990’erne blev den første café med bubble tea åbnet i USA. Den blev åbnet af taiwanesiske immigranter i Cupertino i Californien, og fik navnet Fantasia Coffee & Tea.

Siden da er der blevet åbnet flere kæder af sådanne caféer og butikker, herunder Tapioca Express, Quickly, Lollicup og Q-Cup. Disse begyndte at dukke op gennem slutningen af 90’erne og starten af 2000’ere. Dette var for alvor med til at bringe bubble tea til USA.

Det er dog ikke alle, der kender det under dette navn. I det asiastiske miljø i USA er det derimod kendt under navnet ‘boba’ i daglig tale.

I takt med, at dens popularitet blev øget i USA, blev det til mere end blot en drik. Det blev til en kulturel identitet for asiater, der er bosiddende i USA. Dette fænomen blev omtalt som ‘boba life’ af de kinesisk-amerikanske brødre Andrew og David Fung i deres musikvideo til sangen ‘Bobalife’, som blev udgivet i 2013.

Boba er derfor endt med at symbolisere en form for subkultur, som asiatisk-amerikanske personer kan definere sig selv som. Derfor er ‘boba life’ blevet en afspejling af deres ønske om både kulturel og politisk anerkendelse.

Sundhedsmæssige bekymringer

I juli 2019 advarede Singapores Mount Alvernia Hospital mod indholdet af sukker i bubble tea. Det skete i kølvandet på, at tedrikken var blevet enormt populær i Singapore og andre omkringliggende lande.

Til trods for, at hospitalet anerkendte fordelene ved at drikke grøn og sort te, da det reducerer risikoen for hjerte-kar-sygdomme, diabetes, gigt og kræft, advarede det om, at tilsætningen af ingredienser såsom creamer uden mælk og toppings vil øge fedt- og sukkerindholdet, hvorved risikoen for kroniske sygdomme øges.

Creamer uden mælk er en mælkeerstatning, som indeholder fedt i form af hydrogeneret palmeolie. Hospitalet advarede om, at det er en olie, der er stærkt korreleret med en øget risiko for hjertesygdomme og slagtilfælde, hvorfor de frarådede at drikke den populære tedrik.