Hvad er den korrekte Star Wars-rækkefølge?

Den første Star Wars-film havde premiere den 25. maj 1977. Da filmen blev vist første gang, var der næppe nogen, der havde forudset, at Star Wars ville udvikle sig til at være et enormt multimedieimperium.

Ikke desto mindre er det tilfældet, og imperiet består i dag af 11 film. Derudover indeholder Star Wars-universet også en lang række serier, bøger og tegneserier. Ønsker man at tage hul på filmserien, kan det dog være svært at vide, hvor man skal starte.

Den første film i serien, der – som sagt – havde premiere den 25. maj 1977, var Star Wars Episode IV: A New Hope. Det er dog ikke den første film, hvis man vil se dem i kronologisk rækkefølge, hvilket naturligvis kan være forvirrende.

At der ligeledes er kommet nye film til, efter Disney købte rettighederne til Star Wars-universet, har kun gjort det endnu mere vanskeligt. Ikke nok med det, så er der også kommet en række serier til, som man også skal tage højde for, hvis man skal se det hele i kronologisk rækkefølge.

Har du et ønske om at finde ud af, hvordan du ser filmene i den korrekte Star Wars-rækkefølge, er du heldigvis kommet til det rette sted. Ved du ikke, hvor du kan se dem, skal du blot oprette en bruger på Disney+, hvor du kan se samtlige film i det populære univers.

Star Wars-filmene i kronologisk rækkefølge

Langt de fleste, der gerne vil give sig i kast med at se Star Wars-filmene fra ende til anden, har et ønske om at se dem i kronologisk rækkefølge. Som der er givet udtryk for herover, er det dog ikke helt så let at finde ud af, hvad den kronologiske rækkefølge faktisk er.

Endvidere skal man også have med i sine overvejelser, om man vil se de seks originale film, eller om man ønsker at medtage de nye film, hvoraf to er såkaldte spin-offs (Rogue One og Solo).

Hvis du vil se hele serien, og dermed også få den fulde oplevelse, så skal du se de 11 film i den rækkefølge, du kan se herunder. Det anbefales, at du ser filmene i denne rækkefølge, da det giver dig den bedste forståelse for historien og universet:

  1. Star Wars Episode I: The Phantom Menace (foregår 32 år før A New Hope)
  2. Star Wars Episode II: Attack of the Clones (22 år før)
  3. Star Wars Episode III: Revenge of the Sith (19 år før)
  4. Solo: A Star Wars Story (10 år før)
  5. Rogue One: A Star Wars Story (slutter lige inden A New Hope starter)
  6. Star Wars Episode IV: A New Hope
  7. Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (3 år efter A New Hope)
  8. Star Wars Episode VI: Return of the Jedi (4 år efter)
  9. Star Wars Episode VII: The Force Awakens (34 år efter)
  10. Star Wars Episode VIII: The Last Jedi (34 år efter)
  11. Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker (35 år efter)
LÆS OGSÅ:  Hvad er Halloween?

Listen herunder indeholder kun live-action Star Wars-film. For at give en forståelse for, hvornår de enkelte film foregår, er A New Hope, som er den første Star Wars-film ift. premieredato, blevet brugt som udgangspunkt. Det er nemlig på denne måde, at man normalt måler tidslinjen i universet.

Tidslinjen bruger ‘Slaget ved Yavin’ som udgangspunkt for kalendersystemet, BBY angiver ‘Before Battle of Yavin’ (Før slaget ved Yavin) og ABY er ‘After Battle of Yavin’ (Efter slaget ved Yavin). Slaget ved Yavin slutter ved, at Luke Skywalker har succes med at destruere Dødsstjernen, hvilket er, hvad der afslutter A New Hope.

Der er naturligvis også en mulighed for, at du gerne vil have en bredere forståelse for universet, og dermed ønsker at inkludere tv-serierne. Vil du gerne se det hele i den korrekt rækkefølge med tv-serier inkluderer, finder du også dette herunder.

Kronologisk Star Wars-rækkefølge med tv-serier

I 2012 købte Disney rettighederne til Lucasfilm og Star Wars fra George Lucas. I denne forbindelse blev der truffet en beslutning om, at Expanded Universe skulle nulstilles. Det omfattede både bøger, tegneserier og tegnefilm såsom Ewoks, Droids og Clone Wars-serien.

Materialet fra Expanded Universe fik et nyt navn, og blev i stedet kaldt ‘Legends’. Herefter blev kun Prequel-trilogien, Original-trilogien og animationsserien The Clone Wars en del af den officielle kanon, som dog siden da er blevet udvidet betydeligt.

Kanonen er nemlig blevet udvidet med både bøger, tegneserier, spil og tegnefilmsserier såsom Rebels og Resistance, der foregår i samme univers som Star Wars-filmene.

Listen du finder herunder, indeholder ikke alt, men den indeholder stort set alle film og tv-serier samlet i én kronologisk rækkefølge. Igen bliver A New Hope brugt som udgangspunkt for tidslinjen. Disney+ udgiver i fremtiden serier som Obi-Wan Kenobi, Ahsoka og Andor, som også vil passe ind i rækkefølgen.

  1. Star Wars Episode I: The Phantom Menace (foregår 32 år før A New Hope)
  2. Star Wars Episode II: Attack of the Clones (22 år før)
  3. The Clone Wars-filmen (begyndelsen til den animerede serie)
  4. The Clone Wars-serie (starter 22 år før A New Hope)
  5. Star Wars Episode III: Revenge of the Sith (19 år før)
  6. Star Wars: The Bad Batch-serie (lige efter The Clone Wars)
  7. Solo: A Star Wars Story (10 år før A New Hope)
  8. Star Wars: Rebels-serie (5 år før A New Hope)
  9. Rogue One: A Star Wars Story (slutter lige inden A New Hope starter)
  10. Star Wars Episode IV: A New Hope
  11. Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (3 år efter A New Hope)
  12. Star Wars Episode VI: Return of the Jedi (4 år efter)
  13. The Mandalorian (9 år efter)
  14. Star Wars: Resistance-serie (34 år efter)
  15. Star Wars Episode VII: The Force Awakens (34 år efter)
  16. Star Wars Episode VIII: The Last Jedi (34 år efter)
  17. Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker (35 år efter)
LÆS OGSÅ:  Hvad betyder toxic?

Star Wars-filmene i rækkefølge efter premieredato

En af de ting, der kan gøre det vanskeligt for nye Star Wars-fans at se filmene i den korrekte rækkefølge er, at de faktisk ikke er udkommet i den rette rækkefølge.

Derfor er det at se dem efter premieredato heller ikke just den mest optimale måde at se filmene på. Det bliver i hvert fald en kende sværere at følge sagaens historie, selvom flere af de større afsløringer fungerer bedst, hvis du egentlig ikke er bekendt med, hvad der sker i Prequel-filmene.

Har du endnu ikke set den oprindelige trilogi, hvilket vil sige Episode 4 til 6, vil der i hvert fald være tidspunkter i filmene, hvor du bliver overrasket, hvis du ikke har set Episode 1 til 3.

Synes du, at det ville være sjovt at se alle filmene i den rækkefølge, som de er blevet udgivet i, så finder du oversigten over filmene herunder, hvor de er blevet opstillet efter, hvornår de har haft premiere.

  1. Star Wars Episode IV: A New Hope (25. maj 1977)
  2. Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (21. maj 1980)
  3. Star Wars Episode VI: Return of the Jedi (25. maj 1983)
  4. Star Wars Episode I: The Phantom Menace (19. maj 1999)
  5. Star Wars Episode II: Attack of the Clones (16. maj 2002)
  6. Star Wars Episode III: Revenge of the Sith (19. maj 2005)
  7. Star Wars Episode VII: The Force Awakens (18. december 2015)
  8. Rogue One: A Star Wars Story (16. december 2016)
  9. Star Wars Episode VIII: The Last Jedi (15. december 2017)
  10. Solo: A Star Wars Story (25. maj 2018)
  11. Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker (20. december 2019)
LÆS OGSÅ:  Hvad betyder woke?

Hvilken Star Wars-rækkefølge er den bedste?

Når du skal finde ud af, hvilken rækkefølge, du skal se filmene i, er der flere faktorer, der bør inddrages i dine overvejelser. Først og fremmest rådes du til at finde ud af, om du kun vil se filmene, eller om du også vil se tv-serierne.

Som udgangspunkt er der ikke nogen rigtig eller forkert måde at se Star Wars-filmene på. Derfor er det op til dig selv at finde ud af, hvad du foretrækker. Vær dog opmærksom på, at der er både fordele og ulemper forbundet med alle løsninger.

De fleste er dog af den opfattelse, at det er den kronologiske rækkefølge, der er den bedste. Her kan du få en god forståelse for historien og tidslinjen, uden at skulle se alle tv-serier. Du bør dog ikke være bekymret for, at du ikke har nok at tage dig til, da du skal igennem hele 11 film inklusive to spin-offs.

Bliver du grebet, efter at have set filmene, kan du udvide med de forskellige tv-serier herefter. De vil være med til at give dig en større dybde og forståelse for universet. De er dog ikke direkte nødvendige at se, hvis du blot vil have et overblik over sagaens primære tidslinje.

Husk, at du kan se alle filmene på Disney+, hvor du ligeledes også kan se de forskellige tv-serier. Med et abonnement på deres tjeneste, er du derfor garanteret at have timevis af underholdninger, hvis du bliver grebet af Star Wars-universet.