Hvad er det største land i verden?

Der er mange lande verden over, der har et stort areal. Der er dog ingen af dem, der kan bryste sig af at nå Rusland til sokkeholderne. Derfor er Rusland det største land i verden – uden sammenligning. Faktisk er deres areal dobbelt så stort, som det femtestørste land i verden.

Rusland er verdens største land

Hvis du længe har været i tvivl om, hvilket land i verden, der egentlig er det største, så er det ikke længere noget, du behøver at være i tvivl om. Det største land i verden er nemlig Rusland, som dækker over et areal, der er næsten 400 gange så stort som Danmarks samlede areal.

Konkret har Rusland et areal, der lyder på 17.098.246 kvadratkilometer. Det er svært at komme udenom, at det er et meget stort areal. Som der også er givet udtryk for før, så er det nok til at give dem et areal, der er dobbelt så stort som det femtestørste land i verden, som er Brasilien.

Ruslands enorme areal, der dækker intet mindre end 11% af det samlede landareal i hele verden, er så stort, at det strækker sig over 11 tidszoner. Hertil kan temperaturen svinge fra hele 70 minusgrader i de nordligste dele af landet til 45 plusgrader i de sydlige dele.

Størstedelen af landet udgøres af landareal

Langt størstedelen af det samlede areal i Rusland, udgøres af land. Faktisk består hele 16.378.410 km2 af deres areal af land. De resterende 719.836 km2 bliver udgjort af land. Målt kun på landareal, er det derfor også Rusland, der er det klart største land i verden.

LÆS OGSÅ:  Hvad koster indgang til Tivoli?

Faktisk sidder Rusland på omtrent en niendedel af hele verdens landareal. Den europæiske del af landet består af omtrent 4.000.000 km2, hvilket svarer til, at det udgør omtrent 40% af det samlede landareal i Europa, hvilket er med til at sætte en streg under, at det er et meget stort land.

Ikke det mest befolkede land i verden

Det er dog værd at slå fast, at selvom det er Rusland, der kan bryste sig af at være det land, der råder over mest landareal i verden, så er det ikke det mest befolkede land. Det er derimod Kina, der er det, og der er en helt særlig årsag til, at det forholder sig således.

En stor del af Rusland har nemlig så kolde temperaturer, der – som nævnt herover – kan komme helt ned på 70 minusgrader i de nordlige egne. Det betyder, at det ikke er muligt at bo i disse områder, og derfor er store dele af Rusland også fuldstændig ubeboet.

Et land, der strækker sig over to kontinenter

Du bør ikke være i tvivl om, at Rusland er et meget stort land. Som angivet herover, så er det et land, der strækker sig over hele 11 tidszoner, men ikke nok med det, så er det faktisk også et land, der strækker sig over to kontinenter: Europa og Asien.

Det er primært den vestlige del af landet, der er befolket, hvilket er den del, der udgør den europæiske del. På grund af sin enorme størrelse, grænser Rusland op til hele 14 lande: Hviderusland, Ukraine, Nordkorea, Georgien, Norge, Mongoliet, Finland, Kina, Polen, Estland, Kasakhstan, Letland, Aserbajdsjan og Litauen.

LÆS OGSÅ:  Hvad betyder rizz?

Grundlagt efter Sovjetunionens fald

Rusland har ikke altid været, som det land, vi kender i dag. I 500-tallet e.Kr. var det store område beboet af nomader af slavisk og finsk afstamning. Faktisk er ‘det moderne Rusland’ først blev grundlagt i 1991, hvilket skete i tiden efter Sovjetunionens fald.

Forude for oprettelsen af Sovjetunionen, hvilket skete i 1922, havde Rusland i mere end 200 år fungeret som et kejserrige. Den sidste kejser, der stod i spidsen for landet, var zar Nikolaj 2., som abdicerede i 1917, hvilket han gjorde i kølvandet på Den Russiske Revolution.

Det var også i forbindelse med denne revolution, at det lykkedes for bolsjevikkerne at erobre magten i det store land. Det var dét, der lagde fundamentet for, hvad der senere udviklede sig til at være Sovjetunionen.

I alt bestod Sovjetunionen af 15 socialistiske republikker, men Rusland var den klart største af dem. Det areal, der i dag hører til Rusland, dækker omtrent tre fjerdedele af det areal, som tidligere hed Sovjetunionen. Landet er i dag en føderal republik, der ledes af præsident Vladimir Putin.

Råder over mange ressourcer

I og med, at Rusland dækker over et meget stort areal, er det også helt naturligt, at de råder over store mængder af forskellige mineral- og energiressourcer. Det har været en fordel for landet, der har kunnet basere en stor del af deres økonomi på bl.a. økonomi på olie og naturgas.

Hertil er det også værd at nævne, at det store areal gør, at Rusland bestemt ikke er ens, alt afhængigt af, hvilken del af landet, man besøger. Landets natur består bl.a. af sletter og øde stepper mod syd, mens det mod nord primært består af skovområder med tundra.

LÆS OGSÅ:  Hvad er Nations League?

Landet bliver opdelt i henholdsvist øst og vest af de mineralrige Uralbjerge, som også bliver betragtet som den naturlige grænse mellem den europæiske og asiatiske del af det enorme land.

Top 10 over verdens største lande

Nu er du blevet klogere på, hvad det største land i verden er. For at kunne sætte det lidt i perspektiv, kan du herunder finde en liste over de største lande i verden. Som du vil kunne se på denne liste, er Rusland betydeligt større end de øvrige lande på listen, hvilket endda også gælder for andenpladsen.

  1. Rusland: 17.098.246 kvadratkilometer
  2. Canada: 9.984.670 kvadratkilometer
  3. Kina: 9.596.961 kvadratkilometer
  4. USA: 9.833.517 kvadratkilometer
  5. Brasilien: 8.515.767 kvadratkilometer
  6. Australien: 7.692.024 kvadratkilometer
  7. Indien: 3.287.263 kvadratkilometer
  8. Argentina: 2.780.400 kvadratkilometer
  9. Kazakhstan: 2.24.900 kvadratkilometer
  10. Algeriet: 2.381.741 kvadratkilometer

En række af de lande, du ser på listen herover, optræder også på listen over de lande, der har flest indbyggere. Det gør sig også gældende for Rusland, der er det klart største land i verden, men i forhold til antal indbyggere, er de dog langt fra at være nr. 1 i verden.