Hvad er Nations League?

I dag findes der er flere forskellige turneringer, som landshold kan deltage i. Derfor kan det være svært at få et overblik over, hvad der egentlig adskiller dem fra hinanden. En af de turneringer, der er kommet til inden for de seneste år, er UEFA Nations League.

Her er der tale om en turnering, der – som navnet indikerer – bliver arrangeret af UEFA (Union of European Football Associations), som fik din debut i september 2018. Formålet med turneringen er, at den til en vis grad skal erstatte de venskabskampe, som mange landshold har spillet.

Selvom turneringen først fik sin debut i slutningen af 2018, var den på tegnebrættet længe inden da. Den i dag ganske kende turnering blev nemlig oprettet ved en enstemmig afstemning på et UEFA-møde, der fandt sted i Kasakhstan i foråret 2014.

Sådan er turneringsformatet i Nations League

I alt er der 55 landshold, der deltager i Nations League, men de er ikke alle at finde i samme pulje. Derimod bliver de fordelt i fire divisioner. Konkret er der tale om de følgende fire divisioner:

  • League A
  • League B
  • League C
  • League D

Det er ikke helt tilfældigt, hvilke hold, der bliver placeret i hvilken division. Derimod bliver de højest rangerede hold placeret i League A, mens de lavest rangerede hold derimod vil blive placeret i League D.

I den første udgave var holdfordeling således, at holdene internt i hver division var blevet opdelt i fire grupper, der hver har deltagelse af tre eller fire hold. League A og League B bestod af grupper af tre hold, mens League C bestod af én gruppe med tre hold og tre grupper med fire hold. I League D var alle fire grupper med fire hold.

Dette blev dog ændret i 2020/21-udgaven, hvor man valgte at indføre en ny turneringsstruktur, så både League A, B og C fik fire grupper med fire hold, mens League D fik en gruppe med fire hold samt en gruppe med tre hold.

Kvalifikation til slutspillet

I League A vil de fire vindere af hver gruppe sikre sig en plads til slutspillet i form af en såkaldt final 4-turnering, der består af først en semifinale og dernæst en finale. Ved hver udgave af Nations League, er det UEFA’s eksekutivkomite, der udvælger spillestedet for disse.

I de øvrige divisioner vil hver vinder sikre sig en plads i den overliggende division, mens fire hold fra alle divisioner (dog med undtagelse af League D) blive rykket ned i den underliggende division.

Iden første udgav af turneringen blev alle hold rangeret ud fra UEFA’s rangliste for landsholdet. Rangeringen i de efterfølgende udgaver har dog været afgjort efter de op- og nedrykninger, som er blevet beskrevet herover.

LÆS OGSÅ:  Hvad er ontologi?

Turneringen bliver afviklet hvert andet år, og er blevet indrettet på en sådan vis, at gruppespillet bliver spillet i efteråret i lige år, mens slutspillet i League A vil blive spillet om sommeren i ulige år.

Trofæ og hymne ved Nations League

Det landshold, der ender med at vinde Nations League, får naturligvis et trofæ. Det trofæ, der bliver tildelt til vinderen af den store turnering, blev for første gang afsløret af UEFA’s præsident Aleksander Ceferin, hvilket han gjorde, da lodtrækningen til den første udgave fandt sted.

Der er tale om et relativt stort trofæ, der har en vægt på 7,5 kg. Desuden måler det også hele 71 cm i højden, og er blevet fremstillet af sterlingsølv. Selvfølgelig er det valget af sterlingsølv, der har medført, at trofæet har fået en vægt på omtrent 7,5 kg.

I samme ombæring valgte UEFA også at løfte sløret for den hymne, der er blevet lavet officielt til Nations League. Det er en meget unik hymne, der byder på en blanding af klassisk og elektronisk musik. Desuden er teksten sunget på latin af koret fra operaen i Lausanne.

Hvorfor blev Nations League oprettet?

På trods af, at UEFA Nations League først blev afviklet for første gang i 2018, begyndte det allerede så småt at tage form tilbage i 2011. Her blev UEFA enige med det Europæiske Klub Forbund (ECA) om, at man skulle skrue ned for det samlede antal af internationale venskabskampe.

Det var dog først tre år senere, at man blev enige om at søsætte en ny turnering, som endte med at blive kendt som Nations League. Det blev – som nævnt tidligere – enige om i marts 2014, hvor den nye turnering blev enstemmigt vedtaget på en UEFA-kongres.

Forud for 2015-sæsonen blev de to forbund enige om, at man ville skære antallet af venskabskampe ned fra 12 til ni stk. om året. Da Nations League for første gang blev afviklet i 2018, valgte man igen at skrue ned, så antallet af venskabskampe blev kraftigt reduceret.

Det medførte, at seks af de ni dage, der var sat til at afvikle venskabskampe, i stedet blev ændret til Nations League-kampe. Det betød naturligvis, at der efterfølgende kun har været ganske få dage om året dedikeret til at afvikle internationale venskabskampe.

Var ikke kun for at reducere antallet af venskabskampe

Et af de klare mål med at søsætte Nations League var, at man ville skrue ned for antallet af venskabskampe, der blev spillet hvert år. På trods af, at det var det primære mål, var det dog ikke den eneste grund til, at UEFA valgte at skabe og lancere Nations League.

Det handlede i lige så høj grad om, at de ville gøre op med de ligegyldige og til tider ganske kedelige venskabskampe. Det har de gjort, ved at sikre, at landsholdene møder modstander, der befinder sig på nogenlunde samme niveau, som de selv gør.

LÆS OGSÅ:  Hvad hedder julemandens rensdyr?

UEFA har selv meddelt, at de med Nations League har gjort et forsøg på at give mindre europæiske nationer bedre forudsætninger for at få udfyldt deres kampkalender. Samtidig har det også handlet om, at de ville sikre dem, at det kalenderen fyldes med jævnbyrdige modstandere.

Er der fordele ved Nations League?

Der skal ikke herske tvivl om, at der har været stor debat om Nations League. Det er nemlig ikke alle, der mener, at turneringen er en positiv tilføjelse. Tværtimod er der mange, der mener, at det har medført, at der kun er blevet fyldt flere kampe ind i en allerede travl kalender.

Men betyder det så, at der ikke er fordele forbundet med Nations League? Nej, det gør det ikke. Faktisk er der flere fordele forbundet med den relativt nye turnering. Den primære fordel er, at der nu er blevet skruet ned for de ligegyldige og kedelige venskabskampe.

Disse venskabskampe har alle dage kun tjent to formål. Det ene formål er at give fodboldfans en pause fra klubfodbold, hvilket de egentlig ikke har lyst til. Det andet er, at de mange spillere, der tager del i disse kampe, øger risikoen for at pådrage sig skader.

Åbner op for spændende opgør

Hertil er det helt afgjort også værd at slå fast, at der er tale om en turnering, der er skruet sådan sammen, at den kan åbne for en række opgør, der kan vise sig at være spændene. Og her er der ikke kun tale om gruppekampene i hver af de fire ligaer.

Der er i lige så høj grad (hvis ikke højere) tale om de playoffkampe, der bliver spillet, hvor det er muligt for vinderne at sikre sig kvalifikation til EM. Derfor er der ingen grund til at tro, at der blot er tale om kedelige venskabskampe, der spilles under et nyt navn.

Hertil er det også værd at nævne, at det giver en række lande, som typisk har meget en meget lille chance for at være med, endnu en chance for at kvalificere sig til EM. Her er der naturligvis primært tale om de hold, der befinder sig i hhv. Liga D og Liga C.

Penge at hente for DBU

Tager man de danske briller på, er en af de klare fordele ved Nations League, at der kan være en del penge at hente. Det kræver naturligvis, at man har succes, men da Danmark ad flere omgange har placeret sig fornuftigt, har det kastet en fornuftig sum penge af sig.

Det skyldes, at det ikke er småpenge, man kan tage med sig hjem fra Nations League, hvilket især er tilfældet, hvis man befinder sig i det øverste lag, hvor pengepræmierne fordeler sig således:

  • plads: €10,5 millioner (ca. 78 mio. kr.)
  • plads: €9 millioner (ca. 66 mio. kr.)
  • plads: €8 millioner (ca. 59 mio. kr.)
  • plads: €7 millioner (ca. 52 mio. kr.)
LÆS OGSÅ:  Hvad betyder cringe?

I hhv. 2020/21- og 2022/23-sæsonerne formåede Danmark med Kasper Hjulmand i spidsen at sikre sig en 2. plads. Det betyder, at der hvert af de to år er blevet sendt 9 millioner euro eller ca. 66 millioner kroner ind på DBU’s bankkonto.

Det må siges at være en stor sum penge, der også viser, at der med tiden er sket en stor forandring med pengepræmierne i fodbold. Til sammenligning sikrede det en udbetaling på ca. 4 millioner euro, da det danske mandskab vandt EM tilbage i 1992.

Danmark i Nations League

Danmark har siden den spæde start taget del i Nations League. Hvert år har de klaret sig fornuftigt. I den første udgave af turneringen, var de placeret i League B, men det formåede de dog at ændre på allerede ved næste udgave.

Nations League i 2018/2019

I den første udgave af Nations League var Danmark at finde i League B, hvor de var havnet i en gruppe med Irland og Wales. Dengang var det Åge Hareide, der var træner, og han sikrede med sine tropper to sejre og to uafgjort, der gjorde dem til vinder af gruppen.

Nations League i 2020/2021

Efter at have vundet sin gruppe året forinden, var Danmark at finde i League A i 2020/21-sæsonen. Her var de i gruppe med Belgien, England og Island. Kasper Hjulmand havde taget over som træner, og fik en 2. plads i gruppen, som sikrede, at de forblev i den bedste pulje.

Nations League i 2022/2023

I 2022/23-sæsonen var Danmark at finde i en gruppe med Frankrig, Kroatien og Østrig. I alt blev det til fire sejre og to nederlag med en samlet målscore på 9-5. Det var nok til at give dem en 2. plads, og derfor også en plads i det bedste lag i den næste udgave af turneringen.

Kritik af Nations League

Det er ikke alle, der har taget godt imod Nations League, der har fået kritik fra flere kanter. Et af de punkter, der har ført til kritik er, at det er blevet for nemt for mindre lande at kvalificere sig, da det ikke kræver helt så meget med dette format.

For to hold kan det være tilstrækkeligt at have medvind og levere en flot præstation i fem kampe, da det kan være nok til at kvalificere sig. Før i tiden forholdt det sig dog helt anderledes, da holdene skulle præstere godt i enen 10 eller 12 kampe.

Hertil har turneringen også fået kritik for, at en lang række af de kampe, der bliver spillet, ikke er interessante for andre, end dem, der er involveret. F.eks. vil en kamp mellem Aserbajdsjan og Færøerne næppe være noget, der får specielt mange til at tænde for fjernsynet.

Slutteligt er der også mange spillere, der har rettet kritik af UEFA, for at have søsat Nations League, da det tilføjer endnu flere kampe til et kampprogram, der i forvejen er presset. Det ændrer dog ikke på, at det har været en fornuftig succes, da seertallene er ganske høje.