Hvad hedder julemandens rensdyr?

Der er ikke helt enighed om, hvor mange rensdyr, som julemanden har til at trække sin kane, når han skal aflevere gaver til børn i hele verden. Tværtimod er det noget, der varierer en del fra fortælling til fortælling, hvorfor man kan opleve, at der er forskel på dette.

Den mest udbredte opfattelse er dog, at julemanden får trukket sin kane af ni flyvende rensdyr. Sådan har det været i mange år, og derfor er det også, hvad de fleste mener, mens andre dog holder fast i, at det kun er otte rensdyr, der trækker hans kane.

Grunden til, at der også er folk, der holder fast i, at det er otte flyvende rensdyr, der trækker julemandens kane er, at det oprindeligt var sådan. Men i 1939 blev Rensdyret Rudolf skabt, og siden da har det været et af julemandens faste – og mest kendte – rensdyr.

Hvor stammer historien om julemandens rensdyr fra?

Det har naturligvis ikke altid forholdt sig således, at der har været en fortælling om, at julemanden flyver over nattehimlen i en kane, der bliver trukket af otte rensdyr. Derimod er det en fortælling, der først for alvor fik sin begyndelse i 1823.

Det skete, da den amerikanske teolog og digter Clement Clarke Moore, udgav et digt ved navn ‘A Visit From St. Nicholas’ i ugebladet Troy Sentinel. I takt med, at dette digt er blevet mere udbredt, er det også blev kendt under et andet navn: ‘The Night Before Christmas’.

LÆS OGSÅ:  Hvad er ontologi?

Det er et helt særligt digt, der på flere punkter har været med til at danne den opfattelse, som mange af julemanden i dag. Det har derfor ikke blot betydet, at det er blevet en udbredt fortælling, at han har rensdyr til at trække sin kane.

Faktisk har digtet fra Clement Clarke Moore også haft stor betydning for det meget udbredte udseende af julemanden, men bestemt også, at han flyver i en kane trukket af flyvende rensdyr, når han natten før jul deler gaver ud til børn. Og det er også fra dette digt, at de navnene på de otte rensdyr er kommet.

Har forskellige navne på engelsk og dansk

I det oprindelige digt, der blev skrevet og udgivet på engelsk, har de otte rensdyr fået de følgende navne, som de også er kendt under i dag: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder og Blitzen.

Disse navne er naturligvis blevet oversat til dansk ved flere lejligheder. På dansk har de otte rensdyr fra digtet disse navne: Sprinter/Springer, Danser, Smukke, Konge, Komet, Amor, Torden og Lyn.

Som angivet tidligere, var Rudolf, som ellers er det mest kendte rensdyr, ikke en del af dette digt. Derimod blev Rudolf med den røde tud først skabt i 1939, hvilket var med til at bringe det samlede antal rensdyr op på ni.

Rensdyret Rudolf kommer til

De mest kendte af julemandens ni rensdyr, er Rensdyret Rudolf. Han blev skabt af Robert L. May i 1939. Historien om Rudolf blev for første gang udgivet i stormagasinkæden Montgomery Ward, hvor de delte et lille hæfte med en historie om rensdyret ud til sine kunder.

LÆS OGSÅ:  Hvad betyder toxic?

Det var ikke uden grund, at Robert May skabte Rudolf med en rød tud. Det gjorde han, da tanken med det var, at den kunne bruges som en lygte i den tætte tåge. Det søde rensdyr blev brugt ivrigt af Montgomery Ward i forbindelse med deres markedsføring.

Inden Rudolf kom til Danmark, gik der dog mere end et årti. Bogen om Rudolf blev nemlig først oversat til dansk omkring 1950. Siden da har rensdyret været populært, og er noget, som langt de fleste børn kender til.

Rudolf er kun blevet gjort endnu mere populær, efter Johnny Marks i 1949 skrev sangen ‘Rudolph, the red-nosed reindeer’, der er blevet bearbejdet og oversat til dansk af tekstforfatter Poul M. Jørgensen. På dansk har sangen fået titlen ‘Rudolf med den røde tud’.

Kunne have fået et helt andet navn

I dag er det næsten utænkeligt, at Rudolf kunne hedde andet, end hvad han hedder. Sådan var det dog ikke tilbage i 1939, hvor han blev skabt af Robert May. Her var der nemlig også en række andre navne, der blev taget op til overvejelse, inden han satte sig fast på Rudolf.

Efter sigende blev det også overvejet, om han i stedet skulle hedde Reginald eller Rollo. Det var blandt andet disse navne, der var med i tankerne, da Robert May havde det niende rensdyr på tegnebrættet. Til sidst endte han dog med at vælge navnet Rudolf – og give ham en rød næse.

Julemandens rensdyr er magiske

Julemanden er ifølge myterne en mand, der flyver afsted på sin slæde, for at dele gaver ud til de artige børn. Det er en myte, der oprindeligt stammer fra USA og Tyskland, da både julen og julemanden er meget populære.

LÆS OGSÅ:  Hvad er Halloween?

Der skal naturligvis ikke være nogen tvivl om, at de rensdyr, som julemanden har til at flyve sin kane, alle er magiske. Ikke nok med, at de er i stand til at flyve, så er alle ni rensdyr også i stand til at flyve hurtigere end lydens hastighed.

På trods af, at Rudolf er det rensdyr, der er kommet til som det sidste, så er det ham, der er i spidsen for gruppen, når de flyver over den mørke nattehimmel, hvor de trækker julemanden og hans slæde, som er fyldt med gaver til artige børn.

Som tidligere nævnt, så har Rudolf fået sin røde næse, fordi den kan bruges til at lyse op i natten. Netop derfor er det også ham, der er i spidsen. I det oprindelige digt fra Clement Clarke Moore lyder det, at julemanden altid remser navnene på sine rensdyr op, når de skal til at flyve afsted.

Det er også værd at nævne, at der gennem tiden er blevet skrevet og udgivet nye historier, der handler om julemandens rensdyr. I flere af disse er de endt med at have andre navne, men der er ingen af dem, der har slået sig fast, hvorfor rensdyrenes navne er forblevet det samme gennem årene.