Hvad koster det at aflive en kat?

Det er ikke sjovt at skulle sige farvel til sit elskede kæledyr. Desværre må man sande, at det sommetider er den rette beslutning. Hvis din kat er syg, kommet slemt til skade e.l., vil det bedste typisk være at skåne den fra smerter og gener, selvom det er en vanskelig beslutning.

Pris: Det koster aflivning af kat

Er du nået frem til den konklusion, at den bedste beslutning for din kat er, at den aflives, er næste skridt at finde en dyrlæge, der kan hjælpe. I dag kan stort set alle dyrlæger hjælpe med dette, hvorfor du vil have tæt på frit valg i denne forbindelse.

Det er forskelligt fra person til person, hvad de har fokus på, når de skal vælge dyrlæge til aflivning af kat. De fleste ønsker at vælge en klinik, hvor de kan få lov til at tage en god afsked med katten, men i samme ombæring har prisen som regel også en vis betydning.

Prisen varierer fra dyrlæge til dyrlæge

Skal du have aflivet en kat, skal du finde en dyrlæge, der kan hjælpe dig. Her kommer du naturligvis til at betale for ydelsen. Hvad du konkret skal betale, er dog svært at svare på, da prisen varierer en del, alt afhængigt af, hvilken dyrlæge, du beslutter dig for at vælge.

Du kan dog forvente, at prisen vil lyde på et sted mellem 700 og 900 kr. I enkelte tilfælde kan det være enten dyrere eller billigere, men det er sjældent. Forvent derfor at skulle betale en sum, der befinder sig i dette prisleje.

LÆS OGSÅ:  Hvad koster indgang til Tivoli?

Vær dog opmærksom på, at dette kun er prisen for selve aflivningen. Hertil vil der som regel også komme andre udgifter, hvilket omfatter bl.a.:

  • Medicin
  • Kremering
  • Eventuelt yderligere tidsforbrug

Ønsker du at få en konkret pris, hvad det koster at få aflivet en kat, har de fleste dyrlæger en offentlig prisoversigt på deres hjemmeside. Her kan du få et klart overblik over, hvad det koster. Ønsker du en fast pris på f.eks. kremering, bør du henvende dig til den pågældende dyrlæge.

Anbefales at afregne på forhånd

Har du besluttet dig for, at det er tid til at sige farvel til din elskede kat, så er det vigtigt, at du indstiller dig på, at det bliver en tung og vanskelig oplevelse. Derfor anbefales det også, at du afregner inden du bliver henvist til dyrlægens konsultationsrum.

Dermed er du sikker på, at du ikke bliver forstyrret, når du skal sige et sidste farvel til din kat. Hertil tilbyder de fleste dyrlæge også, at man kan få lov til at forlade bagdøren i fred. Dermed undgår man at skulle gå gennem hele klinikken, når man helst vil have fred og ro.

Enkelte dyrlæger tilbyder også, at man kan vende retur og afregne en anden dag. Det er normalt, at dette tilbydes, hvis man vælger at få sin kat kremeret. I et sådant tilfælde vil man nemlig skulle forbi klinikken, når kattens aske er klar til afhentning.

Hvordan foregår det?

I de fleste tilfælde vil aflivningen finde sted på en klinik, hvor du har bestilt en tid. I nogle tilfælde kan dyrlægen også tilbyde at komme ud og foretage aflivningen i hjemmet. Vær dog opmærksom på, at det ikke er noget, der bliver tilbudt af alle dyrlæger.

LÆS OGSÅ:  Hvad er Nations League?

Som ejer er det op til dig selv at vælge, om du ønsker at være til stede, når aflivningen foregår. Det er forskelligt, hvad folk vælger. F.eks. er der nogen, der vælger, at de først vil se katten, når det er overstået. Andre ønsker ikke at være med, og afleverer derfor katten på klinikken.

Det er en meget personlig og følelsesladet beslutning at aflive sin kat. Af samme årsag er det også en personlig sag, hvordan man ønsker at tage afsked med sit elskede kæledyr. Derfor er det naturligvis noget, der bliver respekteret til fulde af dyrlægen.

I denne forbindelse er det vigtigt at slå fast, at du skal sørge for at tænke dig godt om, inden du vælger. Mange vælger, at de ikke vil deltage, når katten sover ind, hvilket de ender med at fortryde, da de ikke har været med sin kat til det sidste. Overvej det derfor meget nøje.

Beroliges først med sprøjte

I mange tilfælde vil man starte med at give katten en beroligende sprøjte. Det gør man, da det får den til at falde ro, så den ikke tager sig af, hvad der foregår omkring den. Sprøjten gives i lår- eller nakkemuskel, og gør ikke ondt på den.

Den næste sprøjte, som er den, der får katten til at sove ind, bliver givet direkte i en blodåre. Som regel vælger dyrlægen at bruge den blodåre, der ligger på forbenet. Når der er sikret direkte adgang til blodåren med en kanyle, bliver de bedøvende middel sprøjtet ind.

Der er tale om et lægemiddel, der gives i så kraftig en koncentration, at det umiddelbart bedøver hjertet, hvorfor katten sover ind med det samme. Kort tid efter ophører åndedrættet. Slutteligt bliver katten undersøgt med stetoskop, for at sikre, at hjertefunktionen er ophørt.

LÆS OGSÅ:  Hvad er Halloween?

Det gør ikke ondt på katten

Langt de fleste, der har besluttet, at det er tid til at sige farvel til sin kat, har naturligvis et ønske om, at det foregår på en skånsom og human måde. Netop derfor er det også vigtigt, at man altid lader en dyrlæge om at stå for det.

Faktisk er det slet ikke lovligt at aflive en kat selv. Derfor bør det end ikke tages op til overvejelse. Når du får en dyrlæge til det, hvilket foregår, som du har fået beskrevet herover, så er du sikker på, at din kat vil sove stille og roligt ind, og ender sine dage på en skånsom måde.

Det vil sige, at du kan være sikker på, at din kat ikke vil blive udsat for unødigt ubehag. Derimod kan den få lov til at slutte sine dage her på Jorden i fred og ro. Det er det bedste, du kan vælge at gøre for din kat, til trods for, at det er en meget vanskelig beslutning.