Ikke alle pædagoger tjener det samme. Der er nemlig flere faktorer, der har indflydelse på, hvad en pædagog tjener. Det omfatter alt fra placering i landet til overenskomst og arbejdserfaring.
Ud fra statistik fra Børne- og UngdomsPædagogernes Landsforbund (BUPL) er det dog muligt at få en idé om, hvad en pædagog tjener. Har du et ønske om at få et indblik i en pædagog løn, er du kommet til det rette sted. Det kan du nemlig blive klogere på her på siden.
Ifølge BUPL omfatter deres lønstatistik 51.600 kommunale fuldtidsstillinger. Desuden er alle tal blevet udarbejdet med udgangspunkt i data, der er blevet leveret af Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL).
Hvor meget tjener en pædagog?
De pædagoger, der hører under BUPL’s overenskomst, tjener i gennemsnit 31.402 kroner om måneden. Vær dog opmærksom på, at dette er gældende for de pædagoger, der har en fuldtidsstilling, hvilket ikke er gældende for alle pædagoger.
På deres hjemmeside bliver det af BUPL oplyst, at deres pædagoger i gennemsnit arbejder, hvad der er svarende til 91% af en fuldtidsstilling. Hvad det vil sige er, at en den gennemsnitlige pædagog reelt set har en månedlig løn på 28.500 kroner.
Førnævnte løn er dog ikke, hvad man kan forvente at få, når man er nyuddannet pædagog. Derimod lyder startlønnen på 26.200 kroner. Det vidner dog om, at der ikke er langt fra startlønnen til den gennemsnitlige løn for en pædagog.
Ifølge Børne- og UngdomsPædagogernes Landsforbund er der stor forskel på, hvor meget de 5% lavest og 5% højest lønnede pædagoger tjener. Faktisk viser deres tal, at der er næsten 10.000 kroner til forskel på deres månedsløn.
De 5% lavest lønnede pædagoger har nemlig en månedlig indkomst, der lyder på lige under 26.900 kroner for en fuldtidsstilling. Kaster man et blik på de 5% højest lønnede pædagoger, lyder deres månedsløn for en fuldtidsstilling på 35.600 kroner.
Hvad tjener en leder?
En pædagog leder løn er naturligvis højere, end lønnen for en almindeligt ansat pædagog. Har man en sådan stilling, kan man forvente at få en løn, der lyder på 42.200 kroner. Det er den gennemsnitlige løn for en leder, men der er dog stor forskel på, hvad ledende pædagoger bliver betalt i måneden.
BUPL oplyser på deres hjemmeside, at der faktisk er intet mindre end 18.000 kroner til forskel mellem de lavest og højest lønnede ledere. Dette er igen et bevis på, at der er stor forskel på, hvad man kan fortjene at tjene som pædagog – også selvom man er ansat som leder på sin arbejdsplads.
Forskel alt efter beskæftigelse
Det er selvfølgelig også vigtigt at pointere, at det ikke er alle pædagoger, der har samme beskæftigelser. Der er stor forskel på at være pædagog i en almindelig daginstitution, og at være specialpædagog. Derfor er der også forskel på, hvordan de forskellige typer pædagoger bliver aflønnet.
BUPL skriver, at de pædagoger, der arbejder i daginstitutioner, hvor de beskæftiger sig med børn i alderen 0-5 år, har en gennemsnitlig månedsløn på 30.900 kroner. De pædagoger, der derimod arbejder med børn og unge i alderen 6 til 18 år, har en højere løn. De tjener gennemsnitligt 31.900 kroner i måneden.
Derfor er det naturligvis vigtigt at pointere, at ikke alle typer pædagoger får samme løn. Ønsker du selv at blive pædagog, og derfor vil have kendskab til lønniveauet, er dette et aspekt, der er vigtigt at huske på.
Ikke-uddannede pædagoger tjener mindre
Man kan sagtens få arbejde som pædagog, uden at være uddannet pædagog. I et sådant tilfælde vil man dog som regel blive ansat som pædagogmedhjælper. Derfor får man også en lavere løn, hvis man ikke er uddannet, end hvis man den rette uddannelse.
Det er svært at give et konkret svar på, hvad en ikke-uddannet pædagog løn er. Der er nemlig stor forskel på dette, men den gennemsnitlige løn lyder på 23.814 kroner om måneden. Skal man have denne løn som ikke-uddannet pædagog, kræver det, at man arbejder fuldtid.
Anciennitet betyder meget
Som tidligere angivet, er der flere ting, der har indflydelse på en pædagogs løn. Netop derfor tjener alle pædagoger heller ikke det samme. Der er forskel på lønnen i forhold til bl.a. antal timer, og placering i landet, men særligt i forhold til ancienniteten.
Der bør ikke herske tvivl om, at anciennitet er det, der har størst betydning for, hvad en pædagog tjener. Hvis man har en højere anciennitet, kan man derfor også forvente, at man får en højere løn. Det er gældende, uanset om man er specialpædagog eller ej.
Netop derfor skal man også forvente, at man som nyuddannet og nyansat pædagog ikke vil være lige så godt lønnet som kollegerne, der har været der i mange år.
Efter 10 års anciennitet er det dog begrænset, hvor meget en pædagog kommer til at stige i løn. Et er nemlig efter 10 års anciennitet, at den sidste garanterede lønstigning kommer. Herefter skal man selv kunne forhandle sig til en højere løn.
Her er pædagoger bedst lønnet
Der er også en vis forskel på lønnen for en pædagog, alt afhængigt af, hvor i landet man bor og arbejder. Til trods for, at der er tale om det samme job, vil man få en højere løn, hvis man arbejder som pædagog i København, end i en lille by i Sønderjylland.
Har du i sinde at uddanne dig til pædagog, og har du et ønske om at få den højest mulige løn, er det i København, du skal bo. Det er nemlig i Region Hovedstaden, at man finder de bedst betale pædagoger. Det er dog ikke helt uden grund, at det netop er dem, der får den højeste løn.
En af årsagerne til, at det er pædagogerne, der arbejder i Region Hovedstaden, der får den højeste løn er, at de får et centralt aftalt områdetillæg. Det er dog ikke kun derfor. Det skyldes også, at der er en højere lokallønsandel i netop denne region.
Ifølge BUPL er det dog Ikast Brande, der er den kommune, der har den højeste gennemsnitsløn. Her lyder gennemsnitslønnen nemlig på 33.300 kroner. Brønderslev Kommune er den kommune, der har den laveste Brønderslev. Her er den gennemsnitlige løn på 30.100 kroner i måneden.