Hvem opfandt håndbold?

Håndbold er en sport, der har været kendt i mange år. På trods af dette, er det faktisk de færreste, der ved, hvordan og af hvem, den populære sport blev opfundet. Hvis det er noget, du har et ønske om at vide mere om, så er du heldigvis landet på den helt rette side.

I denne artikel vil du nemlig kunne læse mere om historien bag håndbold, og derfor også få svar på, hvem der opfandt boldspillet, hvis historien går mere end 125 år tilbage i tiden.

Håndbold blev opfundet i Danmark

Der er ikke mange, der faktisk er klar over, at håndbold blev opfundet i Danmark. Det menes dog at være tilfældet, da det blev opfundet i 1897 i Danmark af henholdsvis Rasmus Nicolaj Ernst, som var ansat ved skolevæsenet i Nyborg, og Holger Nielsen, der var ansat ved Ordrup Latin- og Realskole.

Håndbold begyndte derfor som et skolespil, men udviklede sig derfra. I dag er det en sport, der bliver dyrket i hele verden, og derfor ikke blot i hverken Danmark eller Europa. Siden den spæde start har Danmark været et af de mest fremtrædende lande, når det kommer til både herre- og kvindehåndbold.

Det siges at være lærer og oberstløjtnant Holger Nielsen, der var den første til at udgive et regelsæt for håndbold, hvilket han gjorde i 1906. Det var i sit arbejde som lærer, at han skabte et spil for hænderne, der blev skrevet således: ‘et Spil med hænderne, Haandbold, som kunde spilles på en mindre Plads, for eksempel i en Skolegaard’.

LÆS OGSÅ:  Hvem afslørede Hvidstengruppen?

Allerede året inden havde den 24-årige Rasmus Nicolaj Ernst dog skabt det samme spil, som han var begyndt at spille med sine elever. Stort set på samme tid blev håndbold derfor ‘opfundet’ to forskellige steder i landet.

Der gik ikke længe, inden Ernst og Nielsen mødte hinanden, da Ernst i 1905 flyttede til Helsingør, hvor han også tog fat om håndbolden på den nye skole. De to mødte hinanden i 1907, hvor deres respektive skoler spillede i den første registrerede håndboldkamp i Danmark.

Udviklede sig fra leg til sport

Til en start var håndbold blot et spil, der kunne spilles af drenge, når de var i skole. Hurtigt udviklede det sig dog til at være en decideret sportsgren. Umiddelbart efter begynde både piger og kvinder også at tage håndbold til sig som sportsgren.

De første reelle håndboldkampe blev spillet i årene 1900 til 1910, hvilket gør sig gældende for både kvinde- og herrehåndbold. De kampe, der blev spillet i denne periode, blev afviklet flere steder i landet, men de blev særligt spillet i København, Randers og Fredericia.

Omkring 1920 havde spillet undergået en stor udvikling fra, hvad det starte med at være, da det her fandtes i tre forskellige former:

  • Indendørs med 7 personer på hvert hold
  • Udendørs med 7 personer på hvert hold
  • Udendørs med 11 personer på hvert hold

Ud af de tre former for håndbold, som blev spillet i 1920, var der ikke den store interesse for 11-mandsspillet, som med tiden blev udfaset, til trods for, at det faktisk var den version, der blev konkurreret i på internationalt plan.

Det var især i Tyskland, at der blev arbejdet for, at håndbold skulle være en seriøs sport, og de var foregangsland for 11-mandsspillet. I Danmark forholdt det sig dog anderledes, da det her var de to andre varianter af sportsgrenen, der for alvor oplevede en stor vækst.

LÆS OGSÅ:  Hvem er Andrew Tate?

Den første håndboldturnering i Danmark

På trods af, at håndbold i mange år oplevede stor vækst, var det først i 1921, at den første turnering i håndbold blev afviklet. Det foregik i Idrætshuset i København, hvor 15 hold deltog. Disse hold repræsenterede i alt 10 foreninger.

Hovedparten af de hold, der deltog i denne turnering, var fra København. Faktisk var der kun et enkelt hold fra Helsingør med, da alle andre var fra den danske hovedstad. Desuden var alle hold tilknyttet enten skoler eller højere læreanstalter.

I de efterfølgende år blev sporten og spillet mere udbredt, og fandt også sin vej ud til provinsen, hvor det især blev populært blandt kvinder. Mange mænd tog også den relativt nye sport til sig, men for de fleste mænd, var det dog fortsat fodbold, der blev foretrukket.

I takt med, at det blev mere udbredt at spille håndbold på landet, begyndte de også at indgå i de folkelige idrætsorganisationers konkurrencer. Dette varede ved frem til 1935, hvor Dansk Håndbold Forbund officielt blev stiftet.

Kvinderne var først med en Danmarksturnering

Det var kvinderne, der var først ude med at etablere en egentlig Danmarksturnering, hvilket fandt stede allerede i 1936. I de første mange år var sporten domineret af København. Herrerne fulgte efter i 1946, og også her var der tale om en markant køben­havnsk dominans.

Først i 1951 lykkedes det for en klub uden for hovedstaden at løbe med den samlede sejr i Danmarksturneringen, da Helsingør IF blev kåret som vindere. Herefter gik der igen tre år, før en provinsklub vandt. Denne gang var det Tarup fra Odense, der vandt.

LÆS OGSÅ:  Hvem var Holger Danske?

I tiden derefter blev Danmarks­mester­skabet i flere år vundet af Aarhus, som på det tidspunkt havde hele fire hold i 1. division. Siden 1970 har det i både herre- og kvindehåndbold primært været hold fra Jylland, der har domineret og vundet de fleste titler.

Håndbold er blevet en mere professionel sport

Omkring 1970 udviklede det sig til en mere seriøs og professionel sport, hvor der blev indført en række nye træningsmetoder, hvor der især blev lagt vægt på en hårdere fysisk træning.

Derudover blev der i samme periode også indført en række nye og mere raffinerede spilsystemer, der medførte, at man pludselig kunne fjerne en række af de overraskende og uforudsigelige præstationer, der ellers var et af kendetegnene for sporten dengang.

I dag er det også en sportsgren, der bliver dyrket som amatøridræt og som en fritidsbeskæftigelse. I Danmark er det en af de helt store sportsgrene, da man anslår, at der er op mod 200.000 danskere, der spiller det. Siden 1970’erne er udendørsspillet stort set blevet udfaset.

Danmark har stor succes i håndbold

På internationalt plan har dansk håndbold flere gange vist sig fra sin bedste side, hvilket vil sige, at der er blevet vundet store titler. Blandt andet vandt Slagelse FH/DT og Viborg HK på kvindernes side Champions League hele seks gange mellem 2003/04 og 2009/10.

Helt så imponerende ser det dog ikke ud på herresiden, hvor det endnu ikke er blevet til en Champions League-triumf for en dansk klub. Det bedste resultat kom i 2011/12, hvor AG København formåede at sikre sig en tredjeplads i turneringen.

Kvindelandsholdet har vundet guld ved EM i både 1994, 1996 og 2002, ligesom de har vundet guld ved VM i 1997 samt ved OL i både 1996, 2000 og 2004. Herrelandsholdet har vundet guld ved EM i 2008 og 2012, guld ved OL i 2016 samt guld ved VM i 2019, 2021 og 2023.