Hvor mange øer er der i Danmark?

Selvom Danmark ikke er et stort land, er det et land med mange øer. Derfor er det faktisk også svært at lave en optælling af dem alle. Der er dog blevet gjort et forsøg på det, hvorfor man er bekendt med et nogenlunde estimat på, hvor mange øer, der er i landet.

Hvis du længe har været nysgerrig efter at vide mere om øerne i Danmark, er du landet på den rette side. I denne artikel kan du blandt andet læse nærmere om, hvor mange øer, der er i Danmark. Dertil kan du også blive klogere på, hvor mange af dem, der er beboede og ubeboede.

Der er mange øer i Danmark

Som angivet herover, er der rigtig mange øer i Danmark. Derfor er det svært at lave en optælling af dem alle. Der skulle dog være omtrent 406 øer i Danmark, hvorfor der sandsynligvis også befinder sig en del øer i nærheden af din nuværende bopæl.

I og med, at Danmark er et af de mindre lande i verden, bliver mange overraskede over antallet af øer. I denne forbindelse er det naturligvis værd at nævne, at det bestemt ikke er alle øer, der er store. Tværtimod er der flere af dem, der er ganske små.

Dette ændrer dog ikke på, at der findes rigtig mange øer rundt omkring i landet. Har du f.eks. et ønske om at sejle ud til en mindre ø, hvor der ikke er andre mennesker, er der mulighed for dette. Dog er der en ganske pæn del af øerne, der rent faktisk er beboede.

LÆS OGSÅ:  Hvor mange skridt skal man gå om dagen?

Hvad er Danmarks største ø?

Måske du allerede har gættet, hvad den største ø i Danmark er. Når man tænker over det, er det nemlig ikke svært at gætte sig frem til. Omvendt er det så stor en del af Danmark, at mange glemmer det faktum, at der faktisk er tale om en ø.

Det er nemlig Sjælland, der er den største ø i Danmark. Den har et samlet areal, der lyder på 7.049,27 km2. Desuden er det også den største målt ud fra antal indbyggere, da der bor 2.369.347 personer på øen. Hele 1.363.296 af disse bor i København.

Rigtig mange tror, at den næststørste ø i Danmark, er Fyn, men det er faktisk ikke tilfældet. Derimod er det Nørrejyske Ø, som ikke altid har været en ø. Siden cirka år 1100 var det en halvø, der havde forbindelse med resten af Jylland. Det havde den via den smalle landmasse Agger Tange, der ligger langs den jyske vestkyst.

Derfor var Limfjorden faktisk en fjord, men en storm den 3. februar 1825 gennemtrængte Agger Tange, hvilket resulterede i, at Nørrejyske Ø blev adskilt fra resten af Jylland. Dermed blev Limfjorden også forvandlet fra at være en fjord til at være et sund.

Gennembruddet fik navnet Agger Kanal, og blev lukket til igen i 1877. Allerede inden da var Thyborøn Kanal blevet, hvilket skete i 1863 ved en anden stormflod, hvorfor Nørrejyske Ø forblev en ø.

Den nordøstlige del af øen havde tidligere været en ø, da et stræde ved Vust havde været åben før det 12. århundrede. I dag er Nørrejyske Ø den næststørste ø med et areal på 4.674,24 km2, mens Fyn indtager tredjepladsen med et areal på 2.988,62 km2.

LÆS OGSÅ:  Hvor mange kort er der i et kortspil?

Herunder kan du se en liste over Danmarks ti største øer og deres areal:

  1. Sjælland – 7.049,27 km2
  2. Nørrejyske Ø – 4.674,24 km2
  3. Fyn – 2.988,62 km2
  4. Lolland – 1.244,97 km2
  5. Bornholm – 589,32 km2
  6. Falster – 513,99 km2
  7. Mors – 360,46 km2
  8. Als – 311,31 km2
  9. Langeland – 283,54 km2
  10. Møn – 218,31 km2

Hvor mange ubeboede øer er der i Danmark?

Ud af de cirka 406 øer, der er i Danmark, er en stor del af dem ubeboede. Faktisk er det kun omkring 70 af dem, der er befolket. Det betyder, at der er mere end 330 øer i Danmark, hvor der ikke bor folk i det daglige.

Der er nogle af disse øer, der ikke har været befolket i mange år. I andre tilfælde er det først inden for de seneste årtier, at folk er flyttet væk fra øerne. Det har primært været forårsaget af økonomiske årsager, men sommetider også af logistiske årsager.

Ønsker man at tage på opdagelse i dele af Danmark, hvor der ikke kommer mange andre, er der derfor rig mulighed for dette. Da øerne ikke er befolket, kræver det naturligvis, at man selv har en båd, så man kan sejle ud til dem.

Hvor mange privatejede øer er der i Danmark?

Der findes ikke et officielt tal på, hvor mange privatejede øer, der er i Danmark. Der findes dog en del af dem rundt omkring. Nogle af dem er lukkede og helt private, hvorfor det kun er ejerne, der kan og må benytte sig af dem.

Andre ejere har derimod valgt at åbne deres øer, hvorfor det er muligt at besøge dem. I de fleste tilfælde kræver det dog, at man har en aftale om dette. De privatejede øer findes i flere størrelser, men de fleste af dem er naturligvis ganske små.

LÆS OGSÅ:  Hvor mange milliliter går der på en liter?

Hvad er Danmarks største privatejede ø?

Der bør ikke herske tvivl om, at de fleste privatejede øer i Danmark, ikke er specielt store. Det er dog ikke noget, der gør sig gældende for dem alle. Danmarks største privatejede ø hedder Fanø, og har et areal på omtrent 400 hektar.

Øen ligger i Lillebælt sydvest for Middelfart, og er en del af Middelfart Kommune og Middelfart Sogn. En stor del af øen er dækket af skov, men den er også hjemsted for Fænøgård, der har en hovedbygning, der er blandt en af de få nybyggede herregårde i Danmark.

Fænøgård blev opført i årene 2003-2004. Mellem Fænø og Middelfart finder man det op til 55 meter dybde Fænøsund, mens man mod vest ud for den nordlige del af øen finder Fanø Kalv. Det er en mindre ø, der har et areal på 4,3 hektar.

Fænø er desuden også kendt for at være der, hvor man fandt Hindsgavldolken, som er en flintdolk fra 1900-1700 f.Kr. Den blev fundet på øen omkring 1867. Dengang var Fænø en del af Hindsgavl på Fyn. I dag er dolken udstillet på Nationalmuseet i København.