Hvor meget vand skal man drikke om dagen?

De fleste ved, at det er vigtigt, at man drikker vand hver dag. Langt fra alle ved dog, hvor mange liter vand, man egentlig skal indtage. Derfor ender de fleste med at gætte på et antal. Faktum er dog, at der ikke findes et specifikt svar, da det afhænger af din krop, aktivitetsniveau mv.

Hvis du ønsker at vide mere om, hvor meget vand, du skal drikke om dagen, er du heldigvis landet på den rette side. I denne artikel får du nemlig mulighed for at læse mere om, hvor mange liter vand, du skal drikke til dagligt.

Så mange liter vand skal du drikke om dagen

Som der er givet udtryk for herover, så findes der ikke en bestemt mængde vand, der er den rette for alle. For langt de fleste, er det dog nok at drikke 1,5 liter vand om dagen, hvis man er sund og rask. Det er dog vigtigt, at du øger dit væskeindtag i forhold til dit aktivitetsniveau.

Hvad det vil sige er, at hvis du dyrker motion, styrketræner mv., er det afgørende, at du får mere væske. På disse dage bør du sigte efter at drikke mellem 2 og 4 liter vand.

Viser det sig at være en varm dag, er det også vigtigt, at du skruer op for dit væskeindtag. Derfor vil det i sommermånederne, hvor det kan være meget varmt, være klogt at skrue op til mellem 2 og 2,5 liter vand om dagen. Det samme gælder, hvis du tager på ferie sydpå.

LÆS OGSÅ:  Hvor mange kort er der i et kortspil?

Det er også vigtigt at huske, at du skal drikke vand, hvis du føler dig tørstig. Ældre mennesker føler ikke tørst på samme måde, som yngre gør, hvorfor de skal være særligt opmærksomme på, at de drikker tilstrækkeligt med vand i løbet af dagen.

Hvorfor er det vigtigt at drikke vand?

Du bør ikke være i tvivl om, at det er vigtigt, at du sørger for at drikke vand. Hvis du ikke drikker vand i løbet af dagen, vil det have effekt på din krop på flere måder. Netop derfor er det vitalt, at du sørger for at indtage den mængde væske, du skal sørge for at have.

Vand er nemlig noget, der gør rigtig meget godt for din krop. Derfor er det heller ikke uden grund, at du skal sørge for at drikke min. 1,5 til 2 liter om dagen. Er du fysisk aktiv, er det endda vigtigt, at du drikker mere, hvorfor du gør klogt i at gøre det til en vane.

Ved at drikke nok vand, er du blandt andet sikker på, at du er med til:

  • at sikre normale fysiske og kognitive funktioner
  • at give en normal regulering af kropstemperaturen

Når din krop har det meget varmt, vil det føre til, at den afgiver sved. Derfor afgiver den også en stor mængde væske, som du er nødt til at gøre op for. Derfor er det naturligvis vigtigt, at du drikker tilstrækkeligt med vand, når du er fysisk aktiv eller har det varmt af anden grund.

Kan man drikke for meget vand?

Ganske vist er det vigtigt, at du sørger for at drikke vand, men det betyder ikke, at du skal forsøge at drikke mest muligt i løbet af en dag. Drikker du f.eks. mellem fire og fem liter vand i en periode, kan dine nyrer miste sin evne til at udskille urin fra kroppen.

LÆS OGSÅ:  Hvor mange skridt skal man gå om dagen?

Hvis du ikke indtager tilstrækkeligt med vand, vil det naturligvis have effekt på din krop. Det samme gør sig gældende, hvis du drikker for meget vand. Drikker du mellem fire og fem liter vand om dagen i en periode, kan det i sidste ende føre til, at du får vandforgiftning.

Dit blod har brug for vand og salt. Bliver dine nyrer overbelastet på grund af for meget vand, vil det føre til både svimmelhed, kramper samt manglende evne til at holde balancen. I værste tilfælde kan det faktisk også føre til dødsfald.

Mange glemmer at skrue op for vandindtaget ved fysisk aktivitet

Der er mange, der læser, at de blot skal sørge for at drikke ca. 1,5 liter vand om dagen. Det fører til, at de blot holder sig til dette. Faktum er dog, at det ikke altid er nok, at man indtager denne mængde væske. Det vil det f.eks. ikke være, hvis man er meget fysisk aktiv.

Har du f.eks. været ude at løbe, spillet en hård tenniskamp eller noget helt tredje, så vil dit behov for væske også være større. Det skyldes, at du sveder mere, når du er mere aktiv, og derfor udskiller kroppen mere væske. Derfor har den brug for at få fyldt sine lagre op igen.

Derfor er det meget vigtigt, at du sørger for at drikke nok vand, hvis du er fysisk aktiv. Gør du ikke det, vil det ikke blot føre til, at du får svært ved at præstere, hvad enten du løber, cykler, spiller tennis eller noget fjerde. Faktisk kan det også føre til både kvalme og hovedpine.

LÆS OGSÅ:  Hvor mange lande er der i verden?

Gør det derfor til en vane at tage vand med, når du tager til tennis eller fodbold, hvis det er den måde, du dyrker motion på. Hvis du godt kan lide at løbe eller cykle, bør du også medbringe vand, hvis muligt. Er det ikke muligt, så sørg for at drikke godt med vand, når du kommer hjem.

Almindelige tegn på væskemangel

Det er naturligvis ikke uden grund, at mennesker har et stort behov for vand. Det hænger nemlig sammen med, at kroppen består af cirka 60% vand. Som følge af dette, er kroppen også meget afhængig af et forholdsvis højt indtag af vand, for at kunne fungere.

Faktisk mister kroppen op mod én liter vand om dagen, og hvis ikke man sørger for, at samme mængde bliver indtaget, opstår der en ubalance i væskebalancen.

Får man ikke væske nok, vil det føre til, at kroppen begynder at blive dehydreret. Det betyder, at man kan ende med at opleve en række ubehagelige gener. Der er flere tegn på væskemangel, men et udpluk af de mest almindelig, er følgende:

  • Tørst og træthed
  • Svimmelhed og hovedpine
  • Mildt ubehag i kroppen
  • Nedsat koncentrationsevne

Det vidner om, at det er vigtigt, at du altid har fokus på at opretholde en sund væskebalance. Jo større dehydrering, der er tale om, desto mere alvorlige vil generne også være, hvilket igen understreger vigtigheden af at få tilstrækkeligt med vand.

Er man meget dehydreret, kan det derfor også få alvorlige følger, da det blandt andet kan medføre, at blodtrykket begynder at falde drastisk, fordi nyrefunktionen bliver reduceret. Det kan også føre til kramper eller at man til sidst besvimer.