Hvordan afinstallerer man programmer på Windows 11?

Hvis du vil fjerne et program på Windows 11, kan det gøres på flere forskellige måder. Heldigvis er det ikke specielt vanskeligt, uanset hvilken metode, man vælger. Har du ikke den store tekniske erfaring, ved du måske ikke, hvordan du skal bære dig ad med dette.

Er det tilfældet, så er du landet på den rette side. I denne artikel bliver du nemlig præsenteret for tre forskellige måder, du kan bruge til at afinstallere programmer på Windows 11. Hvilken af dem, du skal benytte dig af, afhænger af hvilke programmer, der skal afinstalleres.

At der er flere metoder at vælge mellem, er selvfølgelig en fordel. Har du svært ved at få en af metoderne til at fungere, går du blot videre til den næste.

Afinstaller programmer fra menuen Start

Hvis du gerne vil afinstallere et eller flere programmer på Windows 11, er der flere måder at gøre det på. Derfor handler det naturligvis om at vælge den metode, der giver bedst mening for dig at bruge. I de fleste tilfælde vil det dog være nedenstående metode.

Årsagen til, at den er værd at bruge er, at den er nem. Hvis du er heldig, at det pågældende program kan fjernes på denne måde, er det hele klaret på få sekunder. Du skal blot følge de trin, du finder herunder:

 1. Du skal starte med at klikke ‘Start’, hvorefter du skal vælge ‘Alle apps’
 2. Nu får du vist en liste over alle apps, hvor du kan søge efter den app, du vil slette
 3. Tryk og hold (eller højreklik) på den pågældende app, og vælg derefter ‘Fjern’

Nu klarer Windows 11 resten for dig. Det betyder, at du ikke selv skal finde programfiler, der skal slettes. Hvis du vil slette flere apps på din computer, skal du blot følge trinene igen. På denne måde vil du derfor hurtigt kunne slette en lang række programmer.

Afinstaller programmer i Indstillinger

En anden måde at afinstallere programmer på, er ved at finde dem i ‘Indstillinger’. Herfra er det nemlig også muligt at finde en oversigt over de apps, der er installeret på din computer. Når du har fundet det ønskede program, kan det slettes med ganske få klik.

LÆS OGSÅ:  Hvordan afmelder man Prime Video?

Beslutter du dig for at bruge denne metode, skal du dog være klar over, at ikke alle apps kan fjernes fra ‘Indstillinger’. Hvis du vil fjerne disse, så bør du bruge metoden, der beskrives i næste afsnit. Den virker nemlig til at fjerne langt de fleste programmer på Windows 11.

Ønsker du derimod at fjerne dem via ‘Indstillinger’, er det også nemt at gøre. Det kræver blot, at du følger disse trin:

 1. Første skridt er at vælge ‘Indstillinger’, hvorefter du skal klikke på ‘Indstillinger’
 2. I dette vindue skal du først vælge ‘Apps’, og dernæst ‘Apps & funktioner’
 3. Nu sendes du videre til en side, der indeholder alle dine apps
 4. Her finder du den app, du vil fjerne, og klikker på ‘Flere’ og derefter ‘Fjern’

Som angivet herover, er det ikke alle programmer, der kan fjernes på denne måde. Oplever du, at et program ikke kan fjernes på denne måde, skal du derfor vælge en anden metode. Det kan med fordel være den, du bliver præsenteret for i næste afsnit.

Afinstaller programmer fra Kontrolpanel

På Windows 11 er det også muligt at bruge ‘Kontrolpanel’ til at afinstallere programmer. Dette kan være en fordel at gøre, da du – som udgangspunkt – kan fjerne alle programmer på denne måde. Det kan du ikke altid med de to førnævnte metoder.

Ønsker du at benytte dig af ‘Kontrolpanel’ til at fjerne programmer på Windows 11, skal du følge disse trin:

 1. I søgefeltet på proceslinjen skal du søge efter ‘Kontrolpanel’, og derefter vælge det i resultaterne
 2. Her kan du vælge ‘Programmer’, og dernæst ‘Programmer og funktioner’
 3. Nu skal du trykke og holde (eller højreklikke) på det program, du vil fjerne
 4. For at fjerne det, skal du vælge ‘Fjern’ eller ‘Fjern/skift’
 5. Til slut skal du blot følge vejledningen på skærmen

Da du på denne måde bliver præsenteret for en komplet oversigt over alle programmer, er det en god måde at rydde op på. Har du planer om at slette en lang række programmer, bør du derfor vælge denne metode. Den har også den fordel, at den er ganske nem at bruge.

LÆS OGSÅ:  Hvordan scanner man en QR-kode på iPhone?

Kan være anderledes i andre Windows-versioner

Hvis du har planer om at afinstallere programmer, er det vigtigt at have kendskab til din version af Windows. Årsagen er, at måden at gøre det på, ikke er ens i alle versioner. F.eks. er det ikke sikkert, at du kan bruge førnævnte metoder i Windows 8 eller Windows 10.

Har du en ældre version af styresystemet, skal du derfor finde en anden løsning. Det vil f.eks. være tilfældet, hvis din computer fortsat er drevet af et system som Windows 7 eller Windows Vista. Heldigvis er det også muligt at finde guides til, hvordan man gør dette.

Oplever du, at du ikke kan få denne guide til at fungere? I så fald er det meget sandsynligt, at du har en anden version af Windows. Inden du forsøger dig med de tre metoder herover, anbefales det derfor at sikre, at din computer rent faktisk er drevet af Windows 11.

Hvis du ikke er sikker på dette, kan du blot ende med at spilde din tid. Derfor nytter det naturligvis ikke noget, at du kaster dig ud i lidt af hvert, uden at være sikker. I denne forbindelse er det vigtigt at pointere, at det naturligvis er ganske nemt at finde din Windows-version.

Det er sjældent svært at gøre

Du skal ikke være bekymret for, at det er svært at afinstallere et program på Windows. Det gør sig gældende, uanset om du har Windows 11 eller ej. I de ældre versioner af systemet, er det dog ikke helt så let, som det er angivet i denne guide.

Som følge af dette, vil det måske være en smule mere udfordrende at afinstallere et program. Alligevel er der intet vanskeligt forbundet med det, hvorfor det ikke kræver stor ekspertise. Derfor er det naturligvis også noget, som alle kan finde ud af på egen hånd.

Har du intentioner om at fjerne et eller flere programmer, skal du derfor ikke være bekymret for, hvorvidt du selv kan gøre det. Det er sandsynligt, at du har brug for at finde en guide til formålet. Når du først har fundet denne, er du klar til at gå i gang.

LÆS OGSÅ:  Hvordan sletter man apps på Android?

Husk at afinstallerer programmer med jævne mellemrum

Det er en god idé at afinstallere programmer med jævne mellemrum. Hvis du ikke bruger dem, er der ikke nogen grund til at have dem installeret på din computer. Det er de fleste godt klar over, men alligevel gør de færreste noget ud af at afinstallere programmer.

Derimod har mange blot en tendens til at lade dem ligge på deres computer. Dette er næppe et problem, hvis du kun har hentet et eller ganske få programmer. I et sådant tilfælde vil det sandsynligvis ikke have den store indflydelse på din computer.

Hvis du derimod har installeret en lang række programmer, som måske endda er tunge programmer, skal du rydde op i dem. Der er naturligvis ikke regler for, hvor ofte dette skal gøres, men det er en god idé at gøre det ofte. Det er i hvert fald tilfældet, hvis du vil holde din PC i god stand.

Det kan gøre din computer sløv

Får du ikke fjernet programmer på din computer, kan det betyde, at din computer bliver sløv. Da du næppe ønsker dette, er det en god idé at gøre det til en vane at fjerne programmer. Dermed er du sikker på, at de ikke optager unødig plads på din harddisk.

Igen er det vigtigt at nævne, at der ikke er regler for, hvor ofte det skal gøres. Hvis du vil være på den sikre side, bør du naturligvis gøre det til en fast del af din rutine. Hvad dette vil sige er, at du bør gøre det til en vane, at du afinstallerer programmer en gang om måneden.

Er det meget sjældent, at du installerer programmer, behøver du måske ikke at gøre det helt så hyppigt. Hvis du har en tendens til at købe nye spil eller hente nye programmer, er det dog vigtigt at rydde op i dem løbende. Ellers kan de ende med at gøre din computer sløv.

Dette gør sig især gældende, hvis der er tale om store programmer, der optager en del plads på din harddisk. Når din harddisk er ved at være fyldt op, vil det have indflydelse på dens hastighed. Det gør sig især gældende, hvis du ikke har en SSD i din computer.