Hvordan afmelder man en bil?

Vil du gerne vide, hvordan man afmelder en bil eller hvordan man afmelder nummerplader? I så fald er du landet på den rette side. I denne artikel vil du kunne læse mere om, hvordan du skal bære dig ad med dette, så du kan afmelde dit køretøj.

Der kan være flere grunde til, at du har et ønske om at afmelde et køretøj. Det kan f.eks. være, at din bil ikke er gået gennem syn. Det kan også være, at den skal opbevares, og man derfor vil slippe for at betale afgift. Der kan dog også være en helt tredje årsag til det.

Uanset hvad der ligger til grund for det, vil du naturligvis gerne vide, hvordan du afmelder din bil. Selvom man i dag kan klare en stor del af sådanne ting på nettet, er det ikke tilfældet, hvis du vil afmelde et køretøj. Her er du derimod nødt til at møde fysisk op.

Sådan afmelder du en bil

Når du skal afmelde en bil, er det ikke noget, du kan klare på nettet med MitID eller NemID. I stedet er det et krav, at du møder fysisk op, for at få de gjort. Du kan enten få det klaret af en godkendt nummerpladeoperatør eller hos et af Motorstyrelsens ekspeditionskontorer. 

Du kan finde nummerpladeoperatører over hele landet. Derfor er der også en god chance for, at du finder én nær din bopæl. Hvis du i stedet vil have det klaret på et ekspeditionskontor, skal det foregå i enten Aarhus, Aalborg, Odense eller Høje Taastrup.

Årsagen til, at du ikke kan klare det på nettet er, at du skal have dine nummerplade med. Det skyldes, at de skal destrueres af enten den valgte nummerpladeoperatør eller af Motorstyrelsen. Kun på denne måde kan man sikre, at de ikke ender med at blive misbrugt.

Hvis du skal afmelde en bil, som du mangler en eller begge dine nummerplade til, kan det ikke gøres hos en operatør. I et sådant tilfælde vil du derimod være nødt til at klare din afmelding hos et af de fire førnævnte ekspeditionskontorer hos Motorstyrelsen.

Når dine nummerplader er blevet destrueret, vil de blive afmeldt ved SKAT. Når det er sket, så vil det fremgå i alle offentlige systemer. Det betyder også, at du ikke må køre i den længere. Beholder du bilen, kan du dog sagtens forsikre den, selvom den ikke er indregistreret.

LÆS OGSÅ:  Hvordan bliver man bedemand?

Hvad koster det af afmelde sin bil?

Du skal ikke være bange for, at det er dyrt for dig at afmelde din bil. Faktisk koster det dig nærmest intet at afmelde dine nummerplader. Som udgangspunkt vil det koste dig 60 kr. i administrationsgebyr, men det kræver, at du får det klaret på et Motorstyrelsens fire ekspeditionskontorer.

Hvis du i stedet vælger at lad en nummerpladeoperatør om det, vil det sandsynligvis koste dig mere. Der skal stadig betale et gebyr på 60 kr. til Motorstyrelsen. Derudover skal du også betale operatøren for at hjælpe dig med dette, hvorfor du sjældent kan nøjes med 60 kr.

Alle operatører kan selv sætte prisen på, hvad de vil have for at afmelde din bil. Derfor kan der også være forskel på, hvad det koster fra sted til sted. På trods af, at de selv kan fastsætte deres pris på denne ydelse, er det sjældent mere dyrere end hos Motorstyrelsen.

I mange tilfælde vil det have en pris på mellem 80 og 100 kr., hvis du får en godkendt operatør til at afmelde dine nummerplader. Hvis det kan spare dig for en længere køretur, vil det derfor ofte være det værd. Husk dog at undersøge, hvad andre aktører i lokalområdet tager for det.

Hvad skal man medbringe for at afmelde bil?

For at kunne afmelde din bil, er der en række ting, du skal huske at have med. Først og fremmest er det vigtigt at huske at have nummerpladerne med. Hvis du ikke har dem, fordi de f.eks. er blevet stjålet eller er blevet ødelagt, bliver det en smule mere besværligt.

Derudover skal du også have gyldigt billed-ID med, som kan bevise, at du er den registrerede ejer af bilen. Ligeledes er det også en god idé, at du sørger for at medbringe bilens seneste registreringsattest. Det er ikke et krav, men det vil gøre det lettere at få afmeldt dit køretøj.

Når dine nummerplader er blevet afmeldt, vil de blive sendt videre til destruktion. Når de er blevet destrueret, bliver de afmeldt hos SKAT, hvilket du vil kunne se på SKAT’s hjemmeside og i Motorregisteret. 

Er bilen forsikret ved afmelding, vil dit forsikringsselskab også få en besked om, at pladerne er blevet afmeldt. Som regel betyder det, at de ikke vil opkræve penge for forsikringen. Dog er det muligt at tegne en stilstandsforsikring, hvis bilen bare skal være opbevaret et sted.

Afmelding af bil med udenlandske nummerplader

Hvis du står over for at skulle afmelde en bil med udenlandske nummerplader, er det en helt anden sag. Hvis det er danske nummerplader, er det nemt overstået. Det er ikke sikkert, at det også vil være tilfældet, hvis det er et køretøj med udenlandske nummerplader.

LÆS OGSÅ:  Hvordan kan jeg se mine recepter?

I et sådant tilfælde vil du ikke blot kunne troppe op hos en af de mange godkendte nummerpladeoperatører i Danmark. Derimod vil du være nødt til at lægge vejen forbi et af Motorstyrelsens ekspeditionskontorer. Det er nemlig det eneste sted, hvor du kan få det klaret.

Årsagen til, at det forholder sig på denne måde er, at der er forskel på reglerne i forhold til nummerpladerne. Hvordan det konkret kommer til at fungere, når du skal afmelde et sæt udenlandske nummerplader, afhænger derfor meget af, hvor i verden de er fra.

Hos Motorstyrelsen har de dog godt styr på reglerne. Derfor bør de også kunne hjælpe dig med at få styr på det. Det betyder, at det som sådan bør være et problem at få afmeldt dine nummerplader, men det kan vise sig at være mere besværligt og langtrukkent.

Afmelding af bil ved salg: Har køber ikke omregistreret?

Det skulle helst ikke gerne vise sig at være tilfældet, men du kan komme ud for, at du må afmelde din bil ved salg. Det kan være forårsaget af, at den nye ejer ikke har fået det gjort. Det kan også være, at der indgået en aftale om dette i forbindelse med salget.

F.eks. er det ikke muligt at sælge en bil, der ikke er overholdt sin synsfrist. Har bilen overskredet fristen, er det ikke muligt at registrere en ny ejer af bilen. Her kan det være nødvendigt at afmelde bilen, inden den nye køber overtager den.

Tidligere har der været problemer med folk, der har ‘glemt’ at omregistrere den købet bil. Før i tiden var det et hul, der kunne udnyttes til lidt af hvert, men det er ikke tilfældet i dag. Det skyldes, at du som sælger har mulighed for selv at reagere på det.

Før hang du på alt, hvad der skete med din bil. Det var også tilfældet, selvom du havde solgt den. En ny ejer havde tre uger til at få omregistreret bilen, men den regel blev lavet om i starten af 2021. Det betyder, at den nye ejer nu kun har fire dage til at omregistrere bilen.

Hvis det ikke bliver gjort i tide, kan du selv tage affære. Det kan du gøre, ved at logge ind på SKAT’s hjemmeside og lave en tvangsafmelding. Afmelding af bil uden aflevering af nummerplader kan være svært, men i dette tilfælde forholder det sig dog anderledes.

LÆS OGSÅ:  Hvordan formaterer man en Mac?

Hvor lang tid tager det at afmelde sin bil?

Du skal ikke være bekymret for, at det vil tage lang tid at afmelde dine nummerplader. Naturligvis kan du komme ud for, at der er kø hos den valgte operatør eller hos Motorstyrelsen. Hvis der ikke er kø, vil du kunne afmelde dine nummerplader på nærmest ingen tid.

I de fleste tilfælde tager det ikke mere end 10-15 minutter at få det gjort. Dog forudsætter dette, at du har medbragt alt, hvad du skal have med. Det vil sige, at du både skal have de to nummerplader, et gyldigt billed-ID såvel som bilens seneste registreringsattest med.

Har du ikke en registreringsattest, er det mulig at bestille en ny, hvilket du kan gøre på SKAT’s hjemmeside. Dog kan det tage helt op til 30 dage, før den når frem. Ønsker du at afmelde din bil her og nu, vil det derfor ikke kunne svare sig at vente på at få en ny registreringsattest.

Skal jeg bestille tid for at afmelde min bil?

Mange tror, at det er et krav, at de bestiller tid til at afmelde nummerplader. Det er det ikke. Derimod kan man sagtens måde op, uden at have en aftale først. Sådan forholder det sig i hvert fald, hvis man vælger at afmelde sit køretøj hos Motorstyrelsen.

Beslutter du dig i stedet for, at du vil lade en nummerpladeoperatør om at gøre det, kan det være en god idé at ringe på forhånd. Det er næppe et krav, at du bestiller en decideret tid til det, da det kan klares på ganske kort tid, men det skader ikke, at du ringer på forhånd.

Vælger du at møde op hos Motorstyrelsen, skal du naturligvis sikre dig, at de rent faktisk har åbent. Du kan finde åbningstider for hvert af deres fire ekspeditionskontorer på deres hjemmeside. Dette bør du derfor tjekke, inden du kører afsted.

Afmeld bil på nettet: Kan det lade sig gøre?

De fleste ville naturligvis foretrække at kunne klare afmelding af bil på nettet. Faktum er dog, at det ikke kan lade sig gøre. Grunden til dette er, at der er for stor en risiko for misbrug af nummerplade. Derfor er det et krav, at man møder fysisk op, og har sine nummerplader med.

Det kan ikke afvises, at det på sigt vil blive muligt at afmelde bil med NemID eller MitID. På nuværende tidspunkt kan det dog ikke lade sig gøre, selvom mange ville sætte pris på det. Derfor skal du enten forbi en nummerpladeoperatør eller Motorstyrelsen, for at få det klaret.

Heldigvis er det hverken svært eller tidskrævende at få afmeldt sit køretøj. Du skal derfor ikke være bekymret for, at det ender med at tage hele dagen. Tværtimod kan det ofte klares på 10-15 minutter. Er der kø, kan det naturligvis ikke afvises, at det tager lidt længere tid.