Hvordan afrimer man en fryser?

Det er meget vigtigt, at du sørger for at afrime din fryser. Hvis du ikke gør det, vil det nemlig koste dig dyrt. Det skyldes, at den bruger mere strøm, jo mere rim, der er i den. For meget rim kan også have betydning for dens evne til at nå en temperatur på -18 grader, hvilket den skal kunne.

Årsagen til dette er, at for meget is og rim på dens kølelegemer og sidevægge vil føre til, at dens evne til at køle bliver reduceret. Isen skaber nemlig en form for isolerende kappe, der gør, at dens kompressor kommer på arbejde, hvis den skal opnå de ønskede -18 grader.

I sidste ende vil dette betyde, at du kan mærke det direkte på din elregning, da den vil være højere. En god huskeregel er, at hvis der er ca. 2 mm rim, så stiger din fryser en energiklasse. Går den f.eks. fra A++ til A+, hvilket gør, at dens energiforbrug stiger med ca. 20%.

Sådan afrimer du din fryser

Har du planer om at skulle afrime din fryser, er det en god idé, at du starter med at læse den medfølgende brugervejledning, så du kan læse dig til, hvad producenten anbefaler. I de fleste tilfælde vil du dog kunne følge de punkter, der er beskrevet herunder.

1. Sluk for strømmen og tøm fryseren

Det første, du skal gøre, når du vil afrime din fryser, er at slukke for strømmen til den. Når du har gjort det, så skal du sørge for at få den tømt for madvarer, kurve og hylder. Det er en god idé at opbevare dine madvarer i en køletaske med køleelementer, hvis det er muligt.

Hvis du ikke har mulighed for dette, så kan du opbevare dem i dit køleskab med en masse isterninger. Er det vinter (og meget koldt), vil det også være muligt at opbevare dem udenfor. Du kan også pakke dem ind i aviser og tæpper.

Vil du gøre det lettere for dig selv, bør du klare afrimningen på et tidspunkt, hvor din fryser ikke er fyldt til bristepunktet med varer, da det vil besværliggøre det en smule.

2. Åben lågen

Der er mange, der begår en fejl her. Der er nemlig mange, der glemmer at åbne lågen til fryseren. Det er vigtigt, at man husker at gøre dette, da der er mange frysere, der kan holde en frysetemperatur i mere end 24 timer, som beskyttelse mod bl.a. strømafbrydelse.

Det kræver dog, at lågen forbliver lukket i denne periode. For at gøre det nemmere for dig at afrime din fryser, er det vigtigt, at du lader lågen være åben.

3. Tag proppen ud

De fleste frysere er udstyret med en prop eller med en afløbsstuds, der er placeret nederst. Denne kan du tage ud, hvilket du skal sørge for at gøre, inden du går i gang med at afrime. På den måde er du sikker på, at smeltevandet kan løbe ud, og ikke samler sig i bunden af din fryser.

LÆS OGSÅ:  Hvordan bliver man autolakerer?

Hertil er det også vigtigt at huske at sætte en balje under. Har du ikke det til rådighed, er det en god idé at lægge enten håndklæder, viskestykker eller aviser rundt om og under fryseren. Dermed kan du sikre, at du ikke ender med at have vand ud over det hele.

Ender du med at bruge håndklæder, viskestykker e.l., er det en god idé at udskifte dem, når de bliver for våde. Læg også gerne tørre viskestykke eller håndklæder i bunden af din fryser og vrid dem, når de er blevet gennemblødte.

4. Fjern løs is

Inden du går i gang med selve arbejdet med at afrime din fryser, bør du starte ud med at fjerne de klumper af is, der er nemme for dig at tage væk med dine hænder. Da det kan være meget koldt for dine hænder, vil det være en god idé at bruge handsker til formålet.

5. Placer en skål med varmt vand i fryseren

Hvis du gerne vil være sikker på, at det er lettest muligt for dig at afrime din fryser, skal du sørge for at placere en skål med varmt vand i den. Ved at gøre dette, vil du nemlig være med til at fremskynde optøningsprocessen, som gør det lettere at fjerne islaget.

Det er dog meget vigtigt at slå fast, at du ikke må hælde varmt vand direkte i din fryser. Hvis du gør det, er der en risiko for, at du gør skade på den. Når vandet begynder at blive koldt, bør du skifte det ud med nyt og varmt vand.

6. Skrab isen af

Når islaget efter et stykke tid er blevet en kende mere løst i det, kan du bruge en skraber til at fjerne det. Det er vigtigt, at du bruger en skraber af træ, så du ikke gør skade på din fryser. Der er flere redskaber, du kan bruge til dette, men det kan f.eks. være en ske eller en palet.

Hvis du ønsker at være på den sikre side, er det faktisk også muligt for dig at købe særlige plastredskaber til formålet. Det vil du kunne finde hos de fleste hvidvareforhandlere.

Til trods for, at det kan være fristende, er det vigtigt, at du ikke gør brug af f.eks. en hårtørrer til at smelte isen, da det kan skade fryseren, men også dig selv. Det er nemlig meget sjældent en god idé at have vand og strøm tæt på hinanden.

Ydermere er det også vigtigt at understrege, at du skal afholde dig fra at hakke i isen med en skarp genstand. I de fleste tilfælde vil dette blot medføre, at du ender med at lave mærker eller tilmed huller i din fryser – og det ønsker du næppe at gøre.

7. Rund af med rengøring

Til slut bør du runde af ved at rengøre din fryser. Til dette skal du bruge vand med opvaskemiddel eller eventuelt universalrengøringsmiddel. Sidstnævnte bør dog kun være nødvendigt, hvis din fryser viser sig at være særligt beskidt.

LÆS OGSÅ:  Hvordan sletter man sin Facebook-profil?

Når du gør den rent, er det vigtigt, at du ikke bruger for skrappe midler. Det er nemlig ikke for godt med for mange kemikalier i din fryser, da de kan komme i kontakt med dine fødevare. Få også vasket låget/lågen, tætningslister samt de kurver, skuffer og hylder, du har taget ud.

Det anbefales, at du vasker med rent vand, og at du til sidst tørrer efter med en mikrofiberklud. Det er vigtigt, at din fryser er helt tør, før du tænder den igen, da der ellers vil danne sig et nyt lag rim på kort tid. Vent med at fylde dine frostvarer i fryseren igen, indtil den har opnået frostgrader.

Hvordan afrimer man et køle-fryseskab?

Er det et køle-fryseskab, du har et ønske om at afrime, skal du også her starte med at slukke for stikkontakten. Her skal du naturligvis huske på, at det ikke blot er fryseren, du slukker for. Slukker du for stikkontakten, slukker du også for strømmen til dit køleskab.

Beslutter du dig for at gøre dette, skal du huske, at du skal tømme både køleskab og fryser for varer. Det kan være en god idé at opbevare både køle- og frysevarer sammen. Gør du det, er du sikker på, at de gensidigt vil få et langsommere kuldetab.

For at sætte yderligere gang i afrimningsprocessen, er det en god idé at placere en skål med varmt vand i fryseren. Når du kan mærke, at vandet begynder at blive koldt, er det et tegn på, at der er tid til at skifte det ud med nyt, varmt vand.

Har du et lille køleskab med en frostboks, er det i nogle tilfælde muligt at slippe afsted med at skrue ned for køleskabstemperaturen, hvorefter du sætter en skål med varmt vand ind i fryseboksen. Når du har gjort dette, skal du blot lukke for både lukke bokslåge og køleskab.

Efter ganske kort tid vil det som regel være muligt for dig at fjerne rim fra fryseren. I mange tilfælde er det endda også muligt for dig at fjerne et tyk lag rim med en træpalet, hvorefter du kan tørre efter med en klud.

Hvor ofte skal man afrime sin fryser?

Der er ikke et særligt krav for, hvor ofte man bør afrime sin fryser. Hvis man har en fryser, der er selvafrimende (har man det, vil den ofte have betegnelsen ‘NoFrost’), så slipper man selv for at klare det. Derfor er det ikke nødvendigt at afrime alle frysere.

Er du ikke så heldig at have en sådan fryser, betyder det, at du selv skal i gang. Skal du selv stå for det, anbefales det, at du sørger for at afrime din fryser en til to gange om året. Som udgangspunkt, så bør du gøre det, når rimen er blevet over 5 mm tyk.

Vil du være på den sikre side, bør du læse den medfølgende brugervejledning. Det skyldes, at der er stor forskel på, hvad der bliver anbefalet af de enkelte producenter. Det kan derfor være en god idé at tage udgangspunkt i dette.

Hvor lang tid tager afrimning af fryser?

Det er ikke muligt at give et konkret svar på, hvor lang tid, det tager. Det skyldes, at det afhænger af, hvor stor en fryser, du har, og hvor meget rim, der er i den. Jo større den er, og jo mere rim, der er i den, desto længere tid vil det tage at afrime den.

LÆS OGSÅ:  Hvordan afmelder man Prime Video?

Er der f.eks. et rimlag på mellem 3 og 7 mm i din fryser, skal du forvente, at hele processen vil tage mindst et par timer. Det kræver dog, at du i denne periode sørger for at sætte en balje med varmt vand ind i den, som du sørger for at skifte ud, når vandet bliver koldt.

Ikke alle vælger at gøre det på denne måde, da der også er mange, der vælger blot at slukke for fryseren, uden at gøre andet, end at de løbende tørrer vand op, som bliver efterladt under processen. Gør man det på denne måde, så vil det tage længere tid.

Er det meget lang tid siden, at du sidst har afrimet din fryser, skal du være indstillet på, at det kan tage lang tid. I et sådant tilfælde er der nemlig en risiko for, at den har et tykt rimlag. Forholder det sig således, så vil det tage længere tid at afrime den.

Hvorfor kommer der rim i fryseren?

Til trods for, at du sikkert ville ønske det, så er det ikke muligt at undgå rim. Det skyldes, at det er noget, der helt automatisk opstår, når du åbner og lukker for lågen til din fryser. Det skyldes, at den varme luft bliver lukket inde, hvor den friser til is som følge af vandindholdet i luften.

Når du tager varer ud af din fryser eller fylde nye varer i den, kan du dog undgå, at der opstår for meget rim i din fryser. For at reducere mængden af rim, der opstår i din fryser, kræver det, at du er hurtig, når du lægger varer i eller tager dem ud af din fryser.

Oplever du, at der hurtigt kommer rim i din fryser, kan det være forårsaget af, at din fryser er udstyret med en defekt gummiliste. Hvis du vil teste om låget eller lågen lukker tæt til, kan du sætte et stykke papir i klemme. Falder det ned på gulvet, så lukker lågen ikke tæt nok.

Viser det sig, at den ikke lukker tæt, er det vigtigt, at du gør noget ved det. Ikke nok med, at det skaber mere rim, så giver det også et større elforbrug, da kompressoren skal bruge mere energi på at nedkøle den varme luft, som hele tiden trænger ind i din fryser.

Det er vigtigt, at du jævnligt afrimer din fryser

Desværre er det ikke alle, der er lige gode til at få afrimet deres fryser. Det er en skam, at det forholder sig på denne måde. Hvis man ikke får afrimet sin fryser, begår man nemlig en stor fejl. Årsagen til dette er, at det koster dyrt, hvis man ikke får fjernet rim i sin fryser.

Til trods for, at det er noget, du skal bruge et par timer på, så er det tid, der er godt givet ud. Det skyldes, at du kan ende med at spare rigtig mange penge på din elregning, hvis du gør det. Har du gjort dig tanker om at afrime din fryser, bør du derfor ikke tøve med at gøre det.

For at være på den sikre side, anbefales det, at du sørger for at gøre det et par gange om året. At gøre det ofte, har ikke blot den fordel, at det reducerer den tid, du skal bruge på det. Det medfører også, at du skal bruge kortere tid på det hver gang, da rimlaget ikke er helt så tykt.

Skriv en kommentar