Hvordan bliver man arkitekt?

I et job som arkitekt vil du stå for at planlægge og tegne bygninger, parker, møbler, haver eller tilmed hele byer. Derfor vil du som arkitekt også bruge en del tid ved tegnebordet og computeren. Det er nemlig her, du laver dine udkast til nye bygninger, parker eller deslige.

Langt de fleste arkitekter vælger at specialisere sig indenfor et område, hvilket f.eks. kunne være bygningskunst. Et job som arkitekt kan man få i både det private og i det offentlige, men langt de fleste arkitekter har job i en privat virksomhed.

Sådan bliver man arkitekt

Har du et ønske om at blive arkitekt, skal du være indstillet på, at det kræver en del år på skolebænken. Når du er færdig med en gymnasial eksamen, vil det nemlig tage mindst fem år, før du kan kalde dig selv for arkitekt.

Uddannelsesvejen for dig, der har en drøm om at blive arkitekt, kommer derfor til at se således ud:

  1. Gymnasial eksamen
  2. Bacheloruddannelse til arkitekt (3 år)
  3. Kandidatuddannelse til arkitekt (2 år)

Hvor kan man uddanne sig som arkitekt?

Hvis du har et ønske om at blive arkitekt, kan du tage din uddannelse tre steder i landet. Da det ikke er muligt at tage denne uddannelse på fjernstudie, er du nødt til at bo tæt på en af de steder.

Konkret vil det være muligt for dig at tage din bachelor- og kandidatuddannelse til arkitekt på følgende tre steder:

  • Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering i Kalundborg
  • Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering i København
  • Arkitektskolen Aarhus (AARCH) i Aarhus

Sådan bliver du optaget på uddannelsen

For at blive optaget på uddannelsen til arkitekt, er der en række krav, du skal leve op til. Det er derfor ikke alle, der har mulighed for at søge ind på denne uddannelse. Dog er det vigtigt at nævne, at der ikke er de samme optagelseskrav på alle uddannelsessteder.

LÆS OGSÅ:  Hvordan bliver man farmakolog?

Optagelse på Arkitektskolen Aarhus

Hvis du har et ønske om at blive optaget på Arkitektskolen Aarhus, skal du søge om optagelse senest 15. marts kl. 12.00 i det år, hvor du ønsker at starte på din bacheloruddannelse til arkitekt på stedet.

Det er ikke muligt at søge om optagelse i kvote 1, hvorfor alle ansøgere vil være i kvote 2. For at blive optaget, skal du have bestået din gymnasiale eksamen med et snit på mindst 7,0. Hertil er det også et krav, at du gennemfører og består en optagelsesprøve.

Optagelse på Det Kongelige Akademi

På Det Kongelige Akademi kan du godt blive optaget i kvote 1. Derfor er det ikke et krav, at du søger i kvote 2, som det er tilfældet herover. Hvis du søger i kvote 1, skal du søge senest 5. juni kl. 12.00, og du vil blive optaget på med afsæt i din gymnasiale eksamen.

I 2022 lød adgangskvotienten på 10,9 ved ansøgning i kvote 1. Det vil sige, at du skal have en gymnasial eksamen med et snit på dette, for at kunne søge i kvote 1.

Hvis du ikke har det, betyder det dog ikke, at det ikke vil være muligt for dig at blive optaget på Det Kongelige Akademi. I stedet skal du blot søge i kvote 2 senest d. 15. marts kl. 12.00, hvorefter du også skal bestå en optagelsesprøve, du skal tilmelde dig.

Hvordan bliver man Arkitekt MMA?

Måske du har lagt mærke til, at der er mange arkitekter, der kalder sig for ‘arkitekt MMA’. Det er dog ikke en titel, der må bruges af alle. For at kunne bruge den beskyttede titel, er det nemlig et krav, at du er medlem af Arkitektforeningen.

MMA står for ‘Medlem af Akademisk Arkitektforening’, hvorfor det selvsagt ikke er tilladt at bruge titlen, uden at have et gyldigt medlemskab.

Titlen som arkitekt er dog ikke beskyttet. Derfor er det noget, som alle kan kalde sig. Af denne grund bliver MMA-titlen set som en form for kvalitetsstempel, da den kun kan fås, hvis man har en uddannelse fra en dansk eller EU-anerkendt international arkitektskole.

LÆS OGSÅ:  Hvordan sletter man sin Facebook-profil?

Langt de fleste af de arkitekter, der er medlem af Arkitektforeningen, har gennemført en bachelor- og kandidatuddannelse på enten Det Kongelige Akademi eller Arkitektskolen Aarhus, hvorfor de også bærer titlen cand.arch.

Om jobbet som arkitekt

Er du uddannet arkitekt, kan du arbejde indenfor flere områder. Blandt andet vil du kunne få et job, hvor du skal stå for at planlægge, udforme og føre tilsyn med alt lige fra bygninger til hele lands- og bydele.

Ønsker du i stedet at arbejde mere med naturen, er det også muligt at specialisere sig i dette. Beslutter du dig for at gøre dette, vil du i høj grad komme til at arbejde med at planlægge og udforme landskaber, parker og haver. 

Ydermere vil det som arkitekt også være muligt for dig at arbejde med enten restaurering og byfornyelse. Som ansat i en kommune eller en region, vil du også kunne arbejde mere overordnet med planlægning og forvaltning, hvis dette ønskes.

De fleste arkitekter arbejder med boligbyggeri

Til trods for, at du har et væld af andre muligheder, hvis du er uddannet som arkitekt, så har de fleste et job på en tegnestue. Her arbejder man som regel med boligbyggeri, hvorfor du f.eks. kan få til opgave at skulle tegne en ny villa til en familie.

Hvis du får denne opgave, så vil dit arbejde bestå af at skulle udtænke og udarbejde de tegninger, som byggeriet skal udføres efter. For at kunne gøre dette, lægger du ud med at tale med kunden, så du kan få en forståelse for, hvad kunden ønsker og kræver.

Når dette er gjort, vil næste skridt for dig være at komme med idéer til, hvordan den nye villa kan se ud og indrettes. Derfor er det dig, der som arkitekt skal komme forslag til størrelse, form, materialer, lys og meget andet.

Efter at have afleveret tegninger, som din kunde kan acceptere, er det tid til at sætte gang i næste skridt. Det vil være at tale med en ingeniør om bygningens konstruktion samt tekniske installationer, hvilket blandt andet omfatter varmeanlæg og meget andet.

LÆS OGSÅ:  Hvordan printer man fra iPhone?

Som arkitekt vil du også være med under selve opførelsen. Her vil din opgave være at være i løbende kontakt med håndværkere og ingeniører. Som arkitekt er dit arbejde derfor først afsluttet, når byggeriet står færdigt, og et eftersyn er blevet udført af byggemyndighederne.

Arkitekt løn: Hvad tjener en arkitekt?

Det er svært at givet et konkret svar på, hvad man tjener som arkitekt. Det skyldes, at der er stor forskel på, hvad en arkitekt løn lyder på. Bl.a. er der forskel på, hvilken retning, man vælger at gå, da arbejde med by- og trafikplanlægning f.eks. kan give en bedre løn.

Ydermere er det også vigtigt at slå fast, at når du får mere erfaring, vil du også kunne kræve en højere løn. Ifølge Danmarks Statistik kan en nyuddannet arkitekt, der arbejder med bygningsarkitektur, forvente en månedsløn på 36.679 kr. i det private. Dette er inklusive pension, tillæg, værdi af personalegoder mv.

Arbejder man derimod hos en kommune, er lønnen 37.487 kr. om måneden, mens staten giver en løn på 41.770 kr. om måneden. Arbejder man med by- og trafikplanlægning i det private, giver det en månedsløn på 41.086 kr., mens det hos staten giver en løn på 40.210 kr. om måneden.

Formår man at skabe et navn for sig selv i branchen, kan man tjene rigtig mange penge. Det er især tilfældet, hvis man er villig til at drive sin egen tegnestue. Gør man det, er det ikke umuligt at tjene flere millioner kroner om året.

Et ideelt job for dig, der kan lide at være kreativ

Der bør naturligvis ikke være nogen tvivl om, at et job som arkitekt ikke er noget for alle. Hvis du godt kan lide at være kreativ og tackle forskellige opgaver, vil det dog være et ideelt job. Uden en kreativ sans, er det sandsynligvis ikke noget for dig.

Hertil vil du også skulle være indstillet på at sidde en del på skolebænken. Ganske vist er der ikke tale om en beskyttet titel, men de færreste ønsker at ansætte en arkitekt, der ikke har uddannelsen i orden. Derfor anbefales det at gennemføre denne uddannelse.

Inden du kan kalde dig færdiguddannet arkitekt, skal du derfor sidde mindst fem år på skolebænken, da det er varigheden af først en bachelor- og dernæst kandidatuddannelse Inden da skal du også have gennemført en gymnasial uddannelse.