Hvordan bliver man autolakerer?

Går du med tanker om at blive autolakerer? I så fald skal du være klar over, at det ikke er et job for alle. Det er et fysisk job, hvorfor du skal have fysik og helbred til det. Dit job vil bestå af at reparere og lakere overfladen på biler, lastbiler og andre køretøjer.

Under din uddannelse vil du naturligvis få viden, der er relevant i forhold til dit arbejde. Blandt andet vil du få faglig viden om både farver, materialer og påføringsteknikker. Alt dette er noget, der vil gavne dig, når du begynder at arbejde som autolakerer.

Din primære opgave vil være at lakere overfladen på biler og andre køretøjer. Dette kan blandt andet være med henblik på at beskytte overfladen mod rust. I de fleste tilfælde er det for at ændre deres udseende, men kan også være for at reparere skader.

Som autolakerer kan du få job flere steder. Du vil typisk være ansat på et autolakeringsværksted, der har speciale i dette. Dog kan du også være ansat hos en bilproducent eller hos en automekaniker. Derfor er der tale om en uddannelse, der giver dig flere jobmuligheder.

Om uddannelsen til autolakerer

Hvis du har et ønske om at få et arbejde som autolakerer, skal du først tage en uddannelse. På denne uddannelse vil du blandt andet lære om, hvordan du reparerer overfladen på et køretøj ved at spartle ujævnheder ud. Her vil du også lære at både slibe og grunde.

Naturligvis kommer du også til at lære, hvordan du runder det hele af med at sprøjtelakere. Ikke nok med det, så lærer du også, hvordan du får et flot resultat efter at have malet. Dette betyder, at du på uddannelse også lærer at polere og forsegle lakken.

Inden du er færdig med din uddannelse, vil du have fået en masse erfaring med at omlakere køretøjer. Dette sikrer, at du er i stand til at lakere dem, så de passer til kundernes ønsker. Dette kan være biler, men også lastbiler og varevogne, som skal males om eller dekoreres.

Selve lakeringen bliver som regel udført i en kabine, hvor man benytter sig af en særlig sprøjteteknik. Under en stor del af arbejdet skal du bære en maske. Årsagen til dette er, at sprøjtemalingen er giftig, når den bliver sprøjtet på overfladen af køretøjet.

Uddannelsens opbygning

Hvis du har et ønske om at blive autolakerer, skal du forvente at være under uddannelse i fire år og tre måneder. Uddannelsen består af et grundforløb, som skal tages på en erhvervsskole. Dette forløb har en varighed på enten 20 eller 40 uger.

Hertil er der også et hovedforløb, som er den primære del af din uddannelse. I denne del af din uddannelse, skal du naturligvis ikke kun sidde på skolebænken. Derimod kommer du i denne periode til at veksle mellem din læreplads og perioder på skolen.

LÆS OGSÅ:  Hvordan finder man omkredsen af en trekant?

Det har selvfølgelig en fordel, at du kan det, da du dermed kan bruge din teoretiske viden i praksis. Når du befinder dig på skolen, kommer du til at blive undervist i flere forskellige fag. Blandt andet kan du se frem til at få undervisning i de nedenstående fag:

  • Påføringsteknik
  • Materialelære
  • Farvelære

Derudover vil du også skulle have en række andre fag. Blandt andet skal du have fag som dansk, opmåling, prisberegning osv. Derfor er det en meget alsidig uddannelse, hvor du faktisk kommer til at lære om mange forskellige emner, inden du er færdiguddannet.

På din læreplads vil du naturligvis blive oplært i de arbejdsopgaver, som har relation til din uddannelse. Derfor vil du få praktisk erfaring med de opgaver, som du kommer til at stå med, når du er færdiguddannet. Derfor vil du ofte også kunne bruge din læreplads til at få et job.

Inden du er helt klar til at springe ud på jobmarkedet, skal du først bestå en svendeprøve. Det er en afsluttende prøve, og når denne er bestået, får du et svendebrev. Dette er adgangsgivende til, at du kan søge job som autolakerer.

Adgangskrav til uddannelsen som autolakerer

Har du gjort dig overvejelser om at starte på uddannelse til autolakerer? Hvis ja, så skal du være opmærksom på, at det ikke er en uddannelse for alle. Blandt andet er det en uddannelse (og et arbejde), der forudsætter, du har lyst til at arbejde på et værksted.

Derudover er det også en klar fordel, hvis du som autolakerer har sans for arbejdsprocesser, kvalitet og detaljer. Det skyldes, at du kan komme til at stå overfor opgaver, der kræver et stort fokus på detaljerne. Ligeledes skal du kunne samarbejde med andre og overholde tidsplaner.

For at kunne blive optaget på uddannelsens grundforløb, er der også en række specifikke adgangskrav, du skal leve op til. Dette har du mulighed for at blive klogere på i næste afsnit.

Adgangskrav til grundforløbet

Inden du kan få lov til at starte på grundforløbet på denne uddannelse, skal du leve op til en række krav. Blandt andet er det et krav, at du har bestået folkeskolens afgangseksamen eller en tilsvarende prøve. Desuden skal du have fået et karaktergennemsnit på 2,0 i dansk og matematik.

Dette gennemsnit skal være opnået ved en afgangseksamen i 9. eller 10. klasse. Dog kan det også være opnået ved en tilsvarende prøve. Hvis du kommer direkte fra folkeskolen, stilles der også andre krav. Blandt andet er det et krav, at du er blevet vurderet uddannelsesparat.

Når du indsender din ansøgning om at blive optaget på uddannelsen, skal du også vedlægge din studievalgsportfolio. Har du indgået en uddannelsesaftale med en virksomhed, opfylder du adgangskravene. Dog skal du altid have opfyldt din undervisningspligt.

Adgangskrav til hovedforløbet

Det er ikke blot, når du skal optages på grundforløbet, at der stilles krav til dig. Det er også tilfældet, når du skal overgå til selve hovedforløbet. For at kunne foretage denne overgang, og dermed gennemføre din uddannelse, skal du have bestående følgende fag:

  • Naturfag på E-niveau
  • Dansk på E-niveau
LÆS OGSÅ:  Hvordan sletter man sin Facebook-profil?

Ydermere er det også påkrævet, at du har taget en række certifikater, inden du overgår til hovedforløbet. Under grundforløbet skal du nemlig have taget de følgende et certifikat, der beviser, at du kan arbejde med epoxy og isocyanater.

Inden du kan få lov til at starte på uddannelsens hovedforløb, er det også påkrævet, at du har en uddannelsesaftale med en virksomhed. Med andre ord, så skal du have en læreplads, inden du kan starte på hovedforløbet.

Autolakerer lærling løn: Hvad tjener man?

En stor del af din tid under uddannelse til autolakerer, foregår på din læreplads, hvor du vil være ansat som lærling. Det betyder også, at du får en lærlingeløn, og ikke skal være på SU. Det er der naturligvis mange, der ser som en fordel ved denne uddannelse.

Hvis du har indgået en uddannelsesaftale med en virksomhed, inden du starter på dit grundforløb, får du også lærlingeløn under dette. Hvis du ikke har din læreplads på plads inden da, vil det være muligt at søge SU, som du kan få udbetalt under grundforløbet. Det kræver dog, at du er fyldt 18 år.

Når du får din lærlingeløn, vil den afhænge af, om du er under eller over 25 år. Dertil kan den også variere en smule fra sted til sted. Hvis du er under 25 år, vil din startløn som regel være omtrent dobbelt så høj som SU for udeboende over 20 år. Din løn stiger hvert år under din uddannelse.

Hvis du er over 25 år, er du voksenlærling. Det betyder, at du får mere i løn. Det kan variere en kende, men som udgangspunkt vil din løn befinde sig på samme niveau som den minimumsløn, der er aftale på området.

Lærlingelønnen er aftalt mellem arbejdsgiverorganisationen og den faglige organisation på området. Derfor vil du naturligvis heller ikke opleve, at der er andre lærlinge på samme arbejdsplads, der bliver betalt bedre end dig.

Om jobbet som autolakerer

Der kan naturligvis være mange årsager til, at en bil eller et andet køretøj skal lakeres. Alligevel er det ofte den samme rutine, du skal gennemgå, når du skal udføre arbejdet. F.eks. vil du stort set altid skulle starte med at rense og slibe bilen, inden du kan lakere den.

Hvis du har fået et køretøj ind, som er blevet beskadiget, er det også meget normalt at skulle spartle ujævnheder i overfladen. Når det er blevet tid til selve lakeringen, bruger du en sprøjtepistol. Under hele arbejdet bærer du en maske, der beskytter dig mod giftigt støv.

Når bilen er tørret efter lakeringen, er det blevet tid til at give den en lakering. Formålet med at gøre dette er, at den får et flot finish. I andre tilfælde skal du kun stå for at lakere bilen, hvorefter den sendes videre. Det kan f.eks. være, at den bliver sendt videre til klargøringsfolkene.

Som autolakerer vil du have fokus på at få køretøjet til at se godt ud. Derfor er det også et krav, at du har viden om at vælge og blande farver. Samtidig skal du vide noget om, hvordan forskellige slags materialer opfører sig, så du kan få det bedste resultat.

LÆS OGSÅ:  Hvordan bliver man tandlæge?

Reparation af køretøjer

Når du arbejder som autolakerer, er det ikke altid af kosmetiske årsager, at du skal lakere et køretøj. Naturligvis sker det ofte, at folk blot ønsker at ændre farve på køretøjet. I andre tilfælde er årsagen, at de har været involveret i en større eller mindre ulykke med køretøjet.

Hvis det er tilfældet, bliver køretøjet ofte sendt forbi en autolakerer, da han eller hun kan reparere ridser i lakken. Det kan være ved at lave en omlakering af hele eller dele af køretøjet. Det kan dog også være ved at polere ridserne væk, hvis de ikke er dybe.

Ydermere vil en del af dit arbejde som autolakerer også bestå af skulle reparere stenslag og mindre buler i bilen. Det er naturligvis målet med dette, at det ikke skal være muligt at se det på lakken. Derfor skal du helst opnå et resultat, der får køretøjet til at se ud, som var det nyt.

Autolakerer løn: Hvad tjener en autolakerer?

Det er meget normalt at ville have viden om økonomien ved et job, inden man kaster sig ud i en uddannelse. Det er især tilfældet, hvis der er tale om en uddannelse til autolakerer, der tager over fire år. Dette er tilfældet for de fleste, der står over for at skulle vælge uddannelse.

I denne forbindelse er det naturligvis vigtigt at nævne, at det ikke bør være lønnen, der er afgørende for dit valg. Alligevel er det noget, der har indflydelse på de fleste. Ønsker du at vide, hvad du kan tjene som autolakerer, skal du vide, at der ikke kan svares specifikt på det.

Ifølge Danmarks Statistik kan du som nyuddannet autolakerer forvente en løn på 29.845 kr. om måneden. Da der er tale om en gennemsnitlig løn inklusive pension mv., kan den variere. Derfor kan det ikke udelukkes, at du bliver tilbudt en højere eller lavere løn.

Formår du at stige lidt i graderne, følger der naturligvis også flere penge med. Danmarks Statistik skriver, at man som autolakerermester kan forvente en løn på ca. 31.000 kr. Igen er det vigtigt at nævne, at det er en gennemsnitlig indkomst inklusive pension mv.

Det er ikke et job for alle

Hvis du overvej at uddanne dig til autolakerer, skal du vide, at det ikke er et job for alle. Blandt andet er det et meget fysisk arbejde, der derfor kræver, at du har fysik og helbred til det. En stor del af din arbejdsdag, kommer du til at tilbringe stående med en sprøjtepistol i hånden.

Desuden er det også vigtigt at nævne, at det for nogen kan virke som et meget ensformigt arbejde. Har du brug for, at der sker noget nyt i det daglige, er det måske ikke det rette job for dig. Dette vidner selvfølgelig om, at du skal overveje nøje, om det er et job for dig.

Er du vild med idéen om at kunne sætte dit eget præg på forskellige køretøjer, kan det omvendt sagtens vise sig at være noget for dig. Derfor vil der helt afgjort være folk, der mener, at det er et drømmejob for dem. Spørgsmålet er blot, om du er en af dem?