Har du gjort dig tanker om at blive beslagsmed? Hvis ja, så vil du sikkert gerne vide mere om uddannelse, job og indkomst. Er det tilfældet, så er du landet på den rette side. Alt dette har du nemlig mulighed for at blive klogere på i denne artikel.
Når du arbejder som beslagsmed, vil den primære del af dit job bestå af at skifte sko på heste. Det betyder, at du skal fremstille og tilpasse hestesko, men også beskære hestens hove. Som beslagsmed er du specialist i at fremstille hestesko amt slå dem på hovene med søm.
I løbet af din uddannelse vil du også tilegne dig vigtig viden om hestens anatomi. Du vil naturligvis også lære det traditionelle håndværk bag, hvordan man samler og tilpasser sko til heste. Du vil derfor være klar til at springe ud på jobmarkedet, når din uddannelse er færdig.
I dag har de fleste beslagsmede deres egen virksomhed, og tilbyder at komme rundt til deres kunder. Det kan blandt andet være hos private hesteejere eller på rideskoler. Dog er der også beslagsmede, der får fast arbejde hos et stutteri, en væddeløbsbane eller lignende.
Om uddannelsen til beslagsmed
Går du med tanker om at uddanne dig til beslagsmed? I så fald skal du naturligvis være klar over, at det er en meget specialiseret uddannelse. Derfor skal du helst vide på forhånd, om det er noget for dig, da den ikke låser op for et hav af jobmuligheder.
På denne uddannelse vil du først og fremmest få en grundlæggende viden om heste, hove og hestesko. Du kan se frem til at lære om hestens anatomi, forhold omkring deres sundhed mv. Desuden vil du også lære om, hvordan du omgås og bedst arbejder med hesten.
Den primære del af dit job vil være at lave sko til heste, hvorfor du naturligvis også lære dette. Derfor kommer du til at lære om forskellige former for smedearbejde, som indgår i fremstilling og tilpasning af hestesko. Når din uddannelse er færdig, er du derfor klar til et job.
Ydermere er det også vigtigt at nævne, at du får et grundigt kendskab til, hvorfor du skal arbejde med at beskære hestenes hove. Da du som beslagsmed også kan hjælpe i forbindelse med sene- og ledbåndsskader, lærer du også at fremstillet sygebeslag til dette.
Sådan er uddannelsen opbygget
Det er naturligvis vigtigt, at du er klar over, at du ikke kan blive uddannet beslagsmed fra den ene dag til den anden. Derimod er der tale om en relativt lang uddannelse, hvoraf hovedparten består af en læreplads. I alt har uddannelsen en varighed på 4 år og 6 måneder.
Den første del af uddannelsen består af et grundforløb, som vil blive taget på en erhvervsskole. Dette forløb har en varighed på enten 20 eller 40 uger. Når du er færdig med grundforløbet, overgår du til et hovedforløb, hvor der vil blive vekslet mellem skole og læreplads.
I dine perioder med teoretisk undervisning på skolen, kan du se frem til at lære nyt om en lang række emner. Blandt andet vil du blive klogere på emner såsom:
- Hesteracer
- Hovformer
- Vurdering af benstilling
- Tåakser, der bruges til at sikre korrekt vinkel på hestesko
Selvom det især er ovenstående, der er i fokus på denne uddannelse, er det ikke alt, der undervises i. Du vil også få undervisning i en række andre fag, herunder ergonomi, journalisering, informationsteknologi og planlægning.
Når du befinder dig på din læreplads, vil du naturligvis få oplæring i de arbejdsopgaver, som du vil skulle stå for efter endt uddannelse. Dette skal foregå på en arbejdsplads, da der ikke er mulighed for skoleoplæring. Hele uddannelsen runder du af med en svendeprøve.
Adgangskrav til uddannelse til beslagsmed
Overvejer du at blive uddannet beslagsmed, er der flere ting, du bør tage op til overvejelse. Det hænger selvfølgelig sammen med, at det ikke er et job for alle. Derfor kan det heller ikke garanteres, at du vil find det tiltalende at have et sådant arbejde.
Hvis du vil være en dygtig beslagsmed, er det vigtigt, at du har et roligt temperament. Desuden skal du naturligvis også være tryg ved at omgås dyr. Det er også et erhverv, der kræver, at du er dygtig til at bruge dine hænder. Er du ikke det, er det ikke muligt at udføre arbejdet.
Arbejdet kræver ofte, at du skal udføre tunge løft, hvorfor det også er nødvendigt at have en god fysik. Leder du efter et arbejde med en fast arbejdsplads, er dette heller ikke noget for dig. Som beslagsmed skal du nemlig være indstillet på, at dit arbejde ofte foregår ude hos kunder.
Adgangskrav til grundforløbet
Uddannelsen til beslagsmed er en erhvervsuddannelse. Det betyder, at du skal leve op til en række krav, inden du kan blive optaget på grundforløbet. Først og fremmest skal du have bestået folkeskolens afgangseksamen eller en tilsvarende prøve.
I denne forbindelse er det også påkrævet, at du har fået mindst 2,0 i gennemsnitskarakter i hhv. dansk og matematik. Dette skal du have opnået ved din afgangseksamen i 9. eller 10. klasse. Det kan også være gældende, hvis det er opnået ved en tilsvarende prøve.
Hvis du kommer direkte fra enten 9. eller 10. klasse, skal du være blevet erklæret uddannelsesparat. Er du ikke det, kan du ikke optages på uddannelse. Når du søger om optagelse via Optagelse.dk, er det også påkrævet, at du indsender din studievalgsportfolio.
Såfremt du forud for uddannelsen har indgået en uddannelsesaftale med en virksomhed, hvor du kan være i lære, opfylder du adgangskravene til denne uddannelse. Dog er det vigtigt at påpege, at du altid skal have opfyldt din undervisningspligt.
Adgangskrav til hovedforløbet
For at kunne overgå fra grund- til hovedforløbet på din uddannelse til beslagsmed, er der andre krav at leve op til. I forbindelse med dit grundforløb, skal du have bestået følgende fag, for at kunne fortsætte med uddannelsens hovedforløb.
- Engelsk på E-niveau
- Fysik på F-niveau
- Dansk på E-niveau
- Matematik på E-niveau
Det er også et krav, at du har taget et certifikat i både førstehjælp, elementær brandbekæmpelse, arbejdsmiljø og sikkerhed ved svejsning og termisk skæring samt varmt arbejde. Slutteligt er det også et krav, at du har en uddannelsesaftale, inden du starter på hovedforløbet.
Det får du i beslagsmed lærling løn
En af fordelen ved at at starte i lære som beslagsmed er, at du får løn med det samme. Derfor er der ikke tale om en uddannelse, hvor du skal være på SU. Dog kræver dette, at du har en uddannelsesaftale med en virksomhed, som du egentlig har en læreplads.
Hvis du har indgået en sådan aftale, inden du starter på din uddannelse, vil du få løn fra den dag, du begynder på uddannelsen. Det vil sige, at du også får løn under grundforløbet, hvis du starter her. Begynder du i lære med det samme, får du naturligvis også løn.
Lønnen er aftalt mellem arbejdsgivere og den faglige organisation på området. Du kan forvente, at når du går i lære som beslagsmed, starter du ud med en løn på mellem 9.500 kr. og 12.500 kr. Denne løn kommer naturligvis til at stige år for år, når du er under uddannelse.
Er du derimod voksenlærling, hvilket betyder, at du er fyldt 25 år ved uddannelsesstart, vil din løn være højere. I et sådant tilfælde vil du som regel få en løn, der svarer til fagets mindsteløn. Desuden kan du have mulighed for at afkorte din uddannelse, såfremt du har relevant erhvervserfaring.
Har du ikke indgået en uddannelsesaftale, når du starter på grundforløbet, har du mulighed for at søge om SU. Dette kan du kun, hvis du er fyldt 18 år ved uddannelsesstart. Når du overgår til hovedforløbet, skal du have en læreplads, og vil derfor overgå til lærlingeløn.
Om jobbet som beslagsmed
At være beslagsmed er naturligvis et meget specialiseret arbejde, hvilket du skal være klar over, hvis du overvejer det. Dine vigtigste opgaver vil være at beskære hestens hove, rense dem, fjerne gamle sko samt slå nye sko på, hvilket du kommer til at gøre med søm.
Det er naturligvis også dig, der vil stå for at lave disse sko til hesten. Det bliver gjort på et værksted, der er indrettet til dette formål. Du kan lave dem fra bunden eller tilpasse hestesko, der allerede er lavet. Det vigtigste er, at de ender med at være udformet til den enkelte hest.
Når du er uddannet beslagsmed, vil du også have et godt kendskab til hesten og dens anatomi. Inden du går i gang med at sætte nye sko på, skal du også undersøge hestens hove og gang. Ud fra dette skal du tilpasse skoene, så de passer bedst muligt til den pågældende hest.
Er der tale om en hest, der er halt eller har andre problemer, kan du lave specielle sygesko til den. Som beslagsmed er du naturligvis også god til at omgås heste og ved, hvordan man får dem til at falde til ro. Det er nemlig afgørende at kunne dette, for at kunne slå sko på dem.
I og med, at du ofte arbejder ude i staldene, er du meget på farten. Det er derfor ikke et job, der giver dig mulighed for at sidde bag et skrivebord. Hvis du vil foretrække et sådant job, vil du næppe blive glad for et arbejde som beslagsmed.
Hvor kan man arbejde som beslagsmed?
Når du er uddannet beslagsmed, har du mulighed for at arbejde flere steder. Selvsagt skal det være et sted med heste, da det er dét, dit arbejde handler om. Rigtig mange beslagsmede er selvstændige med egen forretning, og kører derfor rundt til sine kunder.
Du kan derfor komme ud for, at du skal ud til private hesteejere. Det kan også være, at du bliver kaldt ud til en rideskole eller et stutteri. Det kan både være tilfældet, hvis du har din egen forretning, men også i tilfælde af, at du er ansat som beslagsmed hos en anden.
Hertil er det også værd at nævne, at der findes rideskoler, stutterier og galopbaner, der vælger at fastansætte en beslagsmed. Dermed er de sikre på, at der altid er én i nærheden, når der er brug for det. Derfor vil du naturligvis også have mulighed for at få et fast arbejde.
Beslagsmed løn: Hvad tjener en beslagsmed?
Det er svært at give et konkret svar på, hvad en beslagsmed tjener. Det skyldes, at det er noget, der varierer en del. Derfor vil du også opleve, at det ikke er alle steder, du tilbydes den samme løn. Som nyuddannet kan du dog forvente at tjene omtrent 33.100 kroner om måneden.
Dette tal kommer fra Danmarks Statistik, der angiver, at der er tale om den gennemsnitlige indtægt pr. måned for nyuddannede. Her er det også vigtigt at næven, at beløbet er inklusive pension, tillæg mv. Det reelle beløb til udbetaling vil derfor være en kende lavere.
Her er det naturligvis også vigtigt at nævne, at det forholder sig anderledes, hvis du beslutter dig for at blive selvstændig beslagsmed. Hvis du gør det, vil du nemlig ikke få en fast månedsløn. Derimod vil din indkomst afhænge af de opgaver, du udfører.
Formår du at stable en god forretning på benene, hvor du har mange faste kunder, kan det give dig en god indkomst. Er der derimod langt mellem kunderne, kan din indkomst være lavere end førnævnte beløb. Derfor skal du også overveje det nøje, inden du bliver selvstændig.
Er det et job for dig?
Jobbet som beslagsmed er helt afgjort et job, der deler vandene. Det skyldes ikke, at det er et kontroversielt job, men folk har forskellige syn på det. For mange er det en drøm, at de får mulighed for at arbejde med heste, og kan slippe for at sidde ved et skrivebord dagen lang.
Andre ser det derimod som et job, de ikke har lyst til at nærme sig. Af denne grund er det en god idé at overveje det nøje, inden du kaster dig over det. Det hænger naturligvis særligt sammen med, at der er tale om en uddannelse med en varighed på over fire år.
Hvis du er meget i tvivl om, hvorvidt det er noget for dig, bør du kontakte en beslagsmed. Du kan stille ham eller hende spørgsmål om arbejdet, og måske endda komme med ud til en opgave. På denne måde vil du have bedre forudsætninger for at vurdere, om det er noget for dig.
I denne forbindelse er det værd at pointere, at det er et fysisk arbejde, der kræver en vis fysisk og et godt helbred. Ligeledes skal du også forvente, at du kan blive beskidt under arbejdet. Er det afskrækkende for dig, er jobbet som beslagsmed næppe det rette for dig.