Hvordan bliver man efterretningsagent?

Rigtig mange drenge har haft en drøm om at blive efterretningsagent. Det kan være en drøm, der er opstået efter at have set en spionfilm som fx James Bond. Det kan også være, at man selv har undersøgt, hvad det indebærer, og har fundet jobbet spændende.

Selvom det nærmest lyder således, så behøver det dog ikke at forblive en drengedrøm. Det er rent faktisk muligt at gøre karriere som efterretningsagent, hvis man ønsker dette. Det er dog vigtigt at understrege, at det ikke er en nem karrierevej.

Har du en stor drøm om at blive hemmelig agent? I så fald er du havnet på den rette side. Det er nemlig netop, hvad du kan blive klogere på, hvis du læser med herunder.

Hvad er en efterretningsagent?

Det er ikke alle, der kalder efterretningsagenter for dette. Der er også mange, der kender det som en PET-agent, en hemmelig agent eller blot en agent. I de fleste tilfælde er det dog blot synonymer for den samme stillingsbetegnelse.

Når arbejder som agent, arbejder man for et land. Hvis du har et ønske om at blive spion eller agent i eller for Danmark, er det PET (Politiets Efterretningstjeneste), man skal arbejde for. Har man sikret sig et sådant job, kommer man til at varetage mange forskellige arbejdsopgaver.

Hvad laver en hemmelig agent?

En stor del af arbejdet består naturligvis af at bekæmpe kriminalitet i det danske samfund. Det er dog en meget bred beskrivelse, da der herunder kan ligge en lang række arbejdsopgaver. Der findes nemlig mange måder at bekæmpe kriminalitet på – både i Danmark og internationalt.

LÆS OGSÅ:  Hvordan afmelder man Spotify Premium?

Derudover kommer man også til at varetage forskellige former for efterforskningsarbejde. Formålet med dette er selvfølgelig at forhindre, at der bliver begået kriminalitet i Danmark. Dette kan omfatte alt fra terror til økonomisk kriminalitet.

Efterforskningen bliver også brugt til at opbygge sager mod de kriminelle gerningsmænd. Derfor vil det også være en arbejdsopgave for en agent at deltage i retssager mod kriminelle. I forbindelse med efterforskningen er det ikke unormalt, at man som agent for fx PET kan ende med at deltage i overvågning og aflytning af farlige personer.

Endvidere kommer som regel også ud for, at man som agent skal arbejde med store mængder data, der stammer fra alt fra positionsdata til telefoninformation. Den store mængde data skal bådes bearbejdes og analyseres, så det kan bruges til at finde en gerningsmand, stoppe en forbrydelse eller noget tredje.

Som hemmelig agent kan du også blive udstationeret i et andet land. Her vil din opgave være at beskytte danske interesser i udlandet. Du kan også blive allokeret til at beskytte en eller flere specifikke personer, hvilket kan være politikere mv.

Hvordan bliver man agent?

Der skal ikke herske tvivl om, at det kan være rigtig spændende at have arbejde som efterretningsagent. Det er dog vigtigt at understrege, at det ikke er et arbejde for alle. Derfor er det heller ikke sikkert, at det er noget for dig. Overvejer du at blive agent, skal du derfor overveje det meget nøje.

At du får arbejde som hemmelig agent vil sige, at din identitet ikke vil være kendt af andre. Du kan også komme ud for, at du i forbindelse med opgaver kan blive nødt til at arbejde under dække, hvilket omfatter, at du skal udgive dig for at være en anden person.

LÆS OGSÅ:  Hvordan bliver man ejendomsmægler?

Dette er naturligvis ikke ensbetydende med, at alle kan udgive sig for at være en anden person, fordi de vil infiltrere en kriminel gruppering e.l. Det er kun tilladt at gøre dette, når man arbejder for fx PET e.l., da det er godkendt af Folketinget.

Uddannelse

Hvis du har en drøm om at gøre karriere som agent, kræver det, at du har en uddannelse indenfor politiet. Har du ikke det, er det ikke muligt for dig at få et job som efterretningsagent. Inden du kan få job i politiet, hvilket er krævet, for at kunne blive agent, skal du være 21 år gammel, ustraffet og bestå flere forskellige prøver.

Når du har fået et job i politiet, er næste skridt at gøre karriere indenfor Politiets Efterretningstjeneste (PET), hvor du har mulighed for at få en stilling som agent. Sådanne stillinger bliver typisk kun opslået internt, hvilket er endnu en grund til, at det er nødvendigt med et job indenfor politiet.

Det er ganske vist muligt at blive agent, uden først at have arbejdet i politiet. Her vil du dog ikke blive agent i samme forstand, da du dermed vil blive tilknyttet som civil agent eller informant.

Såfremt dette skal blive aktuelt, er det dog nødvendigt, at du er af interesse for PET. Det vil sige, at du skal adgang til et farligt miljø, der enten deltager i eller planlægger alvorlig kriminalitet eller terror. Derfor er det langt fra alle, der har muligheden for at blive tilknyttet som informant eller civil agent hos Politiets Efterretningstjeneste.

Ønsker at arbejde som agent i Danmark, er det ikke blot PET, du kan arbejde for. I de fleste tilfælde vil det dog være PET, man kommer til at arbejde for. Har du i forvejen arbejde i forsvaret, er det dog også en mulighed at blive efterretningsagent for Forsvarets Efterretningstjeneste.

LÆS OGSÅ:  Hvordan bliver man fjernet fra Krak?

Arbejdet som hemmelig agent er ikke for alle

Drømmer du om at få arbejde som efterretningsagent? I så fald er det naturligvis vigtigt at være klar over, at det ikke er et job for alle. Det er nemlig et farligt arbejde, der – i værste fald – kan ende med at koste agenten livet.

Som angivet herover, kan man som agent komme ud for, at man skal arbejde under dække, fordi man skal infiltrere en kriminel gruppering e.l. Hvis det går galt, og man bliver afsløret, kan det ende fatalt. Derfor skal man være opmærksom på, at der følger farer med jobbet.

Omvendt er det dog også vigtigt at pointere, at det bestemt ikke er alle agenter, der ender i så farlig en position. Som efterretningsagent kan en stor del af arbejdet nemlig også ende med at foregå fra et kontor, en varevogn e.l., hvor man foretager aflytninger, overvågning, dataindsamling osv.

Dette vidner altså om, at der er stor forskel på, hvad man kan forvente at ende med at arbejde med som efterretningsagent. Uanset hvilken form for agentarbejde, du drømmer om, er det dog typisk en nødvendighed, at du først har gjort karriere indenfor politiet eller forsvaret.