Et job som ejendomsmægler er ikke noget for alle, men er du vild med tanken om at skulle stå for køb og salg af huse, lejligheder, grunde mv., så er et job som ejendomsmægler skabt til dig. I dette job kommer du nemlig til at hjælpe folk med salg af deres ejendom.
Blandt andet vil det være dit job som ejendomsmægler at vurdere, hvad den konkrete ejendom er værd, inden den bliver sat til salg. Det vil også være dig, der skal stå for at vise den frem til potentielle købere samt klare papirarbejdet, når ejendommen er blevet solgt.
Som ejendomsmægler kan du vælge, hvorvidt du ønsker at være ansat i et ejendomsmæglerfirma eller om du vil være selvstændig med eget firma. De fleste starter dog med at være ansat hos et firma, inden de kaster sig ud i at drive egen forretning.
Sådan bliver man ejendomsmægler
For at blive ejendomsmægler, skal du først gennemføre en uddannelse. Der er dog ikke blot én vej til at blive ejendomsmægler, hvorfor det ikke er muligt at give et konkret svar på, hvor lang tid, det tager. Som udgangspunkt tager det dog mellem to og fire år.
Først og fremmest kræver det, at du gennemfører enten en gymnasial eksamen eller en erhvervsuddannelse. Det er et krav, at du har gjort dette, inden du kan blive optaget på en af de uddannelser, der efterfølgende giver dig mulighed for at lande et job som ejendomsmægler.
Har du et ønske om at få job som ejendomsmægler, er det også et krav, at du arbejder som trainee hos en ejendomsmægler i to år. Dette kan enten gøres sideløbende med en uddannelse eller foregå bagefter. For de fleste foregår det først efter endt uddannelse.
Som angivet før, så er der flere måder, hvorpå du kan uddanne dig som ejendomsmægler, men herunder bliver du præsenteret for tre af de mest almindelige veje at gå:
- Finansøkonom: 2 års fuldtidsuddannelse samt 3 fag fra akademiuddannelsen i finansiel rådgivning.
- Finansbachelor: 3,5 års fuldtidsuddannelse samt 1 fag fra akademiuddannelsen i finansiel rådgivning.
- Akademiuddannelsen i finansiel rådgivning: 3 års deltidsuddannelse.
Når du skal vælge mellem de tre veje, du kan gå, er det op til dig selv at finde ud af, hvad du mener, der er den rette løsning for dig. I denne forbindelse er det dog værd at pointere, at der er en række ting, du bør inddrage i dine overvejelser.
I forbindelse med dit valg af uddannelse, bør du blandt andet overveje, om du har god tid og prioriterer at tage en uddannelse, der kan give dig flere karrieremuligheder, eller om din prioritet, er at blive hurtigt færdig, så du kan starte i et job som ejendomsmægler.
Har du allerede en uddannelse?
Hvis du i forvejen har en uddannelse, er det ikke sikkert, at du er nødt til at fuldføre en af de tre førnævnte uddannelser. Derimod vil det potentielt være muligt for dig at tage en akademiuddannelse i finansiel rådgivning på kortere tid, men det kan dog ikke garanteres.
Årsagen til, at det ikke er muligt at garantere, at det kan lade sig gøre er, at det afhænger af din nuværende uddannelse og joberfaring. Hvis du vil undersøge, om det kan lade sig gøre for dig, er du nødt til at kontakte den skole, hvor du gør dig tanker om at tage uddannelsen.
Hvordan bliver man statsautoriseret ejendomsmægler?
Når du har arbejdet som trainee i to år, vil du kunne kalde dig selv for ejendomsmægler. Det er dog ikke det samme som, at du også kan kalde sig selv for autoriseret ejendomsmægler. Ønsker du at kunne dette, er der en række krav, du skal leve op til.
Først og fremmest er det et krav, at du har minimum to års relevant erhvervserfaring fra boligbranchen. Efterfølgende vil det være muligt for dig at søge om optagelse i ejendomsmæglerregistreret. I forbindelse med denne ansøgning, der foregår hos Erhvervsstyrelsen, er der relevant dokumentation, der skal vedlægges.
Hvis din ansøgning bliver accepteret af Erhvervsstyrelsen, vil du efterfølgende kunne kalde sig for statsautoriseret ejendomsmægler. Når du har fået en autorisation, vil dine jobmuligheder ikke blot være anderledes – det vil også være muligt at starte som selvstændig ejendomsmægler.
Kan man videreuddanne sig som ejendomsmægler?
Har du et ønske om at udvikle og uddanne dig yderligere som ejendomsmægler, er det også muligt. Du har nemlig mulighed for at uddanne dig yderligere til erhvervsmægler eller diplomvaluar, men det kræver, at du er indstillet på at dedikere dig til endnu en uddannelse.
Vil du gerne være enten erhvervsmægler eller diplomvaluar, skal du tage en diplomuddannelsen i vurdering og ejendomsinvestering. Det er dog ikke ensbetydende med, at du er tvunget til at opgive dit nuværende job, da der er tale om en toårig deltidsuddannelse.
At uddanne sig yderligere, er naturligvis ikke noget for alle. Ønsker du blot at få et job som ejendomsmægler, er der heller ikke et krav om dette. Tænker du, at det kunne være spændende at sælge store erhvervsejendomme, kræver det dog, at du tager yderligere uddannelse.
Om jobbet som ejendomsmægler
I dit job som ejendomsmægler, er det meget normalt, at din dag er meget opdelt. Det vil sige, at du både kommer til at skulle varetage en række administrative opgaver på kontoret, men dit arbejde vil naturligvis også indebære fremvisning af de boliger, du har til salg.
Her er det værd at nævne, at der er mange af dine fremvisninger, der vil foregå, når andre holder fri. Hvad det betyder er, at du som regel vil skulle være indstillet på både aften- og weekendarbejde, hvis du har et ønske om at arbejde som ejendomsmægler.
Som ejendomsmægler skal du naturligvis også være indstillet på, at du kommer til at møde og tale med mange forskellige mennesker. Derudover kommer du til at være involveret i en ejendomshandel, der for de fleste er en af de største beslutninger i deres liv.
Forskellige økonomiske og administrative opgaver
De fleste, der beslutter sig for at blive ejendomsmæglere, gør det, da de ønsker at varetage salget af lejligheder, huse m.m. Er det også tilfældet for dig, skal du være klar over, at diverse former for administrative opgaver og papirarbejde også er en stor del af arbejdet.
Blandt andet vil det være dit job at skulle skaffe oplysninger om de økonomiske og juridiske forhold, der har betydning for en handel. Det betyder, at det er vigtigt, at du har styr på ting såsom boligens forbrug, ejendomsskat, BBR-oplysninger og meget andet.
Ligeledes vil det også være dig som ejendomsmægler, der kommer til at stå for at indhente en række dokumenter og oplysninger hos de offentlige myndigheder. Derfor er det vigtigt, at du ikke tror, at hele jobbet handler om at vise boliger frem og skrive under på salgsaftaler.
Ejendomsmægler løn: Hvad tjener en ejendomsmægler?
Gør du dig overvejelser om at blive ejendomsmægler, er det ikke utænkeligt, at du ønsker at vide mere om, hvad du kan forvente at tjene. Det er helt naturligt, at man gerne vil have en vis idé om, hvad den forventede indkomst er, inden man tager en uddannelse mv.
Faktum er dog, at det ikke er muligt at give et konkret svar på, hvad en ejendomsmægler tjener, da der er flere variabler, der spiller ind. Blandt andet er der mange ejendomsmæglere, der har en provisionsbaseret løn, hvorfor de får løn alt efter, hvor meget de sælger.
Ifølge Danmarks Statistik lyder en gennemsnitlig indtægt pr. måned for nyuddannede inklusive pension, tillæg, værdi af personalegoder mv. for en ejendomsmægler på 36.043 kr. Bliver man derimod ansat som ejendomsmæglerassistent, lyder lønnen på 25.682 kr.
I denne forbindelse er det vigtigt at slå fast, at der er mange faktorer, der har betydning for lønnen. F.eks. vil du sandsynligvis få en højere løn, hvis du får arbejde i København, end i Kolding. Hertil vil du med tiden kunne kræve en højere løn, hvis du beviser, at du er dygtig til dit arbejde.