Hvordan bliver man farmakolog?

Er du uddannet læge eller farmaceut? Og har du et ønske om at specialisere dig yderligere indenfor studiet af lægemidler? Hvis ja, så skal du måske være farmakolog. Her vil det nemlig netop være, hvad du kommer til at beskæftige dig med.

Hvis du har et ønske om at blive klogere på dette, er du landet på den rette side. I denne artikel kan du læse mere om, hvad det at være farmakolog egentlig dækker over. Ligeledes kan du også blive klogere på, hvordan du selv kan blive farmakolog.

Hvad er en farmakolog?

Hvis du har gjort dig tanker om at blive farmakolog, vil du sandsynligvis gerne vide, hvad det dækker. I korte træk er det en akademisk overbygning til lægestudiet eller farmaceutstudiet, hvor der er fokus på studiet i lægemidler.

Har du altid haft et ønske om at arbejde med lægemidler, er det derfor en god idé at uddanne dig som farmakolog. Hvis du gør det, vil du nemlig ikke blot være højtuddannet, men også have en uddannelse med speciale indenfor lægemidler.

Det betyder naturligvis, at du som farmakolog vil have kendskab til sammenhængen mellem medicin og sygdomme. Derudover vil du også lære at få kendskab til kemiske processer, bivirkninger samt effekter af forskellige former for lægemidler.

I dit job vil du skulle arbejde med test af medicin, hvilket kan foregå på både dyr og mennesker. Ligeledes vil du have den nødvendige viden til at kunne hjælpe med at fremstille lægemidler. Af samme årsag vil du naturligvis også have en god viden om lovgivningen på området.

LÆS OGSÅ:  Hvordan døde Yahya Hassan?

Der bør ikke herske tvivl om, at det er en uddannelse, der giver dig rigtig mange muligheder. Når du er uddannet som farmakolog, vil du nemlig kunne søge en lang række jobs indenfor medicinalindustrien. Du kan dog også søge job på både hospitaler og indenfor forskning.

Sådan bliver man farmakolog

Har du besluttet dig for, at du vil være farmakolog? I så fald skal du være opmærksom på, at det er en meget lang uddannelse. Det betyder, at du kommer til at tilbringe en del tid på skolebænken.

Hvis du er uddannet som farmakolog, vil det betyde, at du har en overbygning på en kandidatuddannelse. Inden da er det et krav, at du har uddannet dig som læge, farmaceut eller har gennemført en anden form for medicinsk uddannelse.

Først og fremmest skal du naturligvis have gennemført en gymnasial uddannelse, da du ellers ikke vil kunne få adgang til en nødvendige uddannelse. Herefter er det et krav, at du har har uddannet dig som læge, dyrlæge eller farmaceut. Andre medicinske kandidatuddannelser kan dog også være adgangsgivende.

Mulig at vælge et speciale

I forbindelse med din uddannelse som farmakolog, er det muligt at vælge et speciale. Der er flere områder at vælge mellem, hvorfor der sandsynligvis også er et, der matcher dine ønsker.

Du kan f.eks. blive klinisk farmakolog, der er en læge, der udvikler lægemidler og studerer deres anvendelse. Med dette speciale i bagagen, har du mulighed for at blive ansat på et universitetscenter i enten København, Odense eller Aarhus.

Lyder det ikke som noget for dig, vil du måske hellere være socialfarmakolog. Det vil betyde, at du er specialist i lovgivning, administration og kategorisering af lægemidler. Dertil vil dit job indebære, at du skal studere medicininformation, omsætning, data mv.

LÆS OGSÅ:  Hvordan bliver man radiovært?

Ydermere er der også den mulighed, at man kan vælge at specialisere sig indenfor molekylær farmakologi. Dette er en uddannelse og et speciale, der giver adgang til mange muligheder. F.eks. kan man arbejde med farmakoepidemiologi, der handler om medicinens effekt på større befolkninger.

Er der forskel på en farmaceut, en farmakonom og en farmakolog?

Det er ikke altid nemt at skelne mellem de mange uddannelser i den medicinske verden. Af denne grund er det heller ikke alle, der ved, hvad forskellen på en farmakolog, farmaceut og farmakonom er. Eller om der rent faktisk er forskel på de tre ting.

Først og fremmest skal det naturligvis understreges, at der ikke blot er tale om tre begreber for det samme job. Derimod er der tale om tre forskellige uddannelser, der hver især er adgangsgivende til forskellige former for jobs.

Hvis du beslutter dig for at blive farmakolog, vil det kræve, at du er læge eller farmaceut. Det skyldes, at det er en specialiseret overbygning til disse uddannelser. Konkret er der tale om en uddannelse, der gør dig til specialist i lægemidler.

Er man derimod farmaceut, har man som job at forske, udvikle eller rådgive om lægemidler. Det kan f.eks. være rådgivning om korrekt brug og dosering samt bivirkninger. Som farmaceut har du også mulighed for at bygge på med endnu en uddannelse som farmakolog.

Slutteligt er farmakonom i en lidt anden boldgade. Her er der nemlig tale om en treårig erhvervsuddannelse, der er rettet mod personer, der gerne vil arbejde på et apotek. Med andre ord, så er en farmakonom det, som mange i daglig tale kalder for en apoteker.

LÆS OGSÅ:  Hvordan deler man sin skærm i 2 på Windows?

At være farmakolog er ikke for alle

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at det at være farmakolog ikke er noget for alle. Først og fremmest er det naturligvis ikke et arbejde, som tiltaler alle. For det andet kræver det, at man er villig til at tilbringe en hel del tid på skolebænken.

Hvis du har gjort dig tanker om at blive farmakolog, bør du derfor overveje meget nøje, om det er det rette for dig. Naturligvis kan det sagtens vise sig at være tilfældet. Omvendt kan det også vise sig slet ikke at være det rette for dit vedkommende.

Inden du beslutter dig for, om det er den rigtige retning for dig, bør du læse mere om dine jobmuligheder. Det kan også være en god idé at tale med nogen, der allerede har gennemført uddannelsen. På denne måde kan du få indsigt i, hvad det har at byde på.

I sidste ende er det naturligvis op til dig selv at vurdere, om det er noget for dig. Det kan ikke udelukkes, at det er tilfældet. Omvendt kan det også sagtens vise sig at være en vej, du ikke vil gå. Det er netop derfor, at det er afgørende, at du overvejer det meget nøje.