Hvordan bliver man lærervikar?

Er du vil med idéen om at lære fra dig? Og kan du godt lide at have med børn og unge at gøre? I så fald kan et job om lærervikar være noget for dig. Her vil du ikke være fastansat, men vil i stedet fungere som afløser for en anden lærer. Det kan være i tilfælde af sygdom.

For mange er det en glimrende måde at tjene lidt penge efter endt studie. Det kan også være en måde at finde ud af, om et job som lærer er det rette. Uanset hvad der ligger til grund for, at du vil være lærervikar, er du dog landet det rette sted.

I denne artikel kan du ikke blot blive klogere på, hvad det vil sige at være lærervikar. Du vil også kunne læse mere om, hvordan du bærer dig ad med at blive vikar på en skole. Hvis du har et ønske om at blive dette, skal du derfor læse med herunder.

Hvad laver en lærervikar?

Når du arbejder som lærervikar, er du ikke fastansat til at undervise en bestemt klasse. Derimod vil du fungere som midlertidig afløser for en eller flere andre lærere. Dette betyder, at du som vikar skal erstatte en fast lærer i en kortere periode.

Der kan være flere årsager til, at man bliver tilkaldt, når man er tilknyttet som lærervikar. I de fleste tilfælde skyldes det, at den faste lærer er blevet syg eller har et sygt barn. I disse situationer vil han eller hun ikke selv kunne undervise, og skal derfor afløses af en anden.

I denne forbindelse er det naturligvis værd at nævne, at en lærervikar ikke er ansvarlig for klassen. Derfor vil man ikke overtage rollen som fast lærer fuldstændig. Dette ændrer dog ikke på, at det er et krav, at man er i stand til at styre den pågældende klasse.

Hvis du er angivet som ledig lærervikar, vil du ofte blive kontaktet tidligt om morgenen på de dage, hvor du skal bruges. Derfor ved du ikke altid, om du skal arbejde før den pågældende dag. Derfor kræves det, at du som lærervikar hurtigt kan reagere og træde til.

I nogle tilfælde kan man blive tilknyttet som lærervikar i en længere periode. Det kan f.eks. være i tilfælde af, at en lærer er blevet sygemeldt i en længere periode eller er på barsel. Det betyder, at det ikke er helt umuligt at finde en form for fastansættelse som lærervikar.

Du skal kunne undervise

Hvis du har et ønske om at arbejde som lærervikar, bliver der selvfølgelig stillet krav til dig. Det betyder, at du så vidt muligt skal være forberedt og kunne undervise indenfor relevante fag. Dette betyder dog ikke, at du helt kan afløse en fuldtidsansat lærer.

LÆS OGSÅ:  Hvordan opretter man en Gmail?

Hvad der menes med dette er, at det sjældent vil være et krav, at du har kendskab til underviserens pensum. Derfor vil det heller ikke altid være påkrævet, at du kan undervise i den samme række af emner. Dette vil du dog høre mere om i forbindelse med din ansættelse.

Rigtig mange afholder sig fra at søge job som lærervikar, fordi de tror, at de skal kunne undervise på niveau med en lærer. Det er naturligvis ikke en ulempe at være i stand til dette, da det kan gøre det lettere at få et job. Omvendt er det dog heller ikke et krav.

Hvordan bliver man lærervikar?

Har du besluttet dig for at blive lærervikar, kommer du til at indgå i en form for erstatningsfunktion for en fast lærer. Det betyder, at du ikke er garanteret en fastansættelse. Ligeledes er det også ensbetydende med, at du ikke vil have krav på et bestemt antal timer.

I dag benytter de fleste skoler sig ikke af et vikarbureau til at finde deres vikarer. Derimod har de selv stablet et såkaldt vikarkorps på benene. Dette korps bliver administreret af den pågældende skole, hvorfor man oftest kun vil være tilknyttet en enkelt skole.

Ønsker du at indtage en stilling som vikar på en skole, bør du starte med at oprette en profil på Lærervikaren.dk. Her får du mulighed for at lave en profil, hvor du kan angive relevante informationer om dig selv. Du kan skrive om dine kvalifikationer samt angive dine muligheder for at arbejde.

Ligeledes er det også muligt at søge ledige vikarjobs på skolernes egne hjemmesider. Det er dog ikke altid, at de bliver slået op her. Det skyldes, at der er nogle skoler, der vælger at slå dem op på diverse jobportaler. Dette kan f.eks. være Jobindex eller Stepstone.

Slutteligt er det naturligvis også muligt at skrive og sende en uopfordret ansøgning direkte til skolerne. Hvis du gør det, vil du sandsynligvis kunne blive en del af deres vikarkorps. Som tidligere angivet, er dette dog ikke ensbetydende med, at du er garanteret at få arbejde.

Hvad er kravene til en lærervikar?

Det er svært at give et konkret svar på dette. Det skyldes, at kravene ikke er ens alle steder. Derimod afhænger det af både skolen og selve jobbet. F.eks. er der skoler, der har et krav om, deres vikarer er uddannede lærer. Andre steder er det ikke et krav.

Nogle skoler ser helst, at det er lærerstuderende, der kan fungere som deres vikarer. I andre tilfælde er der slet ikke krav til dine kvalifikationer eller din uddannelse. Derimod ønsker skolen blot at sikre, at du har en personlighed, der gør dig egnet til at være lærer.

Når du får et job som lærer, er der som udgangspunkt to muligheder. Enten bliver du tilknyttet som fast vikar i en stilling, hvor du i en længere periode skal dække ind for en lærer. Dette vil som regel være i forbindelse med længerevarende sygdom eller barsel.

LÆS OGSÅ:  Hvordan døde Michael Jackson?

I andre tilfælde bliver du en del af deres vikarkorps, hvilket betyder, at du skal stå til rådighed for skolen. Dette betyder, at du bliver kontaktet tidligt om morgenen på de dage, hvor du skal arbejde. Af denne grund er denne type job naturligvis ikke noget for alle.

Du skal have en børneattest

Hvis du skal arbejde med børn, er det et krav at have en ajourført børneattest. Det er et lovkrav, hvorfor du ikke kan slippe udenom at fremvise dette. Det er et dokument, der viser, at du ikke har forhold i din fortid, der kan påvirke dit arbejde med børn og unge.

Derfor er det naturligvis også et meget vigtigt element for skolerne, når de skal vurdere ansøgere. Sørg derfor altid for at vedlægge din børneattest, når du sender en ansøgning. De viser, at du har orden i dine sager, da skolen dermed slipper for at spørge om den.

Heldigvis er det ikke specielt svært at få en børneattest. Det eneste, det kræver er, at du ansøger om den hos politiet. Dette gøres ved at udfylde en basal formular, som du indsender sammen med relevant dokumentation, hvorefter du får din attest.

Inden du gør dette, vil det naturligvis være en god idé at undersøge nærmere, hvad der stilles af krav til dokumentationen. Ønsker du at få yderligere vejledning om dette, skal du blot kontakte politiet. De står naturligvis altid klar til at hjælpe dig med dette.

Lærervikar løn: Hvad tjener en lærervikar?

I den seneste overenskomst for lærervikarer mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og Lærernes Centralorganisation (LC), er der angivet, hvad man kan forvente at tjene i timen. Her fremgår det, at det er din uddannelse og anciennitet, der har betydning for dine timeløn.

Som uddannet lærer kan du naturligvis forvente at få en højere løn. Har du under otte års anciennitet, men er uddannet lærer, vil lønnen lyd på 230 kr. i timen. Hvis du derimod har over otte års anciennitet, lyder din lærervikar timeløn i stedet på 252 kr. i timen.

Hvis du ikke er uddannet lærer, men derimod er uddannet som børnehaveklasseleder, har dette også indflydelse på din løn. I et sådant tilfælde vil din løn være en tand lavere, da den med under eller over otte års anciennitet, vil lyde på hhv. 218 eller 240 kr. i timen.

Det er naturligvis også muligt at få job som lærervikar, uden at have en uddannelse på området. Har man ikke det, skal man dog tage til takke med en lavere løn. Som ikke-uddannet lærervikar, lyder din timeløn på 185 kr. i den seneste overenskomst.

Derudover er det også vigtigt at nævne, at der kan blive udbetalt særlige tillæg. Dette kan du forhøre dig om, hvis du får ansættelse på en skole. Dine timeløn opgøres desuden ikke for hver lektion, men derimod pr. 60 minutter.

Er jobbet som lærervikar noget for mig?

Overvejer du at blive lærervikar? I så fald er det vigtigt at slå fast, at det ikke er et job for alle. Inden du kaster dig ud i det, skal du derfor sikre, at det er noget for dig. Det kan naturligvis være svært at sikre på forhånd, men der er aspekter af jobbet, du skal overveje.

LÆS OGSÅ:  Hvordan bruger man wallet på Android?

Ikke et fast arbejde

Først og fremmest skal du være klar over, at der ikke er tale om fast arbejde. Som angivet før, kan man have heldet med sig og få en fast vikarstilling. Det kan være i tilfælde af, at en lærer skal på barsel eller har været tvunget til at langtidssygemelde sig.

Et sådant job er dog meget utvivlsomt at få, hvis du ikke selv er uddannet lærer. Er du ikke det, vil det være mere sandsynligt, at du bliver en del af skolens vikarkorps. Det betyder, at du skal stå til rådighed for skolen, og at du bliver kaldt ind med få timers varsel.

Indkomsten kan svinge

I og med, at der ikke er en garanti for antallet af timer, er du heller ikke sikret en indkomst. Hvis du har regninger, du skal betale, bør du derfor overveje en mere sikker indkomst. Er du derimod ung og hjemmeboende, kan det være en fin løsning for dig.

Inden du begynder at søge job som lærervikar, skal du dog under alle omstændigheder gøre op med dig selv, om du har det fint med en svingende indkomst. Det er der mange, der har det helt fint med, mens andre foretrækker at have en fast indkomst.

Kan blive kaldt ind med kort varsel

Naturligvis er det også vigtigt at nævne, at man kan ende med at blive kaldt ind med kort varsel. Er du en del af korpset på en skole, kan du risikere at blive ringet op få timer før din arbejdsdag starter. Det er du derfor nødt til at være indstillet på.

Foretrækker du et arbejde, hvor du er bekendt med din arbejdsplan i flere uger frem, skal du derfor ikke være vikar. Er det ikke et problem for dig, at du kan blive kaldt ind med kort varsel, kan du sagtens være vikar. Det vidner dog om, at du skal overveje det meget nøje.

Find ud af, om du skal være lærer

At få job som lærervikar, er også en god måde at finde ud af, om du skal være lærer. Har du gjort dig tanker om dette, er det helt naturligt at have sin tvivl. Den bedste måde at teste, om det er et tiltalende job, er ved at kaste sig ud i det.

Derfor bør man ikke tøve med at udnytte det faktum, at man kan arbejde som vikar, inden man tager hul på sin uddannelse. Det kan være, at du finder ud af, det ikke er noget for dig. Omvendt kan det også være, at du forelsker dig i jobbet som lærer.

Rigtig mange af de unge, der får job som lærervikar, ender med at gøre det til en karriere senere i livet. Det er naturligvis ikke et krav, at man gør dette, hvis man ikke vil. Det kan også sagtens være et job, man blot har i en periode, hvis man ønsker at tjene penge.

Dette ændrer dog ikke på, at det er en ideel måde at vurdere, om man har lyst til at være lærer i fremtiden. Ender det med, at man gerne vil dette, kan det også hjælpe med fremtidens jobmuligheder. Det giver nemlig mulighed for at skabe en god relation til en eller flere skoler.