Hvordan bliver man radiovært?

Mener du, at et job som radiovært vil være noget for dig? I så fald vil du sandsynligvis gerne vide mere om, hvordan du kan få et job som radiovært. Desværre er det ikke helt så ligetil, da der ikke findes en fastlagt vej, man skal gå, for at sikre sig et sådant job.

Tværtimod er der flere måder, hvorpå man kan ende med at få job som radiovært. Derfor skal du finde den vej, du mener, der giver bedst mening for dig. Vær dog opmærksom på, at det ikke er nemt at få et sådant job, da der kun er få stillinger.

Hvad laver en radiovært?

Arbejder du som radiovært, vil dit job bestå af mange opgaver. Det vigtigste er dog, at du er dygtig til at bruge din stemme. Den får du brug for til at udføre dit arbejde, der bl.a. vil bestå af at tale mellem indslag, men også at interviewe personer, der er med i studiet.

I nogle tilfælde kan du også komme ud for, at du skal tage opkald fra personer, der ringer ind. Når du gør dette, skal du selvfølgelig også interview vedkommende. Ofte er der flere værter på et program, hvorfor du også skal indstille dig på at arbejde sammen med en eller flere andre værter.

Der er også arbejde bag kulisserne

Går du med tanker om at skulle have job som radiovært, er det vigtigt, at du er opmærksom på, at dit job også vil indebære en masse arbejde, der skal udføres bag kulisserne. Bl.a. skal du stå for at sikre, at dine programmer bliver tilrettelagt ordentligt.

LÆS OGSÅ:  Hvordan afmelder man en bil?

Samtidig vil du også skulle håndtere en masse andre ting i studiet, mens du taler. F.eks. er du ansvarlig for, at tiden bliver overholdt, ligesom det er dig, der kommer til at stå for at træffe de overordnede beslutninger for, hvordan udsendelsen skal forløbe.

Når du befinder dig i studiet, vil du også skulle arbejde med de systemer, der bruges til udsendelsen. Det kan f.eks. være til at styre musik, lyd mv. Ofte arbejder man for et medieselskab, hvilket f.eks. kunne være DR eller Jysk Fynske Medier.

Hvordan får man job som radiovært?

Som der er givet udtryk for herover, er der ikke kun én måde, hvorpå man kan blive radiovært. Tværtimod er der flere måder at gribe det an på. Derfor er der f.eks. forskel på, om de personer, der har arbejde som radiovært i dag, har taget en uddannelse eller ej.

Ønsker du at blive klogere på, hvordan du kan blive vært i radioen, skal du blot læse med herunder. Her bliver du nemlig præsenteret for en række af de veje, du kan tage, hvis du drømmer om dette.

Bliv castet

En af de måder, hvorpå du kan ende med at få et job som radiovært, er ved at blive castet. Derfor er der også folk, der den dag i dag har dette job, som har fået det via en casting. Dog er det ikke altid, at der bliver kaldt ind til en form for casting eller prøve.

Hvis du gerne vil være radiovært, er det selvfølgelig værd at holde øje med. Det kan nemlig ikke udelukkes, at der bliver slået jobopslag op, som du kan søge. I disse stillingsopslag til det som regel være angivet, om det er et krav, at du møder op til en casting.

LÆS OGSÅ:  Hvordan kan jeg se mine recepter?

En journalist- eller medieuddannelse kan hjælpe

I dag er der mange radio- og studieværter, der har en uddannelse som journalist. Det er ikke et krav, men ofte hjælper det på jobmulighederne. Vil du gerne være radiovært, er det derfor en uddannelse, der er værd at inddrage i dine overvejelser.

Under uddannelse som journalist vil du ofte også have mulighed for at komme i praktik. Her er det oplagt, at du forsøger at finde et sted, hvor du kan komme i praktik som radiovært. Klarer du dig godt, kan dette være en åbning til, at du kan få et fast job efter endt uddannelse.

Dette betyder ikke, at du kun kan få job som radiovært, hvis du er uddannet journalist. Der er også mange, der har læst en form for medieuddannelse, hvilket kunne være Medievidenskab. Her har de nemlig fået viden om og erfaring med medieproduktion.

Via relevante forudsætninger

I nogle tilfælde kan relevante forudsætninger også være nok til at sikre dig et job som radiovært. Det kan f.eks. være, at der er nogen, der leder efter en ekspert i sociale medier, der ønsker at deltage i et radioprogram, der skal handle om unges vaner på nettet.

I en sådan sammenhæng vil det nemlig give bedre mening at vælge en ekspert, frem for en person, der måske har uddannet sig som journalist. Det vidner igen om, at det ikke er et krav, at du har en bestemt uddannelse bag dig, hvis du gerne vil være journalist.

Har du tidligere erfaring med medieproduktion, vil det også være en fordel. Det kan være, at du før har været med i et TV-program, en reklamefilm eller at du tidligere har arbejdet med radio. Dette vil kunne give dig en fordel i din jobsøgning.

LÆS OGSÅ:  Hvordan parrer jeg Saphe med iPhone?

Radiovært løn: Hvad tjener en radiovært?

Det er svært at give et konkret svar på, hvad en radiovært koster. Det skyldes, at der er stor forskel på, hvad de enkelte værter får. Har man stor erfaring eller et kendt navn, vil man nemlig kunne sikre sig en højere løn.

F.eks. har komiker Christian Fuhlendorff i en række år lavet radio på P3, hvor han har været vært på programmet ‘Gandhi’ sammen med David Mandel. Fuhlendorff fik naturligvis en højere løn end mange andre værter, da han har et navn, der også kan bruges som trækplaster.

Man kan dog forvente, at man som radiovært vil kunne tjene ca. 35.000 kr. i måneden. Hvis man formår at skabe et program, der trækker rigtig mange lyttere, er det dog slet ikke umuligt at få en højere løn – slet ikke, hvis man også selv er ophavsmand til selve programmets koncept.