Hvordan deler man sin skærm i 2 på Windows?

Ofte kan der være behov for at arbejde med to vinduer på Windows. Det kan f.eks. være, at man skal skrive i et dokument i det ene vindue, mens man har sin research eller sine kilder i det andet vindue. Her er det til gene, hvis man hele tiden skal skifte mellem dem.

Heldigvis er der heller ikke behov for at gøre dette. Derimod kan man blot dele skærmen op, så de to vinduer vises side om side. Dette kaldes for flere forskellige ting, hvilket omfatter Split View eller blot opdelt skærm. Desuden har Windows en funktion til det, der hedder Snap.

Hvad enten din computer er macOS- eller Windows-baseret, er det muligt at dele skærmen op i to. Der er endda indbyggede funktioner i begge systemer, som er udviklet til at gøre det nemt for dig. Hvis du ønsker at vide, hvordan du bærer dig ad med dette, er du landet det rette sted.

Sådan deler du skærmen i to på Windows

Hvis du har brug for at dele skærmen i to på Windows, kan du glæde dig over, at det er nemt at gøre. Der er nemlig indbygget en funktion i systemet, der hedder Snap. Formålet med denne funktion, er at gøre det nemt at inddele skærmen i to eller flere sektioner.

For at kunne bruge denne funktion, skal du først slå den til i ‘Indstillinger’ på Windows. Ønsker du at gøre dette, skal du blot følge de trin, du finder herunder:

  1. Start med at højreklikke på startknappen, og vælg derefter ‘Indstillinger’
  2. Her vælger du først ‘System’, og dernæst ‘Multitasking’
  3. Nu skal du sørge for, at skyderen under ‘Fastgør vinduer’ er slået til

Sådan bruger du Snap

Det er nemt at bruge Snap til at opdele skærmen. Når du har slået todelt skærm til, er et endda nemt at vælge de to vinduer, der skal deles om pladsen på skærmen. Dette gør du ved at følge de trin, der er beskrevet herunder:

  1. Åbn det første af de to vinduer, du vil have side om side
  2. Hold venstre museknap inde, mens du trækker det helt over i venstre side af skærmen. Det vil medføre, at vinduet fastlåser sig til venstre side af skærmen
  3. Nu skal du blot klikke på det andet vindue, som dermed vil optage den anden halvdel af skærmen
LÆS OGSÅ:  Hvordan bliver man IT-supporter?

Som du kan se herover, så er det ikke specielt svært at dele skærmen i to på Windows. Kan du godt lide at arbejde med Split View, er det derfor nemt at gøre. Ønsker du at lukke ned for det igen, kan du blot trække i det ene af vinduerne, for at gøre det større.

Opdeling af skærm på Windows giver god mening

Der kan være mange grunde til, at man gerne vil opdele skærmen på Windows. Den primære årsag er naturligvis, at man bliver mere produktiv på denne måde. Når du har to vinduer side om side, slipper du for at skulle skifte mellem dem.

Af denne grund er det naturligvis noget, du kan få brug for i mange sammenhænge. Er du i tvivl om, hvornår man kan gøre brug af opdelt skærm i Windows, så læs med herunder. Her vil du blive præsenteret for en række af de tidspunkter, hvor det giver mening at bruge.

#1: Opgaveskrivning

Der kan være mange grunde til, at du vil dele din skærm op i to. Ofte skyldes det, at du har brug for at have research, et opslagsværk eller andet til rådighed, mens du skriver. Det kan derfor være nyttigt at dele skærmen op, hvis du skal skrive en opgave.

Er du i færd med at skrive en større opgave, hvor det er vigtigt at underbygge med kilder mv., kan det være en fordel at have din research side om side med dit dokument. Dermed slipper du for at skifte mellem vinduerne, mens du skriver.

Dette vil have den fordel, at du bliver mere produktivt, da du ikke behøver at stoppe med at skrive hele tiden. Ligeledes har du også lettere ved at sikre, at du får skrevet det korrekte ned i din opgave. Derfor er det bestemt værd at gøre, når du skriver opgave.

LÆS OGSÅ:  Hvordan bliver man farmakolog?

#2: E-mails

Hvis du skal skrive en eller flere mails, kan der også være behov for at dele din skærm op i to. Dette vil primært være tilfældet, hvis det er nødvendigt at referere til noget i dine mails. Dette kan være alt fra et dokument til en paragraf eller en nyhedsartikel.

I stedet for at skulle skifte vindue fra dit mailprogram til en internetbrowser eller deslige, kan du have de to vinduer side om side med hinanden. Der bør naturligvis ikke herske tvivl om, at det er en fordel, da det gør dig mere produktiv.

Er du træt af, at du bruger for lang tid på at skrive dine e-mails, fordi du hele tiden skal veksle mellem flere vinduer, bør du derfor begynde at bruge en opdelt skærm. Det kan spare dig for en del tid, og som du kan se længere oppe i denne artikel, er det nemt at bruge.

#3: Forretningsdokumenter

I tilfælde af, at du skal skrive et vigtigt dokument, der skal bruges i din forretning, kan der også være behov for at referere til andre dokumenter, e-mails eller lignende. Skal du dette, vil du have lettere ved det, ved at have vinduerne side om side.

Dette vidner også om, at det ofte er i tilfælde af, at man skal skrive noget, at det kan vise sig at være nødvendigt. Det skyldes naturligvis, at man dermed kan have en kilde, en reference eller noget helt tredje ved sin side, som kan benyttes, når man skriver.

En sådan løsning kan også vise sig at være nødvendig, hvis du skal skrive en artikel til nettet. Hvis du skal det, kan det være, at du skal oversætte eller omskrive noget fra en anden artikel. Det kan også være, at du har kilder og research, der bruges til at skrive ud fra.

#4: Programmering

Når du programmerer, kan det også være brugbart at have en opdelt skærm. Hvis du eksempelvis er i gang med at udvikle en hjemmeside, kan du have koden i venstre side af skærmen, mens hjemmesiden vises til højre.

Hvis du gør dette, kan du nemt se, om dine ændringer i koden har den ønskede effekt. Det kan skrue markant op for din effektivitet, da du ikke hele tiden skal skifte til et nyt vindue. Når man programmerer, er det nemlig vigtigt, at man hele tiden sikrer sig, at man laver de rette ændringer.

LÆS OGSÅ:  Hvordan skærmoptager man på Mac?

I denne forbindelse er det også vigtigt at nævne, at det ikke kun er brugbart, hvis du er i gang med at udvikle en hjemmeside. Det vil også kunne bruges, hvis du udvikler en app til iOS, en webapplikation eller måske et program til Windows.

Snap virker kun i Windows 10 og Windows 11

Hvis du gerne vil opdele skærmen i Windows 10 eller Windows 11, er det oplagt at brug Snap til formålet. Grunden til, at det giver mening er, at det gør det meget lettere at inddele skærmen. Det sikrer blandt andet, at de to vinduer hver får 50% af skærmens plads.

Samtidig er det også nemt, at du blot skal trække det ene vindue over i venstre side, hvorefter systemet selv indstiller det til at have den rette størrelse. Derefter klikker du blot på det næste vindue, hvorefter det automatisk bliver placeret ved siden af.

Her er det naturligvis værd at nævne, at Snap kun fungerer i Windows 10 eller Windows 11. Hvis du har en tidligere version af system, er du derfor nødt til at bruge en anden løsning. Dog betyder det ikke, at du ikke har mulighed for at opdele skærmen med to vinduer.

Kan gøres manuelt i tidligere Windows-versioner

Bruger du f.eks. Windows 7 eller Windows 8 på din computer, er det ikke muligt at bruge Snap til at lave en opdeling af din skærm. Derimod er du nødt til at gøre det selv. Heldigvis er det ikke sværere end, at du trækker i de to vinduer, for selv at justere størrelsen på dem.

Selvom det tager en smule længere tid at få opdelt skærmen, så de to vinduer vises side om side, er det stadig værd at gøre. Som der er givet udtryk for før, kan det øge din produktivitet markant. Netop derfor er der også mange, der benytter sig af det til dagligt.

Naturligvis kan det kræve en smule tilvænning. Har du f.eks. altid været vant til at bruge Microsoft Word i et fuldt vindue, har du altid kigget midt på skærmen, når du skriver. Opdeler du skærmen, vil du skulle kigge lidt mere til den ene side, hvilket kan kræve lidt tilvænning.