Tim Bergling (8. september 1989 – 20. april 2018), kendt under sit DJ-navn Avicii, var en svensk DJ, remicer, producer, musiker og sangskriver.
I en alder af 16 år begyndte Tim Bergling at dele sine remixes på diverse fora om elektronisk musik, hvilket førte til hans første pladekontrakt. Han fik for alvor succes i 2011, hvor han udgav sin single ‘Levels’.
Hans debutalbum, True (2013), blandede elektronisk musik med elementer fra andre genrer, og modtog positive anmeldelser for dette. Det gik top-10 på hitlisterne i mere end femten lande og toppede de internationale hitlister. Den mest prominente single, ‘Wake Me Up’, toppede de fleste hitlister i Europa og nåede nummer fire i USA.
I 2015 udgav Avicii sit andet studiealbum, Stories, og i 2017 udgav han EP’en Avīci (01). Hans katalog bestod også af singler som ‘I Could Be the One’ med Nicky Romero, ‘You Make Me’, ‘X You’, ‘Hey Brother’, ‘Addicted to You’, ‘The Days’, ‘The Nights’, ‘Waiting for Love’, ‘Without You’ and ‘Lonely Together’.
Avicii blev nomineret til en Grammy Award for sit arbejde med ‘Sunshine’ med David Guetta i 2013 og med ‘Levels’ i 2013. Flere medier krediterer Tim Bergling som blandt de DJ’s, der førte elektronisk musik ind i Top 40-radio i starten af 2010’erne.
Bergling besluttede at trakke sig tilbage fra at turnere i 2016 som følge af helbredsproblemer, efter at have lidt af stress og dårligt mentalt helbred i flere år. Den 20. april 2018 begik han selvmord i Muscat, Oman. Hans tredje album, Tim, blev udgivet posthumt i 2019.
Hvordan og hvornår døde Avicii?
Tim Bergling (Avicii) døde den 20. april 2018 i nærheden af Muscat i Oman. Han blev 28 år. Oprindeligt blev der ikke givet en dødsårsag, men den 21. april oplyste politiet i Oman, at der ikke var ‘nogen kriminel mistanke’ eller tegn på noget kriminelt i forbindelse med Tim Berglings død.
Den 26. april offentliggjorde familien til Tim Bergling et åbent brev. Det lød således:
“Vores elskede Tim var en søger, en skrøbelig kunstnerisk sjæl, der søgte svar på eksistentielle spørgsmål. En stræbende perfektionist, der rejste og arbejdede hårdt i et tempo, der førte til ekstrem stress.
Da han stoppede med at turnere, ville han finde en balance i livet for at kunne være glad og gøre det, han elskede allermest: lave musik. Han kæmpede virkelig med tanker om mening, liv, lykke. Han kunne ikke blive ved mere. Han ville finde fred.
Tim var ikke skabt til den forretningsmaskine, han befandt sig i; han var en følsom fyr, der elskede sine fans, men undgik rampelyset.
Tim, du vil for altid blive elsket og desværre savnet. Den person, du var, og din musik vil holde dit minde i live. Vi elsker dig. Familien.”
Den 1. maj rapporterede TMZ, at dødsårsagen var selvmord som følge af selvforårsagede skader med en ødelagt vinflaske. Den 22. maj offentliggjorde Tim Berglings familie planerne om en privat begravelse med ‘de mennesker, der stod ham nærmest’. En begravelse blev holdt den 8. juni på Skogskyrkogården i Stockholm. Han blev begravet ved kirken Hedvig Eleonora Kyrka.
Hvad ved man om hans sidste dage?
Ifølge Rolling Stone arbejdede Avicii med sangskriver og producer Joe Janiak i flere uger i sit hjemmestudie, inden han forlod sit hjem i LA, for at rejse til Oman. Her skulle han besøge venner i den kongelige familie i landet.
Janiak har senere fortalt, at Avicii ‘virkede begejstret’ og tilføjede: “Du kunne se, at han havde brugt lang tid på at finde ud af puslespillet, og han forsøgte at tage styringen over sit liv. Det er den chokerende ting. Han virkede ikke som en fyr i slutningen af sine dage.”
En dag før han rejste til Oman, sagde Avicii angiveligt til Janiak, at han ville tage kontakt til ham, når han vendte tilbage fra sin rejse.
“Alle hans noter var i lykkelig tilstand. Han elskede det, han havde skabt,” sagde Per Sundin fra Universal Music Sweden om den nye musik, Avicii arbejdede på kort inden sin død.
Incubus-guitaris og Avicii-samarbejdspartner Mike Einziger har også fortalt, at den svenske DJ og producer så bedre ud, efter at have trukket sig tilbage fra at optræde live.
“Han lignede ikke et skelet. Han så sund ud, som om han havde været ude i solen,” sagde Einziger.
Helbredsproblemer
I januar 2012 blev Tim Bergling indlagt på et hospital i New York i 11 dage med akut bugspytkirtelbetændelse, hvilket var forårsaget af et overdrevent alkoholindtag. I 2014 blev han opereret og fik fjernet både sin blindtarm og galdeblære. I 2016 blev hans helbred kraftigt forværret, og han trak sig tilbage fra at optræde.
I dokumentaren Avicii: True Stories fra 2017, som er instrueret af hans tætte og mangeårige samarbejdspartner Levan Tsikurishvili, talte Bergling om sit fysiske og mentale helbred. Dokumentaren viser presset fra hans management for at fortsætte med at optræde trods hans indvendinger.
Det høje pres fra hans management og fans for at fortsætte med at optræde og vedligeholdelsen af hans offentlige person blev nævnt som centrale årsager til hans selvmord, skriver GQ. I deres artikel skriver de følgende: “Bergling frygtede at skuffe sine fans. Han var følsom over for ‘floden af had’ efter aflyste koncerter.”
Hans manager, Arash Pournouri, har indrømmet, at han var bekendt med Tim Berglings angst, men han nægtede at betegne det som mentale helbredsproblemer. Desuden blev hans management først bekendt med hans afhængighed af smertestillende medicin i november 2014. De opsatte to interventions, men ingen af dem var vellykkede.
Arash Pournouri flyttede rundt på mange koncerter, så Bergling kunne komme sig i Stockholm. Efter at have opdaget Berglings alkoholproblemer, gjorde Pournouri det klart for sine promotorer, at de ikke skulle tilbyde ham alkohol, at de skulle rydde minibaren og fokusere på hans helbred. Problemerne blev værre, da der ikke nogen til at ‘holde øje’ med ham.
Pournouri har hævdet, at han mod sin klients ønsker havde aflyst yderligere to verdensturnéer, som ville have indkasseret omkring 2,9 millioner dollars i overskud. Det svarer til cirka 18,3 millioner kroner.
Tim Bergling Foundation
Den 26. marts 2019 offentliggjorde Tim Berglings familie, at de havde stiftet en fond, der har til formål at støtte op om arbejde med mentalt helbred og selvmordsforebyggelse. Fonden er blevet opkaldt efter den afdøde DJ, og har fået navnet Tim Bergling Foundation.
Fonden opererer internationalt og har til formål at uddanne personer og virksomheder om alt, der har relation til mentalt helbred og selvmord. Fonden forsøger også at arbejde med klimaproblemer, forretningsudvikling og bevarelsen af truede arter.
Ifølge Wikipedia er der flere personer i musikindustrien, der har hævdet, at Aviciis død har øget bevidstheden om mentalt helbred i branchen. Det er netop dét, som den efterladte familie forsøger at arbejde sig hen mod med Tim Bergling Foundation.