Hvordan døde Michael Jackson?

Den 25. juni 2009 døde den verdenskendte popstjerne Michael Jackson af et hjertestop forårsaget af en kombineret lægemiddelforgiftning. Han døde i sit hjem på North Carolwood Drive i Holmby Hills-nabolaget i Los Angeles.

Hans læge, Conrad Murray, har udtalt, at popstjernen ikke trak vejret og havde en svag puls, da han fandt ham på sit værelse. Han forsøgte at udføre hjertelungeredning, men det nyttede ikke. Der blev ringet til alarmcentralen kl. 12.21, og paramedicinerne behandlede Jackson på stedet. Han blev senere erklæret død på Ronald Reagan UCLA Medical Center.

Den 28. august 2009 konkluderede Los Angeles County Coroner, at Jacksons død var et drab. Jackson blev administreret propofol og angstdæmpende benzodiazepiner af sin læge. I 2011 blev Murray idømt en straf for uagtsomt manddrab, hvilket han blev idømt en fireårig fængselsstraf. Han afsonede dog kun to år på grund af god opførsel.

Michael Jacksons død udløste reaktioner verden over, og skabte hidtil usete mængder internettrafik, ligesom salget af hans musik steg markant. Inden sin død var han i gang med at forberede sig til en række comeback-koncerter i Londons O2 Arena, men disse nåede ikke at blive afviklet.

Mindehøjtideligheden for Michael Jackson blev afholdt den 7. juli 2009 i Staples Center i Los Angeles. Det var desuden her, han havde øvet sig til sine koncerter i London. Hans seneste prøve var aftenen før hans død. Mindehøjtideligheden blev sendt live verden over, og anslås at have været overværet af 2,5 milliarder personer.

I 2010 underskrev Sony Music Entertainment en aftale med en værdi på 250 millioner dollars med boet efter Jackson, der sikrede dem distributionsrettighederne til hans musik frem til 2017, og til at udgive syv album i årtiet efter hans død.

Tidslinje: Michael Jacksons sidste tid

Tryllekunstner Ed Alonzo har forklaret, at Michael Jackson ankom til deres prøvekoncert i Staples Center omkring kl. 18.30 onsdag den 24. juni. Jackson beklagede sig over en strubebetændelse, og startede ikke prøvekoncerten før kl. 21.00. Ifølge Alonzo havde Jackson masser af energi, og prøvekoncerten varede ved frem til over midnat.

Næste morgen kom Michael Jackson ikke ud fra sit soveværelse. Hans læge, Conrad Murray, trådte ind i soveværelset i løbet af eftermiddagen, hvor han fandt Jackson i sengen. Han trak ikke vejret, men havde en svag puls og var stadig varm.

Murray forsøgte at genoplive ham i mellem fem og ti minutter, hvorefter han indså, at han var nødt til at ringe efter hjælp. Murray har efterfølgende forklaret, at han var forhindret i at gøre dette, da der ikke var nogen fastnettelefon i huset.

Han har også forklaret, at han ikke kunne bruge sin mobiltelefon til at ringe efter hjælp, fordi han ikke kendte den nøjagtige adresse. Han oplyste også, at han forsøgte at komme i kontakt med Michael Jacksons sikkerhedspersonale, men at han ikke fik noget svar.

Dernæst løb Murray nedenunder, hvor han råbte efter hjælp og bad en kok om at sende sikkerhedspersonalet op til soveværelset. Murrays advokat har oplyst, at der gik op mod 30 minutter, før der blev ringet efter hjælp. En talsmand fra Los Angeles Fire Department har forklaret, at et opkald kom kl. 12.21, og at paramedicinerne nåede frem kl. 12.26, hvor Michael Jackson ikke trak vejret.

LÆS OGSÅ:  Hvordan bliver man programmør?

Mangelfuld hjertelungeredning

I en række erklæringer er det blevet beskrevet, at Murray benyttede en mangelfuld teknik til hjertelungeredning. Optagelsen fra alarmopkaldet blev frigivet den 26. juni, hvori det blev beskrevet, at Murray udførte HLR på en seng, og ikke på en hård overflade, som ville være almindelig praksis.

Efterfølgende har Murray selv forklaret, at han lagde den ene hånd under Jackson, mens han brugte den anden til at give hjertemassage. Det er ikke almindelig praksis, hvilket derimod er at udføre hjertelungeredningen på et hårdt underlag, og at bruge begge hænder til hjertemassagen.

Paramedicinerne udførte hjertelungeredning i 42 minutter i huset. Murrays advokat har oplyst, at Jackson havde en puls, da han blev ført ud i ambulancen. En talsmand fra Los Angeles Fire Department har dog oplyst noget andet, og har meddelt, at paramedicinerne fandt Jackson med ‘fuldt hjertestop’, og at de ikke observerede en ændring i hans tilstand på vej til hospitalet.

Los Angeles Fire Department transporterede den verdenskendte stjerne til Ronald Reagan UCLA Medical Center. Ambulancen ankom ca. kl. 13.14, hvor et hold af læger forsøgte at genoplive ham i mere end en time. Det lykkedes ikke, og Michael Jackson blev erklæret død kl. 14.26 i en alder af 50 år.

Efterforskning og obduktion

Michael Jacksons lig blev fløjet med helikopter til Los Angeles County Coroner i Lincoln Heights, hvor en tre timer lang obduktion blev udført den næste dag (26. juni). Obduktionen blev udført af Lakshmanan Sathyavagiswaran.

Jacksons familie arrangerede selv en sekundær obduktion, der kunne give hurtige, men begrænsede resultater. Efter den første situation, udtalte chefefterforsker Craig Harvey, at der ikke var tegn på, at noget ulovligt var foregået.

Først den 28. august udsendte Los Angeles County Coroner en officiel erklæring, hvori de skrev, at Jacksons død var et drab. De skrev, at han døde som en kombination af stoffer i hans krop, hvoraf de mest signifikante lægemidler var midlerne propofol og lorazepam. Der blev også fundet andre lægemidler i Jacksons krop, herunder midazolam, diazepam, lidocain og efedrin.

Obduktionen viste, at Jackson ellers var rask for sin alder (50 år), og at hans hjerte var stærkt. Hans mest signifikante helbredsproblem var, at hans lunger var kroniske betændte, men dette havde ingen indflydelse på hans død.

Hans andre større organer var normale, og han havde ingen åreforkalkning bortset fra en lille ophobning i arterierne i hans ben. Obduktionen viste, at han vejede 62 kg og var 175 cm høj. Fox News har efterfølgende rapporteret, at obduktionen bekræftede rygterne om, at Jackson var udmagret, mens Associated Press derimod rapporterede, at hans vægt var på et acceptabelt niveau.

Stofmisbrug

Marc Schaffel, der står bag flere dokumentarer om Michael Jackson, har oplyst, at Jackson regelmæssigt indtog både propofol, alprazolam (et angstdæmpende middel) og sertralin (et antidepressivt middel). Det siges også, at han har indtaget både omeprazol, hydrocodon, paroxetin, carisoprodol og hydromorfon.

Efter hans død fandt politiet flere lægemidler i hans hjem, hvilket omfattede propofol. En række af disse havde etiketter med falske navne på, mens andre var uden etiketter. I et politidokument fra 2004, der stammer fra Michael Jacksons retssag om pædofili i 2005, er det angivet, at Jackson tog op mod 40 aprazolam-piller om aftenen. Det blev dog ikke fundet i hans blod på dødstidspunktet. Jacksons ven Dr. A.J. Farshchian har fastslået, at Jackson var bange for stoffer.

LÆS OGSÅ:  Hvordan formaterer man en Mac?

Den Tokyo-baserede læge Eugene Aksenoff, som tidligere havde behandlet Jackson og hans børn ved et par lejligheder, gav udtryk for, at han var bekymret over Jacksons brug af forskellige lægemidler. Han sagde, at Jackson bad om at få ordineret lægemidler, så han kunne komme igennem en række krævende optrædener, hvilket Aksenoff nægtede han ordinere.

Han forklarede også, at Michael Jackson led af kronisk træthe, feber, søvnløshed og andre symptomer, og at han tog en stor mængde medicin. Han mistænkte, at en af de markante årsager til disse symptomer, var overdreven brug af steroider eller hudblegende medicin.

De toksikologiske test, der blev udført på Michael Jacksons krop, viste ikke nogen tegn på afhængighed. Desuden var der ingen af de eksperter, der vidnede ved læge Conrad Murrays retssag, der identificerede den verdenskendte popstjerne som stofmisbruger.

Ifølge Michael Jacksons søster, Janet Jackson, forsøgte familien at lave en intervention i starten af 2007, da popstjerne boede i Las Vegas. Hun og nogle af hendes brødre dukkede op ved hans hjem, men blev afvist af sikkerhedsvagterne. Det rygtedes også, at han afviste opkald fra sin mor. Resten af familien benægtede imidlertid, at de havde forsøgt at gribe ind.

Propofol

Af alle de lægemidler, der blev fundet i Jacksons hjem, var det mest bekymrede for efterforskerne, fundet af propofol (Diprivan). Det er et kraftigt bedøvelsesmiddel, der bliver ordineret på hospitaler for at inducere og opretholde anæstesi under operationer.

Lægemidlet har fået kaldenavnet ‘amnesiens mælk’ på grund af dets uigennemsigtige, mælkeagtige udseende. Lægemidlet har været forbundet med hjertestop, men det bliver stadig brugt til angstdæmpende og andre medicinsk udokumenterede formål. Der blev fundet flere propofolflasker i Jacksons hjem, hvoraf flere var tomme og andre fulde.

Få dage efter Michael Jacksons død, forklarede sygeplejerske Cherilyn Lee, der arbejdede som Jacksons diætist, at han i maj havde bedt hende om at give ham propofol, så han kunne sove. Det nægtede hun dog at gøre. Han fortalte hende, at han havde fået lægemidlet som et middel mod vedvarende søvnløshed, og at en læge havde sagt, at det var sikkert.

Cherilyn Lee forklarede også, at hun modtog et telefonopkald fra en af Michael Jacksons medhjælpere den 21. juni, som fortalte hende, at Jackson var syg, selvom hun ikke længere arbejdede for ham. Hun forklarede, at hun havde overhørt Jackson beklage sig over, at den ene side af hans krop var varm og den anden side var kold. Hun rådede derfor Jacksons hjælper til at sende ham på hospitalet.

Michael Jacksons dermatolog, Arnold Klein, har forklaret, at popstjernen fik ordineret propofol af en anæstesilæge på en turné i Tyskland, hvilket skulle hjælpe ham med at sove. Anæstesilægen ville ‘tage ham med ned’ om aftenen og ‘bringe ham tilbage’ om morgenen under hans HIStory-turné i 1996 og 1997.

LÆS OGSÅ:  Hvordan bliver man tandlæge?

Retssag mod Conrad Murray

Læge Conrad Murray blev en del af Michael Jacksons lejr i maj 2009, som en del af popstjernens aftale med AEG Live, der var promoter for hans koncerter i London.

Murray mødte Michael Jackson for første gang i Las Vegas, hvor han behandlede et af Jacksons børn. AEG Live har forklaret, at Jackson insisterede på, at virksomheden hyrede Murray til at ledsage ham til England. Under Murrays retssag blev det afsløret, at AEG ansatte Murray, men at Jackson ikke underskrev en kontrakt vedrørende ansættelsen.

Murray har forklaret via sin advokat, at han ikke ordinerede eller administrerede hverken pethidin eller oxycodon til Jackson. Han forklarede dog ikke i nærmere detaljer, hvilke lægemidler han ordinerede eller administrerede til Jackson.

Politiet i Los Angeles har forklaret, at Murray talte med deres betjente kort efter Jacksons død, og i et omfattende interview to dage senere. De understregede, at de ikke fandt tegn på noget kriminelt. Den 26. juni slæbte politiet en bil væk, som blev brugt af Murray, da den kunne indeholde beviser. Politiet frigav bilen fem dage senere.

Efterforskning af Murray

I ugerne efter Jacksons død viste myndighederne en stigende interesse i Murray, og den 22. juli blev hans kontor og lager i Houston ransaget af politiet. I forbindelse med ransagningen tog betjentene både computere, to harddiske, kontaktlister og et suspenderingsbrev fra et hospital.

Den 27. juli rapporterede en anonym kilde, at Murray havde givet Jackson propofol inden for 24 timer af hans død. Murrays advokater nægtede at kommentere på dette, men kaldte det i stedet for ‘rygter, antydninger eller unavngivne kilder’. Den efterfølgende dag blev det rapporteret, at efterforskere havde ransaget Murrays hjem og kontor i Las Vegas, og at Murray var blevet efterforskningens primære fokus.

Den 11. august blev et apotek i Las Vegas ransaget af efterforskere, der ledte efter beviser mod Murray, ifølge en anonym kilde i politiet. Murrays advokat manede til ro, og bad om tålmodighed, indtil toksikologiresultaterne ankom, og sagde, at ‘tingene har en tendens til at falde sammen, når alle fakta er gjort bekendt’.

Retssag

Den 8. februar 2010 blev Murray sigtet for uagtsomt manddrab i Los Angeles. Murray nægtede sig skyldig, og blev løsladt efter at have stillet kaution på 75.000 dollars. Kort tid efter udstedte California Medical Board en ordre, der forhindrede Murray i at administrere tunge beroligende midler.

Den 11. januar 2011 besluttede en dommer ved Murrays grundlovsforhør, at han skulle i retten anklaget for uagtsomt manddrab i Jackson-sagen. Dommeren suspenderede også Murrays licens til at være læge i Californien.

Retssagen skulle oprindeligt være begyndt den 24. marts, men blev udskudt til den 9. maj. Efterfølgende blev retssagen dog udskudt til den 8. september, uden yderligere forsinkelser herefter. Valget af juryen til Murrays retssag begyndte den 8. september 2011 i Los Angeles, mens selve retssagen begyndte den 27. september 2011.

Den 7. november 2011 blev Murray fundet skyldig i uagtsomt manddrab, og han blev fængslet uden kaution, mens han ventede på sin straf. Den 29. november 2011 blev han idømt den maksimale straf, der lød på fire års fængsel. Han blev dog løsladt allerede den 28. oktober 2013 på grund af overbelægning i fængslet i Californien og god opførsel.