Hvordan døde Yahya Hassan?

Ikke alle kunne lide ham, men alle havde hørt om ham. På få år blev Yahya Hassan en af de mest kendte digtere og lyrikere i Danmark. Hans første digtsamling to Danmark med storm, da den indeholdt unikke digte, der turde at italesætte emner, som aldrig ikke ville røre med en ildtang.

Selv personer, der ikke normalt læser digter, købte og læste hans digtsamling. Netop derfor havde Yahya Hassan stor indflydelse, da han åbnede for mange debatter, der hidtil havde været gemt væk.

Hans måde at bruge det danske sprog på, var også meget anderledes, end hvad man havde været vant i lyrikkens verden. Hans digte og indholde af disse vakte både begejstring, men desværre også modstand, hvilket fik store konsekvenser for ham.

Yahya Hassan dødsårsag: Hvordan døde digteren?

Efter udgivelsen af sin første digtsamling, blev han et kendt navn og ansigt i hele landet. Det hang i høj grad sammen med, at han i sine digte flere gange rettede kritik mod den islamiske verden. Dermed var det ikke i alle kredse, at han var en lige populær mand.

Faktisk resulterede det i flere tilfælde i trusler på livet, hvorfor han måtte være under beskyttelse fra politiet og PET. I et interview med DR har hans bror forklaret, at dette påvirkede hans storebror meget.

I denne forbindelse forklarede han også, at hans bror blev idømt flere behandlingsdomme og anbringelser i psykiatrien, men at han efter løsladelse blev overladt til sig selv.

LÆS OGSÅ:  Hvordan afmelder man TV2 Play?

Familien er flere gange blevet spurgt om hans dødsårsag, men de ved ikke, hvad der præcis ligger bag Yahya Hassans alt for tidlige død. Til DR fortalte hans bror, at hans bedste bud er, at det er en kombination af medicin fra Yahya Hassan behandling og det misbrug, han havde, der kostede ham livet.

Levede et hårdt liv

Yahya Hassan levede et hårdt liv, hvilket kan have haft betydning for hans alt for tidlige død. Hans liv var præget af psykofarmaka og misbrug, men samtidig levede han et liv, som rigtig mange fulgte med i. Både i medierne og på de sociale medier, hvor han selv delte indhold.

Som et resultat af sine digte, blev han ikke blot overvåget og beskyttet af politiet. Han begik flere gange selv lovovertrædelser, og var derfor ofte i kontakt med politiet og psykiatrien. Blandt andet blev han idømt fængsel i et år og ni måneder, efter at have skudt en ung mand i foden.

Generelt var der tale om et liv, der bestod af kaos og lovovertrædelse. Samtidig var det et liv, der bød på stor popularitet, fordi folk værdsatte hans digte. De samme digte førte dog også til et had fra andre dele af samfundet, som flere gange forsøgte ‘at få fat i ham’.

Blev fundet død af mor

I dagen efter Yahya Hassans død, kom det frem, at han var blevet fundet død i sin lejlighed i Århus Vest. Det blev også meldt ud, at det var hans egen mor, der havde fundet ham. 

Hun valgte at gå forbi hans lejlighed i den vestlige del af Århus, fordi hun og resten af familien ikke havde hørt fra Yahya Hassan. Da hun fik lukket sig selv ind i lejligheden, fik hun naturligvis et stort chok.

LÆS OGSÅ:  Hvordan bliver man stewardesse?

Det er efterfølgende kommet frem, at hun kontakte sin bror, der sørgede for at få alarmeret politiet. Det blev bekræftet af Østjyllands Politi, at man havde fundet en mand i 20’erne død. Desuden lød det, at der ikke lå noget kriminelt bag.

Hvor er Yahya Hassan begravet?

Den 5. maj 2020 blev Yahya Hassan begravet på Vestre Kirkegård i Aarhus, hvor han ligger begravet på den muslimske gravplads.

Selvom den unge digter havde modet til at være kritisk overfor islam og den muslimske verden, var han selv muslim. Han lagde dog aldrig skjul på, at han var muslim på sin egen måde. Dette var naturligvis også medvirkende til hans upopularitet i disse kredse.

Omtrent en uge inden, at han blev begravet på Vestre Kirkegård, var den unge digter blev fundet død i sin lejlighed.

Hvem var Yahya Hassan?

Yahya Hassan var en dansk digter med en palæstinensisk baggrund. Han blev kendt i hele landet, da han udgav sin første digtsamling med titlen ‘Yahya Hassan’. Den blev solgt i mere end 120.000 eksemplarer, og blev dermed den bedst sælgende debutdigtsamling i Danmarks historie.

Den unge digter blev født i 1995 i Danmark. Hans forældre var kommet til landet i slutningen af 1980’erne, hvor de var flygtet fra Libanon. Han voksede op og boede hele sit liv i Aarhus Vest. Han havde desuden fire søskende.

Yahya Hassan har afsløret, at han og hans søskende blev udsat for systematisk voldelige overgreb af deres far. Han begyndte sin kriminelle løbebane tidligt, og blev som 13-årig fjernet fra hjemmet. Siden var han på flere institutionsophold og i varetægtsfængsel.

LÆS OGSÅ:  Hvordan bliver man autolakerer?

Da han blev anbragt på Solhaven, som er en døgninstitution i Nordjylland, opdagede en lærer hans interesse for at skrive. Han blev introduceret for litteratur, og hun hjalp ham med at komme på både skrivekurser, højskole og i gang med at skrive sine første digte.

Den 17. oktober 2013 blev hans første digtsamling udgivet. Allerede fredag den 13. december kunne Gyldendal afsløre, at der var blevet solgt 100.000 eksemplarer af digtsamlingen.

I 2016 blev den landskendte digter idømt en fængselsstraf på et år og ni måneder, fordi han havde skudt en 17-årig mand i foden ved en episode i det vestlige Aarhus. Derudover blev han også dømt for at have affyret flere skud i mandens nærhed.

Yahya Hassan døde den 29. april 2020 i en alder af kun 24 år. På trods af sine unge alder, opnåede han stor succes og hæder. Han oplevede desværre også bagsiden af medaljen, da hans liv bød på både fængselsstraf og indlæggelser på psykiatriske afdelinger.

Den unge digter var elsket og hadet. Men uanset hvilken side man tilhørte, kan man ikke benægte, at han havde stor indflydelse. Hans digte var med til at åbne for vigtige debatter, som ikke tidligere havde fået nær så meget opmærksomhed.