Hvordan finder man omkredsen af en trekant?

Der kan være mange grunde til, at du har brug for at beregne omkredsen af en trekant. Det kan være i forbindelse med en opgave, du har fået i matematikken, men kan også bruges til andre formål. Uanset formålet, så kommer du frem til svaret på samme måde.

Hvis du står overfor at skulle beregne omkredsen af en trekant, kan du glæde dig over, at det ikke er specielt svært. Har du endnu ikke lært det, vil du derfor kunne lære det ganske hurtigt. Selve formlen til denne beregning er nemlig meget simpel.

Hvad betyder omkreds af trekant?

Når du finder omkredsen af en trekant, finder du også den længde, der er hele vejen rundt om. Det samme vil være gældende, hvis du vil finde omkredsen af en rektangel eller en cirkel. Er der tale om en trekant, så vil det dække over længden rundt om alle tre hjørner i den.

Med andre ord, så kan man forestille sig, at man skal gå en tur rundt om den pågældende trekant. For at finde frem til, hvor langt man skal gå, skal man derfor beregne omkredsen af den.

Har du brug for at gøre dette, kan du glæde dig over, at det ikke er specielt svært at gøre. Det kræver dog, at du har kendskab til længden af hver af de tre sider. Når man kender alle sidelængder, skal man intet andet, end at lægge dem sammen, for at finde omkredsen af en trekant.

LÆS OGSÅ:  Hvordan bliver man stewardesse?

Således vil formlen for omkreds af trekant være meget simpel. Det er gældende, uanset du skal finde ud af, hvad omkredsen af en retvinklet trekant eller anden form for trekant er.

Sådan finder man omkredsen af en trekant

Som angivet herover, er det ikke specielt svært at finde frem til omkredsen af en trekant. For at kunne dette, kræver det blot, at du har kendskab til længden af hver af de tre sider. Når du kan det, så kan du bruge den følgende formel til at beregne omkredsen:

  • O = a + b + c

‘O’ er omkredsen, mens ‘a, b og c’ er hver af de tre sidelængder på trekanten. Omkredsen af en trekant, er derfor summen af de tre siders længder.

Eksempel: Beregn omkreds af trekant

De fleste kan erklære sig enige i, at det er lettest at lære noget nyt, hvis man ser et eksempel. Derfor finder du herunder et eksempel på, hvordan du finder omkredsen af en trekant, der har følgende sidelængder:

  • A: 37
  • B: 57
  • C: 39

Omkredsen af denne trekant bliver derfor beregnet med følgende formel:

  • O = 37 + 57 + 39 = 133

Antages det, at der er tale om mål, der er angivet i centimeter, betyder det, at den pågældende trekant har en omkreds, der lyder på 133 cm.

Nemt at beregne omkreds af trekant

De fleste er bekymrede for, at det bliver en hård opgave, når de skal lære noget nyt inden for matematikkens verden. Det kan det bestemt også være, da det i nogle tilfælde kræver, at man lære at bruge meget avancerede formler, for at kunne løse sine opgaver.

LÆS OGSÅ:  Hvordan parrer jeg Saphe med iPhone?

Heldigvis er det ikke tilfældet, hvis du har fået en opgave, hvor du skal beregne omkredsen af en trekant. Tværtimod er det ganske nemt, hvis du har kendskab til alle tre sidelængder. Har du ikke det, bliver det en smule vanskeligere, da du dermed skal regne dig frem til disse.

Har du ikke kendskab til alle sidelængder, vil du enten skulle måle eller regne dig frem til disse. Er det ikke muligt at måle dem, vil du i stedet kunne beregne sidelængderne ved hjælp af sinusrelationerne og cosinusrelationerne.