Hvis du, dit kæledyr eller dit barn er blevet bidt af en flåt, er det vigtigt at få den fjernet. Har du opdaget en flåt, skal du derfor ikke tøve med at fjerne den. Da det kan få konsekvenser at lade en flåt sidde for længe, skal det helst gøres hurtigst muligt.
For at kunne gøre dette, skal du dog vide, hvordan man gøre. Ved du ikke det, så er du heldigvis landet på den rette side. I denne artikel kan du læse om, hvordan du får fjernet en flåt. Du kan også blive klogere på, hvorfor det er vigtigt at fjerne flåten hurtigst muligt.
Sådan fjerner du en flåt
I og med, at der kan være stor en risiko forbundet med at blive bidt af en flåt, skal man fjerne den hurtigst muligt. Når du fjerner den, er det vigtigt, at det bliver gjort korrekt. Det er naturligvis gældende, uanset om den skal fjernes på dig selv, dit barn eller måske et kæledyr.
Ønsker du at vide, hvordan du skal bære dig ad med at fjerne en flåt, så læs med herunder. Her kan du læse, hvordan du fjerner den på korrekt vis:
- Du kan fjerne en flåt med to negle, en fin pincet eller en særlig tang, der er lavet til formålet. Det er en god idé at bruge en sådan tang, som kan købes på apoteket. Uanset hvad, så skal du have fat i flåten tæt på huden og trække den ud.
- Hvis det skulle ske, at munddelen bliver siddende, skal du ikke gå i panik. Denne del vil med tiden selv faldet ud, og der er ikke nogen risiko forbundet med det.
- Det er også vigtigt, at du får renset bidestedet, hvilket du skal gøre med en form for desinficerende middel. Dette skal du naturligvis først gøre, når du har fået fjernet flåten.
Sørger du for at følge disse trin, vil du kunne fjerne flåten. Det er tilfældet, uanset om den sidder på dig selv eller ej. Som angivet, så anbefales det at købe en flåttang til formålet. Det er især tilfældet, hvis du ofte befinder dig steder med mange flåter.
Hold dig fra gamle husråd
Der findes en lang række husråd, man kan bruge til at fjerne en flåt. De har været kendt i mange år, men man bør holde sig fra dem. Derfor er det vigtigt, at du ikke forsøger dig med en af disse. I stedet skal du holde dig til at følge de trin, du kan læse herover.
Det vil sige, at du aldrig bør forsøge at fjerne en flåt ved at bruge olie, smør eller andre husråd. Ligeledes betyder det også, at du ikke skal følge et råd såsom at brænde den med en cigaret eller dreje den rundt med en pincet. Ingen af delene er en god måde at gøre det på.
Hvis du vil være på den sikre side, så skal du købe en tang, der er lavet til at fjerne flåter. Gør du brug af denne, er du helt sikker på, at du kan få hele flåten med ud. Hvad det vil sige er, at du naturligvis også kan få munddelen med ud på denne måde.
Hvorfor skal man fjerne flåten?
Er man blevet bidt af en flåt, er det vigtigt at fjerne den så hurtigt som muligt. Hvis man ikke når at gøre dette, vil den selv falde ud, når den er færdig med sit måltid. Naturligvis skal du helst gerne sørge for at fjerne den længe inden, at det sker.
Ganske vist er de fleste flåtbid helt ufarlige. Derfor vil de fleste opleve, at det kun fører til en lokalreaktion på indstiksstedet. Derfor kan det virke til, at der ikke er den store grund til at skynde sig at få den fjernet. Faktum er dog, at den kan overføre forskellige infektionssygdomme.
Du kan blive alvorligt syg
Hvis du ikke sørger for at få fjernet en flåt, der har bidt sig fast i din hud, kan det få alvorlige konsekvenser. Det skyldes, at en flåt kan overføre forskellige infektionssygdomme til mennesker. Dette kan ske i form af både bakterier, virus og parasitter.
Blandt andet kan den overføre borrelia, som er en bakterie, der kan blive overført til mennesker. Det sker, hvis en flåt ikke bliver fjernet hurtigt. Dette betyder, at den skal være fjernet inden for 16 timer, men helst gerne meget hurtigere end dette.
Oplever man, at man får rødme på bidstedet, der er større end en 5-krone, skal man reagere. Det betyder, at man skal kontakte sin læge, som skal vurdere om det er erytema migrans. Hvis det viser sig at være tilfældet, så skal det behandles med penicillin.
Borrelia er ikke det eneste, der kan overføres fra en flåt. Den også overføre TBE-virus (Tick Borne Encephalitis), hvilket kan ske fra det øjeblik, hvor den bider sig fast. I de fleste tilfælde vil smitte med denne virus resultere i ingen eller lette symptomer svarende til influenza.
Desværre kan det også hos 30% af de ramte personer føre til en alvorlig hjernebetændelse. Der findes en vaccine, som kan tilbydes til personer, der opholder sig meget i skoven. Hvis du gør det, vil det derfor være meget fornuftigt at tage denne vaccine.
Andre bakterier kan også overføres
Borrelia og TBE-virus er mest udbredt hos flåter, men bliver du bidt af en skovflåt, kan det også overføre andre bakterier. Dette gør sig blandt andet gældende for Anaplasma granulocytophaga. Det er en bakterie, der også er meget udbredt blandt flåter.
Det er en bakterie, som kan medføre langvarig feber. Dette har tidligere været kendt som flåtfeber. Efter sigende er det kun i få tilfælde, at det resultere i sygdom. Desuden sker dette hovedsageligt for ældre og personer, der har et svækket immunforsvar.
Ydermere er det naturligvis også værd at nævne, at et bid fra en flåt kan resultere i harepest. Dette er en sygdom, der er et resultat af bakterien Fransicella tularensis.
Slutteligt er der også en række flåtoverførte sygdomme, der ikke forekommer her i lande. Dem kan man få overført, hvis man opholder sig i udlandet. Dette gælder blandt andet babesiose, plettyfus (rickettsioser) samt Krim-Congo hæmoragisk feber.
Skal jeg have penicillin, hvis jeg er blevet bidt af en skovflåt?
Er man blevet bidt af en skovflåt, som man efterfølgende har fjernet, er der en meget lille risiko for at udvikle borreliose. Det betyder også, at der ikke er nogen grund til at behandle med antibiotika. Med andre ord, så er der i hvert fald ikke behov for forebyggende behandling.
Dog er det vigtigt at holde øje med tegn på borreliose. Her skal du i høj grad holde øje med, om der dukker en rød plet op omkring det sted, hvor flåten sad. Denne røde plet kan gradvist blive større, og der kan komme et blegt område i midten. Dette kan være et tegn på borreliose.
I de fleste tilfælde er det noget, der viser sig fra en til fire uger efter, at man er blevet bidt. I sjældne tilfælde kan man også have borreliose, uden at man får det føromtalte mærke. Selvom det kan ske, er det kun i meget få tilfælde, at det viser sig at være aktuelt.
Vær opmærksom på, at det er helt normalt, at der kommer en lokal reaktion i form af rødme ved bidstedet. Så længe det kan dækkes af en 2-krone, er der ikke nogen grund til at være bekymre. Hvis det vokser sig størrelse, så skal du kontakte din læge. Dette bør du gøre ved den mindste usikkerhed.