Der bør ikke herske tvivl om, at der kan være mange årsager til, at du ønsker at formatere din Mac. Uanset hvad der ligger til grund for det, er fremgangsmåden den samme. Hvis du vil vide mere om dette, er du landet det rette sted, da du finder en guide i denne artikel.
Inden du giver dig i kast med at formatere din Mac, er det dog vigtigt, at du er opmærksom på, at hvis du formaterer en lagringsenhed (en harddisk), så slettes alt på den. Derfor vil alle dokumenter, billeder mv. blive slettet, når du udfører en formatering af Mac.
Sådan formaterer man en Mac med Diskværktøj
Når du skal formatere din Mac, skal du bruge det program, der hedder Diskværktøj. Du skal dog ikke blot tilgå det på normal vis, hvis du vil formatere den harddisk, som selve Mac OS X-systemet er installeret på. Derimod skal det åbnes i Recovery Mode.
For at formatere hele din Mac, skal du derfor følge de trin, der er beskrevet herunder, hvor du kan lære, hvordan du får åbnet Diskværktøj i Recovery Mode.
Guide: Sådan gør du
- Er der filer på din Mac, du vil gemme, skal du tage en backup af disse. Enten skal du overføre dem til en ekstern harddisk eller uploade dem til skyen, så du har dem et andet sted.
- Hvis du har et ønske om at formatere din startdisk, skal du starte dine computer i macOS-gendannelse (læs om hvordan du gør dette længere nede), og vælg Diskværktøj i appen Gendannelse, hvorfra du kan slette alt på din harddisk.
- Klik på ‘Oversigt’ og dernæst på ‘Vis alle enheder’.
- Næste skridt er at finde den lagringsenhed, du ønsker at formatere, hvilket du kan finde i indholdsoversigten. Når du har valgt den, skal du klikke på knappen ‘Slet’.
- Herefter skal du klikke på menuen ‘Type’, hvor du skal vælge ‘GUID-partitionsoversigt’. Kan du ikke finde denne lokalmenu, skal du sikre dig, at du har valgt den rette lagringsenhed. Den vil være vist øverst i hierarkiet.
- Nu skal du klikke på lokalmenuen ‘Format’, og vælg et arkivsystemformat, hvor du også skal angive et navn.
- Klik på ‘Sikkerhedsindstillinger’, hvis det kan lade sig gøre, brug mærket til at vælge, hvor mange gange de slettede data skal overskrives, og klik på ‘OK’. Dette punkt kan du ikke altid finde, men det kan godt lade sig gøre at gennemføre en sletning, uden at du først har angivet disse indstillinger.
- Til slut skal du blot klikke på ‘Slet’, hvorefter du skal klikke på ‘OK’, hvilket vil sætte Diskværktøj i gang med at slette alt, hvad der ligger på din harddisk.
macOS-gendannelse på en Mac med Apple Silicon
Hvis du har en Mac med Apple Silicon-chip, skal du følge de trin, der er angivet herover, for at starte din computer i det, der kaldes for Recovery Mode.
- Start med at slukke helt for din Mac. Når du har gjort det, skal du vente på, at den er lukket helt ned. Det vil sige, at dens skærm skal være sort og al lys (også i Touch Bar, hvis du har det) skal være slukket.
- Nu skal du trykke på og holde afbryderknappen nede på din Mac, indtil du kan se, at der står ‘Indlæser startmuligheder’ på din skærm.
- Her skal du klikke ‘Indstillinger’, hvorefter du blot skal klikke på ‘Fortsæt’.
- Nu skal du vælge den enhed, du ønsker at gendanne, hvis du bliver bedt om det. Når du har gjort det, så skal du klikke på ‘Næste’.
- Vælg en administratorkonto, og klik igen på ‘Næste’.
- Indtast adgangskoden til den valgte konto, og gå videre til næste skridt, ved at klikke på ‘Fortsæt’.
- Når du kan se appen ‘Gendannelse’ på menulinjen, vil du kunne vælge en af de tilgængelige muligheder i enten vinduet eller på selve menulinjen.
macOS-gendannelse på en Mac med Intel
Er din Mac derimod udstyret med en Intel-chip, så skal du gå lidt anderledes til værks, hvis du ønsker at starte den i macOS-gendannelse. Ønsker du det, så skal du følge trinene herunder:
- Start med at genstarte dine Mac.
- Lige så snart din Mac tænder, skal du straks trykke på en af følgende kombinationer, som du skal holde nede, indtil startskærmen bliver vist.
- Kommando-R: Her vil du starte fra det indbyggede macOS-gendannelsessystem. Det vil sige, at du vil kunne geninstallere den nyeste macOS, der var installeret på dit system, eller gøre brug af de andre apps, der findes i macOS-gendannelse.
- Alternativ-Kommando-R: Denne kombination starter derimod macOS-gendannelse via internettet. Af denne grund får du mulighed for at geninstallere macOS, men også for at opgradere til den nyeste version af systemet, der er kompatibel med din Mac.
- Alternativ-Skift-Kommando-R: Her starter du også macOS-gendannelse via internettet. Du skal bruge denne kombination, hvis du vil geninstallere den version af macOS, der fulgte med din Mac, eller den version, der er tættest på denne, og fortsat kan hentes.
- Hvis du kan se, at der bliver vist en lås på skærmen, så skal du skrive den adgangskode, som du normalt bruger til at logge ind på din Mac med.
- Har du en computer med flere enheder, er det næste skridt at vælge den enhed, som du vælger at gendanne. Når du har gjort det, så skal du klikke på ‘Næste’.
- Bliver du bedt om at gøre det, så skal du vælge en administratorkonto, hvorefter du klikker på ‘Næste’. Her skal du skrive adgangskoden til denne konto, og dernæst klikke på ‘Fortsæt’.
- Når appen Gendannelse bliver synlig på menulinjen, kan du vælge en af de tilgængelige muligheder. Disse kan du dog vælge enten i vinduet eller på menulinjen.
Husk altid at tage backup
Hvis du har i sinde at formatere din harddisk, er det vigtigt, at du husker, at alt bliver slettet på den. Hvis der er noget, du gerne vil gemme, så skal du sørge for at overføre det til en ekstern harddisk, gemme det i Google Drive/Dropbox eller deslige.
Rigtig mange tænker dog, at der ikke er noget, de skal gemme, hvorfor de blot kører deres formatering af Mac, uden først at have taget en backup. Det er dog ikke en god idé, da der er mange, der senere finder ud af, at der faktisk var filer, de skulle have gemt.
Derfor anbefales det, at du altid sørger for at tage en backup. Ved at gøre dette, er du på den sikre side, da du altid kan finde dine gamle filer frem igen. F.eks. kan du blot opbevare dem på en ekstern harddisk eller på en af de mange tjenester i skyen.