Hvordan gør jeg min Mac hurtigere?

Hvis din Mac er begyndt at blive langsom, når du bruger den, overvejer du måske at skifte den ud. Det kan ikke afvises, at det bliver nødvendigt, men til en start bør du holde dig tilbage. I stedet skal du gøre en indsats, for at gøre den hurtigere.

Der er flere måder, hvorpå du kan gøre en Mac hurtigere. Det er gældende, uanset om det er en iMac, MacBook eller helt tredje type Mac. Desværre findes der ikke en mirakelkur, hvorfor det ofte er en kombination af flere ting, der skaber resultater.

Derfor vil du herunder blive præsenteret for en række ting, der kan være med til at gøre din Mac hurtigere. Ønsker du at forbedre hastigheden på din Mac, anbefales det derfor, at du starter fra en ende med nedenstående forslag.

1. Stop programmer i at auto-starte

Uanset om det er tale om en Windows-computer eller Mac, vil det sløve din computer, hvis mange programmer starter automatisk. Derfor skal du helst have færrest mulige programmer til at starte, når du tænder din computer.

Heldigvis er det nemt at lave om på dette. Du kan finde frem til disse programmer under ‘Systemindstillinger’, hvor du kan vælge punktet ‘ Brugere og grupper’. Inde på denne side finder du punktet ‘Log ind-emner’.

Når du klikker dig ind her, vil du blive præsenteret for en liste over programmer, der starter sammen med din computer. Ønsker du at fjerne et program, skal du enten fjerne markeringen ved det, eller klikke på det og dernæst trykke på minusset.

2. Genstart din computer

Er der tale om en iMac, er det måske ikke specielt ofte, at den faktisk er slukket. Derimod har mange en tendens til blot at klappe den sammen, når den ikke er i brug. Det kan virke smart, da den derefter er klar til brug igen efterfølgende.

I denne forbindelse er det vigtigt at påpege, at der ikke går lang tid, før det begynder at sløve computeren ned. Derfor er det vigtigt, at du sørger for, at din Mac bliver slukket i ny og næ. Ellers vil det ende med at få konsekvenser for hastigheden.

LÆS OGSÅ:  Hvordan afmelder man Spotify Premium?

Hvis du sidder med en meget sløv MacBook, kan det derfor være en god idé at starte med at genstarte den. I nogle tilfælde kan det vise sig at gøre underværker for dens hastighed. Derfor bør du naturligvis ikke tøve med at gøre det.

3. Gør brug af Aktivitetsovervågning

Det er ikke altid, at det er nemt at finde ud af, hvad der gør jeres Mac sløv. Hvis du ikke rigtigt kan finde ud af dette, er det en god idé at bruge værktøjet ‘Aktivitetsovervågning’. På denne måde kan du bedre få en idé om dette.

Det skyldes, at det er et værktøj, der kan give dig et indblik i computerens processorkraft. Det betyder, at du nemt kan se, hvor meget processorkraft hvert enkelt program bruger. 

Hvis du kan se, at et program bruger for meget kraft, bør du lukke det ned. I nogle tilfælde er der programmer, der også bruger processorkraft, selvom de ikke er åbne. For at lukke et program, kan du markere det på listen og klikke på ‘Slut proces’.

‘Aktivitetsovervågning’ er et standardprogram på din Mac, som du altid kan finde i mappen ‘Hjælpeprogrammer’. Dog kan du også bruge Spotlight til at søge efter det. Derfor er det naturligvis et værktøj, som alle har mulighed for at bruge.

4. Ryd op på din harddisk

Oplever du, at din Mac er langsom? I så fald vil det være en god idé at frigøre plads på din harddisk. Det kan nemlig være med til at øge hastigheden på din Mac. Det er især tilfældet, hvis din harddisk er meget tæt på at være fyldt.

Derfor bør du løbende gøre dig selv den tjeneste at slette ting, der ikke bruges, og som blot optager plads på disken. Hvis du har mange filer på din Mac, vil det være oplagt at overføre dem til en ekstern harddisk, så du kan opbevare dem her.

Brug en app som CleanMyMac

Det anbefales også, at du bruger en app som CleanMyMac til at rydde op på din computer. Det vil ikke blot gøre det lettere for dig, men også mere effektivt. Dette program gør ikke noget, du ikke selv kan gøre, men det gør det markant lettere for dig.

At rydde op på din harddisk, kan tage lang tid og kræve en del indsigt. Har du ikke det, så bør du bruge et program som CleanMyMac til at klare arbejdet for dig. Her bliver alle opgaver samlet på ét sted, og maskinen klarer det endda af sig selv.

LÆS OGSÅ:  Hvordan bliver man ejendomsmægler?

Det har også den fordel, at du ikke behøver at have forstand på, hvad der foregår. Du behøver heller ikke at sætte dig ind i noget. Du kan derimod blot trykke på en knap og lade programmet klare resten. Efter få minutter vil du derfor have ryddet op.

5. Hold software opdateret

Du har med garanti hørt et utal af gange, at du skal sørge for at installere diverse softwareopdateringer. Selvom det er noget, som de fleste er opmærksomme på, bliver det gjort af de færreste. Og det er naturligvis ærgerligt.

Software kan være fyldt med fejl, og nogle af disse fejl kan være med til at gøre din Mac langsommere. Heldigvis bliver disse fejl rettet over tid, men det kan du ikke nyde godt af, hvis du ikke henter og installerer de påkrævede softwareopdateringer.

Heldigvis er dette ganske nemt, da du blot skal holde øje med, om der er tilgængelige opdateringer i Mac App Store. Det er ikke blot selve systemsoftwaren, du skal huske at holde opdateret. Det er også vigtigt at opdatere dine forskellige apps.

Er der programmer, du bruger i det daglige, er det især vigtigt at holde disse opdateret. Gør du ikke det, er der en risiko for, at det unødigt sløver din Mac. Gør derfor dig selv den tjeneste at hente og installere softwareopdateringer, når de bliver tilgængelige.

En Mac kan ofte gøres hurtigere

Der kan ikke stilles en garanti ved det, men ofte er det muligt at gøre en Mac hurtigere, hvis du gør en indsats for det. Derfor er det naturligvis en god idé at gøre et forsøg på at skrue op for hastigheden, inden du begynder at kigge på en ny computer.

Hvis du har et ønske om at gøre din Mac hurtigere, bør du benytte dig af de tips, du finder i denne artikel. Husk dog på, at der er ingen af dem, der er en mirakelkur for din computer. Derimod er det kombinationen af dem, der kan udrette resultater.

Hvad det vil sige er, at du både skal sørge for at frigøre plads på din harddisk, opdatere software og deslige. Jo mere du gør for at gøre din Mac hurtigere, desto bedre resultater vil du skabe. Derfor er det selvfølgelig vigtigt at gøre dette.

I og med, at det er relativt nemt at have med disse ting at gøre, er det ikke besværligheden, der er problemet. Derimod skal du være opmærksom på, at det kan tage tid. Derfor anbefales det, at du f.eks. sætter en lørdag formiddag af til det.

LÆS OGSÅ:  Hvordan koger man ris?

Svært at opgradere hardware på Mac

Apple har altid været kendt for at gøre det vanskeligt at skifte hardware i deres enheder. Har du en ældre Mac, der ikke er udstyret med en SSD, kan dette gøre underværker at skifte din harddisk ud. Faktum er dog, at det er svært.

Derfor er det næppe en løsning, der er værd at kaste sig over, hvis du vil gøre din Mac hurtigere. I denne forbindelse er det værd at nævne, at der er diverse versioner af Apples iMac, som kan opgraderes. F.eks. er det muligt at tilføje mere RAM.

Hvis du overvejer at gøre dette, skal du være sikker på, at du kan finde ud af det. Er du i tvivl om det, bør du ikke kaste dig ud i det. Derimod bør du overlade det til nogen, der har forstand på det. Dette kræver dog, at du vil betale dig fra det.

Er du overbevist om, at det er den eneste måde at redde din computer på, er det værd at gøre et forsøg. Her skal du dog huske på, at det bestemt ikke er gratis. Er der tale om en meget gammel Mac, bør du derfor overveje, om det bedre kan svare sig at skifte den ud.

Forsøg altid at optimere, inden du skifter ud

Selvom det kan virke som den letteste løsning, at du blot køber en ny Mac, bør du ikke skynde dig at gøre dette. Derimod bør du altid forsøge at optimere din nuværende enhed, inden du bruger en masse penge på en ny computer.

Det er ikke nogen hemmelighed, at det koster rigtig mange penge at købe en ny computer. Det gør sig gældende, uanset om du vil købe en Mac eller en Windows-computer. Derfor er der ikke nogen grund til at gøre dette, hvis du kan blive fri for det.

I og med, at de metoder, du finder i denne artikel, er nemme at have med at gøre, kan de fleste klare dem. Det betyder, at du ikke behøver at have den store IT-ekspertise, for at kunne opnå resultater. Derimod er det noget, de fleste vil være i stand til.

Ønsker du ikke at gøre det selv, findes der danske firmaer, der tilbyder at gøre det for dig. Hvis du er villig til at betale for det, kan det derfor godt lade sig gøre. Ønsker du ikke at betale for det, kan du sagtens gøre det selv, men du skal naturligvis sætte tid af til det.