De fleste har prøvet at sætte tænderne i en kartoffel, der enten er for hård eller for blød. Det giver ikke den rette oplevelse, og netop derfor er det vigtigt, at man koger sine kartofler til perfektion. For at sikre, at de bliver helt perfekte, må de ikke have fået for meget eller for lidt.
Til trods for, at det kan virke simpelt at koge kartofler, er det faktisk ikke tilfældet. Det er vigtigt, at man bruger den rette fremgangsmåde, hvis man vil være sikker på at få et godt resultat. Heldigvis er det netop, hvad du kan finde i denne artikel.
Fremgangsmåde: Sådan koger man kartofler
Står du overfor at skulle koge kartofler, er du landet på den rette side. Herunder finder du nemlig en fremgangsmåde og opskrift på kogte kartofler, der virker hver gang. Det er desuden en opskrift, du kan gøre brug af, uanset om du koger dem med eller uden skræl.
Konkret er der tale om en opskrift til fire personer, og til formålet skal du bruge disse ting:
- 1 kg kartofler
- Vand
- 2 tsk. salt
- Gryde
Opskrift og kogetid på kartofler
Når du har fundet din gryde, salt og kartofler frem, er du klar til at gå i gang med at koge kartofler. Det betyder, at du nu er klar til at følge de trin, du bliver præsenteret for herunder:
- Du skal starte med skylle, skrubbe eller skrælle dine kartofler, alt efter hvad du skal bruge dem til. Er der stor forskel på deres størrelse, bør du skære de største af dem midt over, så de alle har stort set samme størrelse.
- Læg dem derefter i en gryde, som du fylder op med vand – du skal kun fylde vand i, indtil kartoflerne lige akkurat er dækket.
- Nu skal du bringe vandet i kog, hvorefter du skal tilsætte salt.
- Lad dine kartofler simre i cirka 15 minutter, hvorefter de er klar til at blive taget af kogepladen
TIP: En god idé er, at du stikker en lille kniv eller en kødnål i dine kartofler, inden du tager dem af. På denne måde kan du nemt tjekke, om de har fået nok: Hvis den kartoffel, du stikker ned i, glider lige så stille af kniven, så har du ramt dem perfekt, og de er derfor færdige.
Kogetiden kan variere, afhængigt af størrelse og skræl
Når du koger kartofler, er det vigtigt, at du er opmærksom på, at kogetiden kan variere. Det skyldes naturligvis, at der er stor forskel på kartofler. Blandt andet vil størrelsen have en del at skulle have sagt i forhold til kogetiden på dine kartofler.
Hvis du har købt meget store kartofler, skal du indstille dig på, at kogetiden vil være længere. Beslutter du dig for at koge kartoflerne med skræl på, kan det også have betydning for, at kogetiden bliver en anelse længere, om end det sjældent er meget.
Ydermere kan der også være forskel på, hvorvidt du har købt nye kartofler eller ej. Det skyldes, at nye kartofler som regel har en kortere kogetid. Netop derfor bør du tjekke dine kartofler med det tip, der er givet herover, inden du tager dem af kogepladen.
Kogetid på kartofler til kartoffelmos
Hvis du skal koge kartofler til kartoffelmos, skal de have en smule længere tid i gryden, da det er vigtigt, at de er godt møre. Derfor skal du passe på med at tage dem af kogepladen for tidligt, hvis du vil bruge dem til at lave kartoffelmos.
Hvis du vil bruge dine kartofler til at lave kartoffelmos, bør du starte med at skrælle dem og dernæst dele dem i mindre stykker. Ved at gøre dette, får du lettere ved at ramme den rette konsistens, så din kartoffelmos bliver delikat og lækker.
Når du har skrællet og skåret dine kartofler til, skal du lægge dem op i en gryde. Dernæst fylder du vand i, indtil kartoflerne lige er dækket. Afhængigt af størrelsen på kartoflerne, skal de koges i et sted mellem 12 og 15 minutter.
Når det kommer til, om man skal salte vandet til kogning af kartoffelmos, eller om det er bedre at vente, så man kan salte mosen, så er der ikke et korrekt svar. Det afhænger nemlig af dine egne præferencer, men salter du vandet, bør du bruge en en teskefuld salt.
Kan man lave kogte kartofler i mikroovn?
Ikke alle er klar over det, men det kan faktisk godt lade sig gøre at koge kartofler i mikroovn. Har du ikke en gryde og kogeplade til rådighed, vil du derfor godt kunne opnå et forholdsvis fornuftigt resultat med en mikrobølgeovn.
Beslutter du dig for at gøre dette, skal du bruge de samme mængdeangivelser, som er angivet i starten af denne artikel.
I stedet for at lægge dine kartofler i en gryde, skal du fylde dem i et varmefast skål, hvori du tilsætter cirka 1,5 dl vand, og slutter af med lægge låg på. Dine kartofler skal nu have 15 minutter i mikroovnen ved 900 W.
Inden du stiller dem ind i mikroovnen, kan det være en god idé at lave nogle prikker i kartofler med en kniv. Ved at gøre dette, kan du nemlig minimere risikoen for, at de ender med at eksplodere.
Derfor skal du først tilsætte salt, når vandet koger
Der er en god chance for, at du tidligere har hørt om, at du først bør tilsætte salt, når vandet koger. Hvis du har hørt om dette før, skal du vide, at det faktisk er sandt, om end årsagen til, at du bør gøre dette, sandsynligvis er en anden, end du tror.
Langt de fleste tror, at det er med til at reducere kogetiden, og at man derfor kan spare en smule strøm. Det er korrekt, at vand med salt koger ved en højere temperatur, hvorfor det reducerer kogetiden en smule, men der er dog tale om en minimal forskel.
Det vil kun være i tilfælde af, at der er tale om meget store mængder salt, at dette er årsag til at vente med at salte vandet. Hvis du blot skal bruge en smule salt, som det er tilfældet, når du koger kartofler, er det ikke nok til, at du bør vente.
I højere grad handler det om, at det uopløste salt kan falde til bunds, hvor det kan lave hvide pletter, hvis det er rustfrie stålgryder, der bruges. Det skyldes, at salten kan gøre skade på det rustbeskyttende lag, de fleste gryder har.
Ønsker du at passe bedst muligt på dine gryder, er det derfor en god idé at vente med at salte vandet, indtil det er blevet bragt i kog. Det gælder dog kun, hvis det er rustfrie stålgryder.