Selv den bedste pastaret kan blive ødelagt, hvis pastaen ikke er kogt korrekt. Hvis du vil lave spaghetti bolognese, spaghetti carbonara eller en helt tredje pastaret, starter det hele derfor med at koge pastaen til perfektion.
Heldigvis er det ikke svært at koge pasta, når man først har lært, hvordan man skal gøre. Vil du gerne lære, hvordan du bedst bærer dig ad med at koge pasta, så det ikke bliver klistret og udkogt, så er du landet på den rette side.
I denne artikel finder du nemlig en udførlig guide til, hvordan du koger pasta, så du er sikker på at få et perfekt resultat.
Sådan koger man pasta
Uanset hvilken pastaret du ønsker at lave, kan du bruge denne guide til at koge pasta. Følger du de trin, du bliver præsenteret for herunder, er du sikker på, at du får kogt din pasta al dente, hvilket naturligvis er, hvad man ønsker at opnå.
1. Hæld vand i gryden
Du skal starte med at fylde vand i en stor gryde, som du dernæst skal koge op under låg. Det er vigtigt, at du bruger rigeligt med vand – og meget gerne omkring 1 liter vand pr. 100 gram pasta.
Formålet med at bruge tilstrækkeligt med vand er, at der er mindre risiko for, at pastaen ender med at blive klistret. Samtidig har det også den fordel, at vandet kan bevare sin temperatur, selvom du har tilsat pasta til det.
2. Tilsat salt
Næste skridt er at tilsætte salt, hvilket først skal gøres, når vandet koger. Hvor meget du salter, er op til dig selv, men det anbefales, at du bruger cirka 10 gram salt pr. 1 liter vand.
Der er mange, der har en tendens til at hælde olie i vandet på dette tidspunkt, da de har hørt, at det får pastaen til at klistre mindre. Det bør man dog ikke gøre, da olien vil forhindre vandet i at koge ordentligt.
3. Hæld pastaen i
Nu er det tid til at hælde pasta i vandet, hvorefter du blot skal fortsætte med at lade det koge, men uden at lægge låg på.
Hvis du skal koge tørret pasta, skal du bruge cirka 75-100 gram pr. person. Skal du derimod tilberede frisk pasta, skal du koge mellem 125-1250 gram pr. person.
Når du har smidt pastaen i gryden, skal du sørge for at røre lidt rundt i gryden i de første par minutter, da der ellers er en risiko for, at pastaen ender med at brænde fast i bunden.
4. Kog pastaen
Hvis der ikke er tale om pasta, som du selv har lavet, skal du kigge på emballagen, for at finde ud af, hvor lang tid det skal koges, før det er klar.
Selvom du tager udgangspunkt i, hvad der står på emballagen, er det vigtigt, at du ikke blot følger et køkkenur. I stedet skal du smage på pastaen, så du er sikker på, at den er færdig. Pastaen er færdig, når den er blød, men stadig har en smule bid.
5. Rør olivenolie i
Du kan med fordel vælge at røre en smule olivenolie i den færdigkogte pasta. Det vil ganske vist ikke forhindre pastaen i at klistre sammen, hvilket mange tror, men til gengæld tilfører det pastaen en skøn smag.
Andre tror, at de skal hælde koldt vand over pastaen, for at undgå, at den klistrer sammen, men det er heller ikke tilfældet. Derfor er det naturligvis også noget, du skal sørge for at undlade at gøre.
Kogetid på pasta: Så lang tid skal pasta koge
Dette er ikke noget, der kan gives et konkret svar på, da der findes mange forskellige typer pasta. Derfor er der også forskel på, hvor lang tid det skal koge. Er der f.eks. tale om helt almindelig tørret pasta, skal det som regel koste et sted mellem 5 og 7 minutter.
Hvis du i stedet har valgt at købe fuldkornspasta, skal du koge den i længere tid, for at ramme den rette konsistens – typisk er det mellem 10 og 12 minutter. Frisk pasta skal koges, indtil den kommer op til overfladen, hvilket typisk tager mellem 2 og 3 minutter.
Inden du koger din pasta, er det en god idé at kigge på emballagen, da du som regel vil kunne finde kogetiden her. Du kan godt tage udgangspunkt i dette, men du bør smage på den et par minutter før, så du kan vurdere, om den skal koge i længere tid.
Smager du på den et par minutter før det angivne antal minutter, og kernen stadig er meget hård, bør du lade den koge lidt længere. Er den blød, men med en smule bid, er den al dente. Hvis den er blevet blød og klistret, har du desværre kogt pastaen for længe.
Skal man koge pasta under låg?
Der er mange, der ikke ved, om de skal koge pasta med låg eller ej. Derfor er der mange, der ender med at gøre det med. Når du har hældt vand i gryden, skal du vente på, at det koger op. I den tid, hvor du venter på, at det begynder at koge, skal du have låg på gryden.
Formålet med at have låg på, når man koger vandet op er, at det koger hurtigere. Når du fylder pasta i vandet, skal du ikke lægge låg på igen. Derimod skal du lade vandet bulderkoge, men uden at bruge låg – og det er der faktisk flere gode grunde til, at du skal gøre.
Beslutter du dig for at lægge låg på, selvom du har tilføjet pasta til gryden, er der en risiko for, at vandet koger over. Det kan selvfølgelig reddes ved at skrue ned for temperaturen, men gør du det, får det konsekvenser for din pasta.
Skruer du ned for temperaturen, vil du sandsynligvis opleve, at din pasta bliver klistret. Derfor er det afgørende, at du undgår at gøre dette, og det gør du naturligvis bedst ved at undlade at bruge låg på gryden, når du koger pasta.
Hvordan ved jeg, om min pasta har fået nok?
Når du koger pasta, er det vigtigt, at du har ramt den rette konsistens, inden du tager den af kogepladen. Hvis du tager den af for tidligt eller for sent, vil du ikke få den rette konsistens – og det kan ende med at ødelægge hele din ret.
Bruger du pasta, der er købt i et supermarked, er der ofte angivet en kogetid på pakken, som du kan rette dig efter. Som der også er givet udtryk for før, er det dog en god idé, at du smager på pastaen et par minutter før tid, så du kan holde øje med konsistensen.
Et andet trick, du kan benytte dig af, er, at pastaen på et tidspunkt skifter farve fra gylden til let hvidlig. Når det sker, er det et tegn på, at pastaen er ved at være klar. Det er dog vigtigt, at du ikke kun går ud fra dette, når du koger pasta.
Derimod skal du løbende smage på den, indtil du føler, at du har ramt den rette konsistens. Du skal gå efter, at den skal være blød, men stadig at have en smule bid. Hvis du har ramt denne konsistens, har du kogt din pasta al dente.