Hvordan koger man ris?

Hvis du er en af de personer, der synes, at det er svært at koge ris, skyldes det sandsynligvis blot, at du aldrig har sat dig rigtigt ind i, hvordan du skal gøre. Når man først har taget sig tid til dette, er det faktisk ikke specielt svært at koge ris.

I denne forbindelse er det vigtigt at nævne, at der er flere måder at koge ris på, hvorfor det kan være svært at vælge den rette. Netop det faktum, at der er flere metoder at vælge mellem, kan virke forvirrende for mange, da de ikke ved, hvad de skal gøre.

Hvis du leder efter en metode til, hvordan ris koges, så er du landet det helt rette sted. I denne artikel bliver du nemlig præsenteret for en simpel og hurtig måde at koge ris på, som virker til alle ris. Ligeledes er du sikker på, at de ikke brænder på.

Sådan koger man ris

Hvis du skal koge ris, er der – som sagt – flere måder at gøre det på. Derfor er det ikke muligt at give et konkret svar på, hvordan det skal gøres. I denne artikel finder du dog en simpel måde, som er den fremgangsmåde, der bruges af mange.

For at kunne koge ris på denne måde, skal du blot bruge følgende:

  • 1 dl ris pr. person (1,5 dl hvis du er meget sulten)
  • Salt
  • Vand
LÆS OGSÅ:  Hvordan bliver man bedemand?

Sådan koges ris:

Når du har fundet, hvad du skal bruge, så skal du blot følge de trin, du finder herunder, for at kunne koge dine ris. Som du kan se, så er det faktisk nemt at koge ris, hvad enten man har prøvet det før eller ej:

  1. Du skal starte med at afmåle en passende mængde ris i en gryde
  2. Når du har gjort dette, skal du vaske risene direkte i gryden i koldt vand. Du skal skylle dem, indtil vandet er klart
  3. Nu skal du hælde vand i gryden, så det dækker cirka et fingerled over den mængde ris, der er i gryden
  4. Næste skridt er at tilsætte en smule salt – det fungerer godt med cirka en knivspids pr. portion
  5. Kog herefter risene op under låg ved høj varme. Det er vigtigt, at du først tager låget af gryden, når vandet koger
  6. Nu tager du låget af, men lader risene koge videre ved høj varme, indtil vandet er i niveau med risene
  7. Når vandet er i niveau med risene, så skruer du helt ned for varmen, hvorefter du igen lægger låg på gryden
  8. Nu skal dine ris blot have lov til at passe sig selv og simre i 8-10 minutter
  9. Til sidst slukker du for varmen og lader dine ris hvile under låg i 10 minutter, hvorefter du kan servere dem

Hvordan undgår man klistrede ris?

Der er som sådan ikke noget forkert i, at dine ris bliver klistrede. Det er nemlig helt op til dig selv at finde ud af, hvordan du bedst kan lide dem. Kan du f.eks. godt lide at lave asiatisk mad, er det faktisk ofte en fordel, at dine ris er en anelse klistrede.

LÆS OGSÅ:  Hvordan koger man kartofler?

Der bør dog ikke være nogen tvivl om, at det ikke er noget for alle med klistrede ris. Hvis du helst vil være fri for dette, skal du sørge for at skylle dem, inden du koger dem.

Jo mere du får dem skyllet, des mere stivelse fjernes der, hvilket er en fordel, hvis dit mål er at sikre, at de ikke er klistrede. Det skyldes, at det netop er stivelsen i ris, der gør, at de bliver klistrede, når de er blevet kogt.

En anden fordel ved at skylle dine ris godt, inden de bliver kogt er, at du dermed også kan fjerne mulige giftstoffer, støv og andre urenheder, hvilket mange naturligvis gerne vil.

Kogetid på ris kan variere

Langt de fleste ris skal koges i omtrent 20 minutter, hvilket skal tælles fra det tidspunkt, hvor vandet koger – og ikke fra det øjeblik, hvor de kommer i gryden. Dine ris skal altid koges ved svag varme, da de blot skal have lov til at stå og simre i det meste at tiden.

Det er naturligvis vigtigt at nævne, at kogetiden på ris kan variere en del. Det skyldes, at det ikke er alle ristyper, der har brug for lige lang tid i gryden. Blandt andet findes der ristyper, der kun skal koges i 10-12 minutter.

Inden du går i gang med at koge ris, bør du derfor kigge på pakken. Her vil du som regel kunne læse, hvor lang tid, de skal koges. Især ris i kogeposer skal koges i mindre tid, hvorfor de vil få en både kedelig smag og konsistens, hvis du koger dem i 20 minutter.

LÆS OGSÅ:  Hvordan slår man Find min iPhone fra?

Er der en anden kogetid på brune ris og vilde ris?

Forskellen på hvide og vilde ris er, at skallen fortsat sidder på de vilde ris. Det er selvfølgelig også derfor, at de har en anderledes farve. Samtidig har det også den fordel, at risens kostfibre er bedre bevaret, hvorfor der er mange, der har en tendens til at vælge vilde ris.

I og med, at der fortsat skal på vilde og brune ris, skal du koge dem en smule længere, hvis de skal have den rette konsistent. Kogetid på vilde ris og brune ris lyder typisk på 15-17 minutter, men fremgangsmåden er fortsat, som den er beskrevet herover.

Det betyder naturligvis, at du ikke skal i gang med at lære en helt ny fremgangsmåde, hvis du beslutter dig for, at du vil skifte dine hvide ris ud med enten brune eller vilde ris.

Hvor meget salt skal kogte ris have?

Dette er ikke noget, der kan gives et konkret svar på, da der er forskel på, hvad folk har af præferencer i denne forbindelse. De fleste beregner dog cirka en teskefuld fint salt pr. fire deciliter ris, hvilket rækker til fire personer.

For at få det bedste resultat, bør du komme salt i vandet, når du kommer risene i. Er du til mere saltet mad, kan du selvfølgelig sagtens tilføje mere, end der er angivet herover.