Hvordan låser man et Word-dokument?

Hvis du vil sikre, at andre ikke kan åbne et Word-dokument, er det muligt at låse det. Det betyder, at du kan beskytte det med en adgangskode. Hvis man ikke har denne adgangskode, vil man derfor ikke kunne få adgang til det pågældende dokument.

Der kan være mange årsager til, at man ønsker at gøre det, men ofte skyldes det, at indholdet er fortroligt. Hvis du har brug for at låse et Word-dokument, er fremgangsmåde forskellig, alt afhængigt af dit operativsystem og versionen af Microsoft Word.

I denne artikel vil du blive guidet til, hvordan du låser et Word-dokument. Du kan trin for trin lære, hvordan du bærer dig ad med dette på både Windows og Mac.

Sådan låser man et Word-dokument på Windows

Du skal ikke være bekymret for, at det er vanskeligt at låse et Word-dokument. Tværtimod er det en meget benyttet funktion, hvorfor Microsoft har fokuseret på at gøre det nemt. Dette gælder i øvrigt, uanset om du er Windows- eller Mac-bruger.

Har du brug for at beskytte et dokument med adgangskode i Windows, skal du følge trinene herunder:

 1. Det første skridt, er at åbne det ønskede dokument i Microsoft Word
 2. I toppen af vinduet klikker du på ‘Fil’ > ‘Oplysninger’ > ‘Beskyt dokument’
 3. Dernæst vælger du punktet, der hedder ‘Kryptér med adgangskode’
 4. Nu skriver du den ønskede adgangskode to gange, for at bekræfte den
 5. Til sidst skal du gemme filen, hvilke får adgangskoden til at træde i kraft

Når du har gjort dette, har du låst dit Word-dokument. Det betyder, at det hverken kan åbnes eller redigeres, uden den valgte adgangskode. Det kan være en fordel, hvis du har brug for at sende eller opbevare et dokument, der indeholder fortrolige informationer.

LÆS OGSÅ:  Hvordan sletter man en Instagram-profil?

Sådan låser man et Word-dokument på Mac

Hvis du vil beskytte et Word-dokument med adgangskode på Mac, er fremgangsmåden ikke helt, som den er beskrevet herover. Det skyldes naturligvis, at Word simpelthen ser anderledes ud på Mac. Ligeledes skal du være opmærksom på, at der findes forskellige versioner.

Har du en ældre version af Word til Mac, som f.eks. Word 2011, er fremgangsmåde en anden, end det er tilfældet i nyere version. Derfor er det vigtigt at vælge blandt de metoder herunder, afhængigt af, hvilken version af Word, der er installeret på din Mac.

Nyere versioner af Word til Mac

Hvis du har en af de nyere version af Word installeret på din Mac, kan du glæde dig over, at fremgangsmåden er meget simpel. Derfor er det faktisk muligt at beskytte et dokument med en adgangskode på ganske få sekunder.

For at gøre dette, skal du blot følge de få trin herunder:

 1. Åben det ønskede dokument i Microsoft Word
 2. Klik ‘Gennemse’ og vælg derefter punktet ‘Beskyt dokument’
 3. Under ‘Sikkerhed’ kan du vælge, om du vil angive en adgangskode, og om den skal bruges til at åbne, redigere eller begge dele
 4. Du skal angive adgangskoden to gange, for at bekræfte den
 5. Klik på ‘OK’ og gem derefter dokumentet

Når du har gennemført ovenstående, vil du have beskyttet dit dokument. Det er derfor ikke noget, der er hverken svært eller tidskrævende. Derimod er det faktisk ganske nemt, hvorfor rigtig mange benytter sig af dette.

Word til Mac 2011

Har du Word til Mac 2011 installeret på din enhed, vil det første tip være at opgradere til en nyere version. Det skyldes, at denne version ikke længere er understøtte, og derfor ikke vedligeholdes. Overvej f.eks. at opgradere til Microsoft 365.

LÆS OGSÅ:  Hvordan afmelder man TV2 Play?

Ønsker du at beholde denne version af Word, kan du sagtens bruge den til at beskytte og låse dine dokumenter. For at gøre dette, skal du følge de trin, der er beskrevet herunder.

 1. Start med at åbne det ønskede dokument i Word
 2. Klik herefter på ‘Instillinger’ i Word-menuen
 3. Vælg ‘Personlige indstillinger’, hvor du skal klikke på ‘Sikkerhedsindstillinger’
 4. Nu skal du skrive en adgangskode i feltet ‘Adgangskode til åbning, og klikke på ‘OK’
 5. Dernæst skal du skrive koden igen i feltet ‘Bekræft adgangskode’, og afslutte med ‘OK’
 6. Til slut skal du trykke på ‘Gem’

Nu har du beskyttet dit dokument, så der skal angives en adgangskode, inden du kan åbne det. I modsætning til de nyere versioner, kan du ikke indstille en adgangskode til redigering. Derimod har du kun mulighed for at lave en adgangskode, der skal angives ved åbning.

Hvorfor beskytte man Word-dokumenter med adgangskode?

Der kan selvfølgelig være mange grunde til, at man ønsker at beskytte et Word-dokument med en adgangskode. Som udgangspunkt handler det om, at der er fortrolige informationer i det pågældende dokument, som andre ikke skal have adgang til.

I tilfælde af, at man skal sende dette dokument eller blot opbevare det på sin computer, kan det derfor være en fordel at beskytte det med en adgangskode. Det kan også være, at du blot ønsker at holde indholdet af det pågældende dokument for dig selv.

F.eks. er der mange, der fører en dagbog eller journal i et Word-dokument. Ønsker man ikke, at andre kan læse dette, er det værd at beskytte dokumentet med en adgangskode. Når man først har gjort dette, har man tilføjet et lag af yderligere sikkerhed.

LÆS OGSÅ:  Hvordan bliver man efterforsker?

Når du laver din kode, skal du være opmærksom på, at der skelnes mellem store og små bogstaver. Ydermere kan din adgangskode maksimalt være 15 tegn. Har du en adgangskode, du normalt bruger, der er længere, vil du derfor ikke kunne benytte dig af denne.

Glemt adgangskode til Word-dokument: Hvad gør jeg?

Står du i en situation, hvor du har glemt din adgangskode til et Word-dokument, så står du i en skidt situation. Årsagen til dette er, at der ikke er nogen måde at nulstille din adgangskode på. Du får derfor kun adgang til dokumentet, ved at indtaste det korrekte kodeord.

Mister eller glemmer du din adgangskode, vil du derfor være lukket ude af det pågældende dokument. Derfor er det en rigtig god idé at opbevare en kopi af adgangskoden. Hvis du gør det, så anbefales det selvfølgelig, at den bliver opbevaret et sikkert sted.

Har du eksempelvis en skuffe i dit skrivebord, der kan låses, kan du lave en lille seddel med kodeordet, som du opbevarer heri. Hvis det skulle ske, at du glemmer kodeordet, kan du altid finde den frem. Dermed sker det ikke, at du lukkes ude af dokumentet.

I denne forbindelse er det også vigtigt at understrege, at dette naturligvis ikke skal få dig til at vælge en simpel adgangskode, så det er lettere at huske. Det vil gøre det for nemt at ‘bryde ind’ i dokumentet. Lav hellere et stærkt kodeord, og opbevar det et sikkert sted.

Der findes en række programmer på nettet, der hævder at kunne knække koden til Word-dokumenter. Ofte koster de en del penge, men de virker ikke. De er udelukkende lavet med henblik på at snyde sig til penge fra folk, der er desperate efter at låse deres dokumenter op.