Hvordan opdaterer jeg min Mac?

Har du et ønske om at opdatere din Mac? I så fald bør du ikke holde dig tilbage. Du gør nemlig klogt i at opdatere din Mac, hvis det kan lade sig gøre. Det gør sig gældende, hvad enten der er tale om en iMac, MacBook Pro eller helt tredje computer fra Apple.

Rigtig mange tror, at en systemopdatering blot bidrager med nyt design, nye funktioner e.l. Det er dog slet ikke tilfældet. Ofte handler det faktisk mest om at få lukket diverse sikkerhedshuller, hvilket er den primære grund til, at du altid skal sørge for at holde din Mac ajour.

Guide: Sådan opdaterer man en Mac

Ved du ikke, hvordan du skal bære dig ad med at opdatere din Mac, så er du landet det rette sted. Herunder finder du nemlig en nem guide til, hvordan du gør. Du skal blot følge den trin for trin. Gør du det, vil du have din Mac i gang med at opdatere inden for få minutter.

  1. Start med at vælge ‘Systemindstillinger’, ved at klikke på Apple-ikonet øverst i venstre hjørne af din skærme.
  2. Når du åbner vinduet med ‘Systemindstillinger’, skal du herefter vælge det punkt, der hedder ‘Softwareopdatering’.
  3. Når du åbner dette vindue, vil din Mac helt automatisk gå i gang med at kontrollere, om der findes en systemopdatering. Derfor vil udfaldet på denne side være en af to ting:
    1. Viser det sig, at der er en opdatering, skal du blot klikke på knappen, for at installere den. Knappen kan hedde flere ting, men i de fleste tilfælde hedder den ‘Opdater nu’ eller ‘Opgrader nu’. Herefter skal du angive din adgangskode.
    1. Hvis du ikke kan se en ny opdatering, betyder det, at der ikke er ny software tilgængelig til din Mac. Du vil kun få vist en opdatering, hvis den seneste opdatering er kompatibel med din Mac.
LÆS OGSÅ:  Hvordan flytter jeg proceslinjen i Windows 11?

Kan du ikke se menupunktet ‘Softwareopdatering’?

Det er ikke altid, at du vil kunne se et element, der har navnet ‘Softwareopdatering’. Kan du ikke finde punktet, så skal du klikke på ‘Vis’ og derefter ‘Softwareopdatering’ i menulinjen i ‘Systemindstillinger’. Du kan også bruge ‘Søg’ i hjørnet af vinduet, hvor du kan søge efter ‘Softwareopdatering’.

Har du en ældre Mac, er det dog ikke sikkert, at den indeholder dette punkt. Er det tilfældet, så skal du i stedet åbne App Store, hvor du skal klikke på fanen ‘Opdateringer’, hvor du kan sætte den til at søge efter en ny opdatering.

Opdateringer vises kun, hvis de er kompatible

Der vil være forskel på, om der er tale om en opdatering eller en opgradering. Hvis det er en opdatering, er der tale om en ny version af den aktuelt installerede macOS. Det kan f.eks. være, at der er tale om en opdatering fra macOS Monterey 12.5 til macOS Monterey 12.6.

Hvis der derimod er tale en opgradering, så vil der være tale om en ny version af macOS, som derfor også har et helt andet navn. Her kan der f.eks. være tale om en opgradering fra macOS Monterey til macOS Ventura.

Hvad enten der er tale om en opdatering eller en opgradering, så er det ikke altid, at den vil være kompatibel med din Mac. Er den ikke det, vil den ikke være at finde i ‘Softwareopdatering’ – og kan desuden ikke hentes og installeres på anden vis.

Du bør starte med at sikkerhedskopiere din Mac

Inden du giver dig i kast med at opdatere din Mac, er det en god idé, at du starter med at sikkerhedskopiere. Det skyldes, at du ikke kan vide dig sikker på, at der ikke er noget, der går galt. Med andre ord, kan du ikke sikre, at du ikke ender med at miste vigtige filer.

LÆS OGSÅ:  Hvordan opretter man en Gmail?

For at være på den sikre side, skal du derfor starte ud med at lave en sikkerhedskopi af din Mac. Først når du er sikker på, at du har gjort dette, bør du gå i gang med at opdatere. Ved at gøre dette, er du sikker på, at du ikke pludselig mister dokumenter, billeder mv.

Der findes flere måder at lave en sikkerhedskopi af din Mac, hvorfor det er op til dig selv at vurdere, hvordan du ønsker at gøre det. Det vigtigste er blot, at du er sikker på, at du har en backup, hvis det skulle vise sig, at der opstår problemer med den nye opdatering.

Derfor bør du holde din Mac ajour

Er der en tilgængelig systemopdatering til din Mac, bør du ikke tøve med at installere den. Du skal blot sørge for, at du får lavet en backup, inden du gør det. At du ikke bør tøve, er der flere gode grunde til, da der faktisk er mange årsager til, at du skal holde din Mac ajour.

Til trods for, at det anbefales, at man altid sørger for at holde sin Mac ajour, er der mange, der ikke gør det. Det er ærgerligt, da det blandt andet betyder, at de løber en unødig risiko. Hvorfor de gør det, kan du læse mere om herunder.

Systemopdatering lukker sikkerhedshuller

Den primære årsag til, at du skal sørge for at holde din Mac ajour er, at en systemopdatering i mange tilfælde vil blive udsendt, fordi der er et eller flere sikkerhedshuller, der skal lukkes. Henter du ikke en sådan opdatering, betyder det, at sikkerhedshullerne ikke vil blive lukket.

LÆS OGSÅ:  Hvordan afmelder man en bil?

Selvom det som regel kræver, at du bruger et par minutter på det, er det derfor værd at få hentet og installeret den seneste opdatering. Dermed er du sikker på, at du har gjort, hvad du kan, for at sikre, at din Mac ikke drives af et system med sikkerhedshuller.

Det er set et utal af gange, at folk har fået deres Mac hacket e.l., fordi de ikke har fået lukket et hul. Vil du gerne undgå at stå i en sådan situation, er det uhyre vigtigt, at du ikke tøver med at installere de nye opdateringer, når de deles. Det tager ikke lang tid – og det koster dig intet.

Nye funktioner

Det er også værd at nævne, at der i nogle tilfælde vil følge nye funktioner med, når du installerer en opdatering. Det vil især være tilfældet, hvis der er tale om en opgradering, hvor du får installeret en helt ny version af macOS-systemet på din enhed.

Naturligvis er det ikke altid, at der følger nye funktioner med, men i mange tilfælde gør der. Hvis du vil være sikker på, at du ikke ender med at gå glip af disse funktioner, er det derfor afgørende, at du sørger for at installere de nyeste opdateringer på din Mac.