Hvordan skærmoptager man på Mac?

Har du et ønske om skærmoptage på Mac? I så fald er der flere måder at gøre det på. Det bedste er, at du ikke behøver at hente et program til formålet. Derimod er det en funktionalitet, der er indbygget i macOS, hvorfor alle brugere har adgang til det.

Når du skal lave en skærmoptagelse på Mac, skal du bruge enten ‘Skærmbillede’ eller ‘QuickTime Player’. Det er op til dig selv, om du ønsker at optage hele skærmen eller blot en udvalgt del af den.

Uanset hvorfor du ønsker at lave en skærmoptagelse på Mac, så er du havnet det rette sted. I denne artikel kan du læse mere om, hvordan du bærer dig ad med dette. Det gælder, hvad enten du vil optage hele eller dele af din skærm.

Optag skærmen med værktøjslinjen Skærmbillede

Mange har en idé om, at det er svært at skærmoptage på Mac. Til trods for, at mange tror dette, er det ikke tilfældet. Tværtimod er det faktisk ganske nemt. Bruger du macOS Mojave eller en nyere version, kan du bruge værktøjslinjen Skærmbillede til formålet.

For at få denne værktøjslinje frem, skal du blot trykke på de følgende tre taster samtidig: Skift, Kommando og 5.

Når du har gjort det, vil du få vist en række kontrolelementer på skærmen. Disse kan du bruge til at optage hele eller dele af skærmen, alt afhængigt af, hvad du ønsker. Du kan naturligvis også bruge dette værktøj til blot at tage et skærmbillede.

At du blot kan bruge denne skærmoptagelse Mac genvej vidner om, at det er nemt at optage skærmen på din Mac. Hvis du hidtil har troet, at det er vanskeligt, bør du derfor tro om. Derimod skal du glæde dig over, at det kan gøres både nemt og hurtigt.

Sådan skærmoptager du med QuickTime Player

Det er også muligt at optage skærmen på Mac med QuickTime Player. Dette kan du vælge at gøre, hvis du vil have adgang til flere kontrolelementer. Det er dog fortsat en nem og brugervenlig måde at optage skærmen på.

LÆS OGSÅ:  Hvordan bliver man laborant?

Ønsker du at bruge QuickTime Player til at optage skærmen på din MacBook, iMac eller tredje type Mac, skal du læse med herunder. Her vil du nemlig blive præsenteret for de trin, du skal følge, for at kunne skærmoptage med programmet:

 1. Du skal starte med at åbne QuickTime Player, som du finder i mappen ‘Programmer’. Når du har åbnet programmet, skal du vælge ‘Arkiv’ og dernæst ‘Ny skærmoptagelse’ på menulinjen.
 2. Inden du starter din optagelse, kan du klikke på pilen ud for ‘Optag’-knappen. Klikker du på denne knap, får du mulighed for at ændre på dine indstillinger.
  1. Du kan bl.a. vælge en mikrofon for at optage din stemme eller anden lyd. Vil du holde øje med lyden under optagelsen, kan du justere på lydstyrkemærket. 
  2. Ønsker du at få vist en stor cirkel rundt om markøren, når du klikker på skærmen, skal du vælge ‘Vis klik med musen i optagelsen’.
 3. Det er naturligvis ganske nemt at starte en optagelse, da du blot skal klikke på ‘Optag’. Derefter skal du udføre en af disse handlinger.
  1. Klik et sted på skærmen, hvis du vil starte en optagelse af hele skærmen
  2. Træk for at vælge det område, du vil optage. Når du har valgt den del af skærmen, du vil optage, skal du klikke på knappen ‘Start optagelse i dette område’
 4. For at stoppe din optagelse, skal du enten trykke på knappen ‘Stop’ på menulinjen eller trykke på følgende taster på samme tid: Kommando-Ctrl-Esc (Escape)
 5. Når du stopper din optagelse, vil QuickTime Player helt automatisk åbne optagelsen. Her får du mulighed for at se den, men også lave mindre redigeringer, hvis du ønsker dette

Som du kan se herover, så er det faktisk ikke svært at lave en skærmoptagelse på Mac. Tværtimod er det ganske nemt. Det gælder også, hvis du blot vil lave en mindre optagelse af en del af skærmen. Vil du redigere den efterfølgende, er der også mulighed for dette.

Du behøver ikke app fra tredjepart

Der skal ikke være nogen tvivl om, at mange tror, at de er nødt til at hente en app fra en tredjepart. Mange er endda af den opfattelse, at de er nødt til at betale for et program til formålet. Sådan forholder det sig heldigvis ikke.

LÆS OGSÅ:  Hvordan melder man sig ud af folkekirken?

Derimod vil langt de fleste kunne få dækket deres behov af den funktionalitet, der er indbygget i macOS. Hvis du ikke stiller meget høje krav til din skærmoptagelse, behøver du derfor ikke at downloade et andet program – hverken gratis eller betalt.

I nogle tilfælde kan det vise sig at blive nødvendigt at gøre. Det kan skyldes, at man har et ønske om at kunne indsætte særlige effekter eller deslige. Hvis du blot ønsker at lave en basal optagelse af skærmen på din Mac, kan det nemt lade sig gøre.

Som angivet herover, er det en opgave, der kan løses med både værktøjslinjen Skærmbillede samt QuickTime Player. Om du ønsker at bruge det ene eller det andet, er op til dig selv. Vil du gerne gøre det nemt for dig selv, bør du dog vælge førstnævnte.

Der findes andre muligheder

Selvom det ikke er nødvendigt at hente et andet program til at optage skærmen på din Mac, findes der faktisk en del programmer til dette. Det skyldes, at de har noget andet at byde på, end den indbyggede funktionalitet.

På trods af dette, er det ikke alle, der har brug for dem. Tværtimod er det faktisk de færreste, der har brug for dem. Hvis du f.eks. vil optage både dig selv og din skærm på samme tid, kan det dog være nødvendigt at investere i et program til formålet.

Beslutter du dig for, at det er nødvendigt, er der heldigvis en del programmer at vælge mellem. Derfor vil du også sagtens kunne finde et program, der passer til dine behov. Inden du går på jagt efter et program, bør du dog overveje, om det er nødvendigt.

Et af de mest populære programmer til skærmoptagelse på Mac, er ScreenPal, som før hed Screencast-O-Matic. Hvis du vil have et program med flere funktioner, er det derfor værd at kigge på. Er dit behov meget basalt, vil det dog næppe være nødvendigt.

LÆS OGSÅ:  Hvordan skriver man en opsigelse?

Skærmoptagelser kan bruges til mange formål

Der kan være mange grunde til, at du ønsker at optage skærmen på din Mac. Det kan være, at du vil vise en form for præsentation til en kunde. Det kan også være, at du skal bruge det i forbindelse med et møde, du skal afholde med dine kolleger.

I nogle tilfælde kan det også være brugbart at lave en skærmoptagelse, i stedet for at tage flere skærmbilleder. Til et sådant formål er der ikke behov for en lang række funktioner. Derimod skal det blot være nemt at bruge det.

Netop derfor er det en fordel, at du kan optage skærmen på din Mac, ved blot at bruge værktøjslinjen Skærmbillede. Dermed kan du nemt lave en optagelse, der lever op til dine krav. Skal du bruge optagelsen til et videokursus eller lignende, er det dog en anden sag.

Hvis det er med et sådant formål, du skal lave optagelser af skærmen, kan det være nødvendigt at investere i et bedre program. I sidste ende er det naturligvis op til dig selv at vurdere, hvorvidt det er en nødvendighed for dig.

Du kan redigere optagelsen i iMovie

I de fleste tilfælde kan det være nødvendigt at redigere en skærmoptagelse. Det kan eksempelvis være, at der er dele af optagelsen, der skal klippes ud. Omvendt kan det også være, at du ønsker at tilføje effekter, tekst eller deslige.

Hvis du har et ønske om at redigere din optagelse, kan du bruge mange forskellige programmer til dette. Der findes flere af dem, som koster en del penge. Det gør sig blandt andet gældende for Final Cut Pro, der koster over 2.000 kr.

Ikke alle ønsker at bruge penge på et program til at redigere video. Hvis du vil være fri for dette, skal du blot bruge iMovie, som er ganske gratis. Det er et forholdsvis basalt program til at redigere video, hvorfor de fleste kan finde ud af at bruge det.

I denne forbindelse er det naturligvis også værd at påpege, at det bestemt ikke er alle, der har brug for at redigere deres optagelser. Såfremt det ikke er et behov, behøver du ikke at bekymre dig om at finde et program, der egner sig til det.