De fleste ved, at blod er rødt. Derfor er der også mange, der undrer sig over, hvorfor blodåre ofte er blå. Det er der dog en god grund til, at de er. Hvis du har et ønske om at vide mere om dette, skal du blot læse med i denne artikel, hvor du får svar på dette.
Derfor er dine blodåre blå
Til trods for, at dit blod er rødt, vil dine vener se blå ud. Årsagen til dette er, at lysets bølgelængder bliver reflekteret og absorberet forskelligt på din hud.
Enhver farve, som du kan se, er et resultat af, at lysets bølgelængder bliver reflekteret tilbage til vores øjne. Lyset er nemlig en kombination af alle farverne, som alle har hver deres bølgelængder. Det vil sige, at hhv. rødt og blåt lys derfor har forskellige bølgelængder.
Når lys rammer et bestemt materiale, vil det medføre, at nogle farver bliver absorberet af materialet, mens andre derimod vil blive reflekteret tilbage til vores øjne.
Det blå lys vil ikke trænge helt så dybt ind igennem huden, som det er tilfældet for rødt lys. Som følge af dette, vil de vener, der ligger tæt på overfladen af din hud ofte reflektere et blåt lys tilbage til dine øjne, når du kigger på dem.
Ilt har indflydelse på blodets farve
Du er næppe i tvivl om, at dit blod har en lang række funktioner. Den vigtigste funktion er dog, at det er dit blod, der står for at transportere ilt rundt i kroppen. Og det er faktisk også mængden af ilt i blodet, der er med til at afgøre, hvilken farve, det har.
Dit blod bliver iltet i lungerne, hvilket foregår inde i de røde blodlegemer i hæmoglobin, som er et jernholdigt transportprotein, der kan blandt andet kan bryste sig af at have en fantastisk evne til at binde ilt. Når det er blevet mættet med ilt, så får blodet en frisk og rød farve.
Hjertet står for at pumpe blod fra lungerne gennem arterierne ud til kroppens væv. Når ilten er nået frem til det sted i kroppen, hvor det skal hen, vil hæmoglobinet derefter miste sin farve igen. Det vil sige, at dit blod vil blive mere mørkt.
Når det iltfattige, mørkerøde blod skal tilbage til lungerne, vil dette naturligvis også ske gennem venerne.
Dit blod er aldrig blåt
Ganske vist kan det, at en blodåre er blå, få dig til at tro, at det må betyde, at det samme er tilfældet for dit blod. Her er det dog vigtigt at slå fast, at det ikke er tilfældet. På intet tidspunkt vil dit blod være blåt – uanset om blodet har et højt eller lavt indhold af ilt.
Der skal dog ikke være nogen tvivl om, at der er rigtig mange, der tror, at det er tilfældet. Selvom det er udbredt at tro dette, er der dog ikke hold i det. Hvis du altid har troet, at dit blod er blåt, når det sendes retur mod hjertet, så har du altså taget fejl.
Derimod er det hæmoglobinet, der står for at farve vores blod rødt, og da det er tilfældet, er der også mange, der tror, at der er forskel fra person til person, hvor rødt, deres blod egentlig er, da der også er forskel på, hvor meget hæmoglobin, man har i kroppen.
I teorien er det rigtigt, da man fra naturens side har forskellige mængder røde blodlegemer. Hertil vil man også selv kunne øge mængden af røde blodlegemer i kroppen, hvilket kræver, at man både lever sundt og sørger for at motionere regelmæssigt.
På trods af, at det i teorien vil medføre, at blodet får en mere intens rød farve, hvis man formår at øge mængden af røde blodlegemer i sit blod, vil det ikke kunne ses med det blotte øje. Det skyldes, at den røde farve i forvejen er så intens, at det ikke er muligt at se forskel.
Blod er mørkerødt, når du får taget blodprøver
Hvis du har været eller er bloddonor, eller du på det seneste har fået taget en blodprøve, så er der en god chance for, at du ved, hvordan blodets ‘rigtige’ farve er. Når du donerer blod eller får taget en blodprøve, vil du nemlig kunne se, at dit blod er mørkerødt.
Det er ikke uden grund, at dit blod ender med at få en mørkerød farve, når du donerer blod eller får taget en blodprøve. Derimod skyldes det, at det tappes fra en vene og løber gennem en slange og ned i en pose, hvorfor det ikke får ilt undervejs. Netop derfor beholder det sin mørkerøde farve.